Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa trenażera rolkowego

92 odpowiedzi w tym temacie

#61 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2012 - 21:27

czytałem tę wypowiedź ale po przemyśleniach stwierdziłem że może być za gruby i tym samym za sztywny i może się ślizgać ,jak u ciebie się sprawuje i jaka masz odległość miedzy pierwszą a drugą rolka od napędu oczywiście , jaki masz konkretnie ten pasek zębaty czy zwykły klinowy ? Po za tym pasek musi być dopasowany bo trudno go naciągnąć .

#62 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 03 luty 2012 - 18:34

A oto i mój wykończony już trenażer :
Dołączona grafika
cena jaką mnie kosztował to 60 zł i ok 2 dni po 2 h roboty ,pierwsze 2 h to jazda rowerkiem po rolki w wyznaczone miejsce a kolejne to cięcie ,spawanie i skręcanie.
Dołączona grafika
rurki maja średnicę 6 cm i długość 40 cm która jest idealna ponieważ odliczając miejsce na pasek daje nam to 35 cm powierzchni do jazdy.Rurki wykonane z aluminium ,przez co nie jest zbyt ciężki mimo dosyć litego T-ownika.
Pasek do napędu wykonałem z dętki samolotowej (nic nie kleiłem) uciąłem na szerokość 2cm w odpowiednim miejscu i wyszło na długość 1/3 krócej niż rozstaw wałków ,napiąłem porządnie -ledwie co i działa świetnie.Jak długo wytrzyma ?nie mam pojęcia ,obawiam się ,że ulegnie szybkiemu zużyciu ,co zrobić żeby temu zapobiec? Skąd mam dętkę z koła samolotu ? Mieszkam nieopodal lotniska w Mielcu ,a jak wiecie są u nas produkowane m.in s70i oraz w ramach ciekawostek odrestaurowany PZL 27 tzw ŁOŚ ,
więc skąd brać jest ,po za tym pracował tam mój dziadek ,więc skąd się wzięło .Dętka jest stosunkowo gruba (w końcu lotnicza),nie jakaś KENDA tylko oryginalna DĘBICA więc szczególnie o pęknięcie się nie martwię gorzej po prostu o zwykłe przetarcie i zużycie .Odbyłem już jazdę próbną i powiem że znacznie ciężej niż normalnie,co prawda testowałem go na jakiejś dryndzie mamy ,bo to jedyny mój rower oprócz kolarki bez kostki.

#63 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 04 luty 2012 - 18:56

Myślę, że o zużycie dętki nie masz się co martwić. Dobrze, że jest ona w jednym kawałku. Ja mam problem z tym moim sznurem oringowym bo drga. Dorobiłem rolkę na sprężynie napinającą sznur, ale okazuje się, że jak jest napięty to pęka w miejscy klejenia. Kleiłem już kilka razy i zrobił się tak krótki, że po przejechaniu paru metrów strzela znowu. Kupiłem nowy sznur i będę robił luźny tak, żeby tylko był w stanie uciągnąć przednią rolkę. Nie mam pomysłu na napęd w jednym kawałku.

#64 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2012 - 11:12

Co do mojej dętki to chodzi póki co świetnie ,opór jest większy niż w rzeczywistości ,no ale jak mówiłeś zużycie ,chodź dam znać kiedy będzie naddawać się do wymiany po ilu kilometrach .

#65 Xevronix

Xevronix
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądNowy Dwór Gdański

Napisano 05 luty 2012 - 21:19

Cytat

czytałem tę wypowiedź ale po przemyśleniach stwierdziłem że może być za gruby i tym samym za sztywny i może się ślizgać ,jak u ciebie się sprawuje i jaka masz odległość miedzy pierwszą a drugą rolka od napędu oczywiście , jaki masz konkretnie ten pasek zębaty czy zwykły klinowy ? Po za tym pasek musi być dopasowany bo trudno go naciągnąć .

Zwykły, klinowy. Nie ślizga się, nie ma problemów z naprężeniem. Dodatkowym "gratisem" było to, że nie trzeba było go w żaden sposób kleić. Wielokrotnie go zakładałem, zdejmowałem i wszystko jest ok. Opór stawia całkiem spory, dużo większy niż zwykle jest na szosie, ale nie ma też problemów z regulacją (minimalne przesunięcie przedniej rolki w przód/tył).

#66 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2012 - 22:14

skoro u mnie na dętce jest większy opór to wyobrażam sobie u ciebie jaki jest.Szukałem paska o odpowiedniej długości lecz nic nie znalazłem w tej długości ,mojej dętki też nie kleiłem ,myślę że jakbym ją kleił to w połowie naciągania pękłaby ,tak mocno jest napięta.Póki co nie narzekam na działanie ,wręcz świetnie się sprawuje ,trochę głośny ale to mi nie przeszkadza ,mieszkam w jednorodzinnym .Podaj długość między dwoma rolkami od napędu ? i jeszcze fotki pyknąłbyś jak to wygląda

#67 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2012 - 22:19

dastin4, a spróbuj na jakiejś dobrej dętce od taczka na przykład ?

#68 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 06 luty 2012 - 07:07

Musiałbym przerobić trenażer, bo na razie nie ma możliwości założenia gumy w jednym kawałku. Trza ciąć!

#69 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 06 luty 2012 - 12:13

dastin4, tzn że rolki spawałeś do ramy ?

#70 dastin4

dastin4
  • Użytkownik
  • 170 postów
  • SkądŚląskie/Małopolska

Napisano 06 luty 2012 - 14:51

Nie rolki. Rama była juz tak zrobiona, że uniemożliwia założenie gumy w jednym kawałku. Do tej pory mi to nie przeszkadzało to też nic z tym nie robiłem. Ale kto wie? No chyba, że szybko zrobi się ciepło :mrgreen: i zamiast na rolkach zacznę jeździć na szosie.

