Budowa trenażera rolkowego
Gosc_dominik28382_*
Napisano 01 luty 2012 - 21:27
Gosc_dominik28382_*
Napisano 03 luty 2012 - 18:34

cena jaką mnie kosztował to 60 zł i ok 2 dni po 2 h roboty ,pierwsze 2 h to jazda rowerkiem po rolki w wyznaczone miejsce a kolejne to cięcie ,spawanie i skręcanie.

rurki maja średnicę 6 cm i długość 40 cm która jest idealna ponieważ odliczając miejsce na pasek daje nam to 35 cm powierzchni do jazdy.Rurki wykonane z aluminium ,przez co nie jest zbyt ciężki mimo dosyć litego T-ownika.
Pasek do napędu wykonałem z dętki samolotowej (nic nie kleiłem) uciąłem na szerokość 2cm w odpowiednim miejscu i wyszło na długość 1/3 krócej niż rozstaw wałków ,napiąłem porządnie -ledwie co i działa świetnie.Jak długo wytrzyma ?nie mam pojęcia ,obawiam się ,że ulegnie szybkiemu zużyciu ,co zrobić żeby temu zapobiec? Skąd mam dętkę z koła samolotu ? Mieszkam nieopodal lotniska w Mielcu ,a jak wiecie są u nas produkowane m.in s70i oraz w ramach ciekawostek odrestaurowany PZL 27 tzw ŁOŚ ,
więc skąd brać jest ,po za tym pracował tam mój dziadek ,więc skąd się wzięło .Dętka jest stosunkowo gruba (w końcu lotnicza),nie jakaś KENDA tylko oryginalna DĘBICA więc szczególnie o pęknięcie się nie martwię gorzej po prostu o zwykłe przetarcie i zużycie .Odbyłem już jazdę próbną i powiem że znacznie ciężej niż normalnie,co prawda testowałem go na jakiejś dryndzie mamy ,bo to jedyny mój rower oprócz kolarki bez kostki.
Napisano 04 luty 2012 - 18:56
Napisano 05 luty 2012 - 21:19
Cytat
czytałem tę wypowiedź ale po przemyśleniach stwierdziłem że może być za gruby i tym samym za sztywny i może się ślizgać ,jak u ciebie się sprawuje i jaka masz odległość miedzy pierwszą a drugą rolka od napędu oczywiście , jaki masz konkretnie ten pasek zębaty czy zwykły klinowy ? Po za tym pasek musi być dopasowany bo trudno go naciągnąć .
Zwykły, klinowy. Nie ślizga się, nie ma problemów z naprężeniem. Dodatkowym "gratisem" było to, że nie trzeba było go w żaden sposób kleić. Wielokrotnie go zakładałem, zdejmowałem i wszystko jest ok. Opór stawia całkiem spory, dużo większy niż zwykle jest na szosie, ale nie ma też problemów z regulacją (minimalne przesunięcie przedniej rolki w przód/tył).
Gosc_dominik28382_*
Napisano 05 luty 2012 - 22:14
Napisano 06 luty 2012 - 14:51
Gosc_Wyso_*
Napisano 09 luty 2012 - 22:50
http://images45.foto...9d194b43med.jpg
http://images35.foto...b02a57c6med.jpg
Tak wygląda moja rolka, do przeniesienia napędu kupiłem za 14 zł gumę o srednicy 6 mm w sklepie z uszczelkami i zgrzałem jej końce za pomocą rozgrzanej blachy, nic nie pęka i wygląda solidnie. Rolka działa dość cicho ale i tak podkładam pod nią takie pianki jakie się stosuje pod panele. Tylko wsiadać i jechać!!!
Gosc_dominik28382_*
Napisano 15 luty 2012 - 21:09
Gosc_dominik28382_*
Napisano 16 luty 2012 - 19:24
filiproll, Pisałem wcześniej ,ale być może niewystarczająco .
do budowy trenażera potrzebne będzie :
-T-ownik o długości ok 3m
-rura o długości ok 30cm i średnicy ok 3cm
-3 rolki od przenośnika taśmowego -w moim przypadku o średnicy 6cm i długości 30-50cm
-taśma izolacyjna i drut miedziany o długości ok 1m i średnicy 3 mm
-dętka od taczka lub jak u mnie od samolotu .
czynności:
1.docinamy T-ownik na połowę
2.wiercimy otwory kolejno na wałki (odległość zależna od średnicy wałków)
3.przygotowaną wcześniej rurkę tniemy na odcinki o długości 3 cm -z niej zrobimy podnużki do trenażera aby wałki nie ocierały o podłogę
4.Spawamy odcinki rurki pod mniej więcej wywierconymi otworami teownika
5.oczyszczone i nasmarowane wcześniej wałki okręcamy drutem miedzianym ,następnie mocno owijamy (przyklejamy )je taśmą izolacyjną do rolki -czynność ta ma zapobiec spadaniu dętki (paska napędowego )z wałków napędowych .Robimy tak w 2 miejscach na brzegach 2 rolek w odległości jaką preferujemy (ok2-3cm) ,ja zrobiłem to w dość dużej odległości ,lecz tak naprawdę dętka trzyma się na jednym z takich blokad ,widać na zdjęciu powyżej .Dętka jest dość szeroka więc ładnie oplata blokadę (zrobioną z druta)i nie spada
6.docinamy dętkę w zasadzie jak najbliżej środka jej (nie ucinamy ,ma powstać jednolity okrąg) o szerokości ok 1,5cm.Detka w moim przypadku złożona na pół stanowiła 1/3 odległości pomiędzy 1 a2 wałkiem napędowym .Po napięciu dętki szerokość jej zmniejszy się o około połowę ,więc nie wygląda tak szkaradnie .Również jeśli utniemy ją krzywo ,nie będzie to widoczne po napięciu .
7.Skręcamy całość i malujemy dla estetyki.
Myślę że koszty nie powinny przekroczyć 100zł wraz z wszystkimi częściami .
Nie wiem czy rozumiecie jak to ma być -mam nadzieję że w miarę jasno napisałem ,jeśli jakieś pytania -to zadawać .
Dodaj odpowiedź