#71 Gosc_Wyso_*

Gosc_Wyso_*
  • Gość

Napisano 09 luty 2012 - 22:50

http://images41.foto...6a3311d4med.jpg

http://images45.foto...9d194b43med.jpg

http://images35.foto...b02a57c6med.jpg

Tak wygląda moja rolka, do przeniesienia napędu kupiłem za 14 zł gumę o srednicy 6 mm w sklepie z uszczelkami i zgrzałem jej końce za pomocą rozgrzanej blachy, nic nie pęka i wygląda solidnie. Rolka działa dość cicho ale i tak podkładam pod nią takie pianki jakie się stosuje pod panele. Tylko wsiadać i jechać!!!

#72 filiproll

filiproll
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 luty 2012 - 20:34

z czego najlepiej zrobic rolki? I jak złożyć to wszystko żeby działało

#73 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2012 - 21:09

Wyso, jeśli dobrze widzę to masz rolki na tulejach przy osi ,widać tam nakrętkę do smarowania tulei ,lub na łożyskach podejrzewam że sama rolka nie jest łożyskowana tylko jest przymocowana na stałe do wałka tzn na pewno nie jest łożyskowana ,bo ma kółka na pasek przymocowane do osi ,a nie do rolki .W takim przypadku odpada wałek od przenośnika taśmowego do budowy tej maszyny , podejrzewam że może to być jednolite wytoczenie wałka (wyfrezowanie) z całego kawałka metalu wraz z osią .Dobre rozwiązanie ,tylko gnębi mnie pytanie ile na to wydałeś ?Chyba że masz dostęp do frezarki z taką głowicą .Do tego dochodzą koszty zakupu widocznych na zdjęciach obejm .Myślę że sporo kasy wywaliłeś w to.

#74 Paja

Paja
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądSłupca

Napisano 15 luty 2012 - 23:04

Podpisuje się pod pytaniem filiprolla może ktoś w przejrzysty spoób opisać jak zbudować taki trenażer ?

#75 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 luty 2012 - 07:37

Jak pisałem już wcześniej nie opłaca się samemu budować trenażera rolkowego. chlopaki na forum sprzedaja po 150zł. No chyba, ze ktoś lubi dłubać to niech sobie robi ale wyjdzie go to drożej no chyba , ze ma większość materiału w domu.

u2250y2014v3.gif

#76 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2012 - 15:22

woody, mnie wyniósł 60 zł ,to jest 2,5 raza mniej niż 150 zł więc się opłacało w moim przypadku.Nie wiem jak inni.

#77 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 16 luty 2012 - 18:03

dlatego powiedzialem że nie oplaca sie dla osoby co nie ma materiałów.

u2250y2014v3.gif

#78 filiproll

filiproll
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 luty 2012 - 18:20

dominik28382, a mógłbyś napisac z czego dokładnie go zbudowałeś?

#79 Gosc_dominik28382_*

Gosc_dominik28382_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2012 - 19:24

woody, ok spoko ale i tak koszt teownika na złomie nie wyniesie 90zł czy nawet koszt dętki podobnie
filiproll, Pisałem wcześniej ,ale być może niewystarczająco .
do budowy trenażera potrzebne będzie :
-T-ownik o długości ok 3m
-rura o długości ok 30cm i średnicy ok 3cm
-3 rolki od przenośnika taśmowego -w moim przypadku o średnicy 6cm i długości 30-50cm
-taśma izolacyjna i drut miedziany o długości ok 1m i średnicy 3 mm
-dętka od taczka lub jak u mnie od samolotu .

czynności:
1.docinamy T-ownik na połowę
2.wiercimy otwory kolejno na wałki (odległość zależna od średnicy wałków)
3.przygotowaną wcześniej rurkę tniemy na odcinki o długości 3 cm -z niej zrobimy podnużki do trenażera aby wałki nie ocierały o podłogę
4.Spawamy odcinki rurki pod mniej więcej wywierconymi otworami teownika
5.oczyszczone i nasmarowane wcześniej wałki okręcamy drutem miedzianym ,następnie mocno owijamy (przyklejamy )je taśmą izolacyjną do rolki -czynność ta ma zapobiec spadaniu dętki (paska napędowego )z wałków napędowych .Robimy tak w 2 miejscach na brzegach 2 rolek w odległości jaką preferujemy (ok2-3cm) ,ja zrobiłem to w dość dużej odległości ,lecz tak naprawdę dętka trzyma się na jednym z takich blokad ,widać na zdjęciu powyżej .Dętka jest dość szeroka więc ładnie oplata blokadę (zrobioną z druta)i nie spada
6.docinamy dętkę w zasadzie jak najbliżej środka jej (nie ucinamy ,ma powstać jednolity okrąg) o szerokości ok 1,5cm.Detka w moim przypadku złożona na pół stanowiła 1/3 odległości pomiędzy 1 a2 wałkiem napędowym .Po napięciu dętki szerokość jej zmniejszy się o około połowę ,więc nie wygląda tak szkaradnie .Również jeśli utniemy ją krzywo ,nie będzie to widoczne po napięciu .
7.Skręcamy całość i malujemy dla estetyki.
Myślę że koszty nie powinny przekroczyć 100zł wraz z wszystkimi częściami .
Nie wiem czy rozumiecie jak to ma być -mam nadzieję że w miarę jasno napisałem ,jeśli jakieś pytania -to zadawać .

#80 filiproll

filiproll
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 luty 2012 - 20:28

dzięki, biorę się niedługo za budowę

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy