Skocz do zawartości

Kolarstwo torowe

404 odpowiedzi w tym temacie

#21 prescot

prescot
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądToruń

Napisano 02 wrzesień 2009 - 18:57

Cytat

Ciekawe ciekawe, dzięki za info. Mam w okolicy betonowy tor kolarski (Żyrardów) będę musiał go przetestować jak złożę nowy rower :)

szybki i krótki tor - kiedyś się na nim ścigałem

tylko nie wiem dlaczego na ścianach pomiędzy bandą a samą ścianą jest około 15-20 centymetrowe wypłaszczenie - widać taka konstrukcja

a tak poza tym jazda na torze to jest to, te przeciążenia na krótkich torach są niesamowite

#22 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 02 wrzesień 2009 - 19:41

prawie jak wyścig Nascar ;)

#23 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 02 wrzesień 2009 - 19:47

Bez przesady, nascar jest nudny jak flaki z olejem i każdy tylko czeka na wypadek, odnoszę wrażenie, że to jedyna atrakcja na tych wyścigach ;)

#24 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 02 wrzesień 2009 - 19:50

nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, że nascary są nudne, ale te wyścigi naprawde potrafią być emocjonujące, może teraz są słabe, ale jeszcze pare lat temu to palce lizać.

PS. F1 przy nascarach to flaki z margaryną i masłem :D

kurde, pośmigałbym po takim torze, wiem ze we wrocku jest ale chyba tam nie wpuszczają obcych? :)

#25 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 02 wrzesień 2009 - 22:07

Cytat

Przepisy panowie przepisy... jakiś czas temu wymyślono w UCI przepis że na torze nie wolno mieć wolnobiegu i tak zostało...

OK, zgoda. Ale jakiś sensowny powód do wprowadzenia tego konkretnego przepisu musiał być. Samo zakazanie używania hamulców na torze to za mało.
Tak jak wspomniałem wcześniej - napęd ostrokołowy jest najbardziej wydajny. Kto nie miał okazji sprawdzić tego na własnych nogach, nie może tego w pełni zrozumieć. (Nie uwłaczając Tobie, Pegos, bo przecież nie wiem, czy nie miałes styczności z OK. To tylko takie ogólne porównanie z mojej strony.)

#26 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 02 wrzesień 2009 - 22:25

Cytat

Cytat

Przepisy panowie przepisy... jakiś czas temu wymyślono w UCI przepis że na torze nie wolno mieć wolnobiegu i tak zostało...

OK, zgoda. Ale jakiś sensowny powód do wprowadzenia tego konkretnego przepisu musiał być. Samo zakazanie używania hamulców na torze to za mało.
Tak jak wspomniałem wcześniej - napęd ostrokołowy jest najbardziej wydajny. Kto nie miał okazji sprawdzić tego na własnych nogach, nie może tego w pełni zrozumieć. (Nie uwłaczając Tobie, Pegos, bo przecież nie wiem, czy nie miałes styczności z OK. To tylko takie ogólne porównanie z mojej strony.)

Spoko loko, na torze na ostrzaczku niemiałem przyjemności. Dodam jeszcze: niebespieczne hamulce + historia = przepis uci, tak jak z ramami, są wydajniejsze konstrukcje, a jednak przepis jest... z zakazem wolnobiegów było zapewne kilka powodów, a jest jak jest...

#27 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 02 wrzesień 2009 - 22:35

ale mówienie, ze hamulce są niebezpieczne jest troche naiwne, bo hamowanie nie musi się odbywać w taki sposób, że naciskamy kalmke i blokujemy koło, tylko hamowanie w rodzaju ABS.

to tylko moja wyobraźnia, wiec nie wiem jak to sie ma w praktyce ;-)

#28 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 02 wrzesień 2009 - 22:35

Tylko wiesz - na chłopski rozum, na torze mogłyby jeździć rowery z wolnobiegiem (SS)a UCI mogło jedynie wprowadzić zakaz używania w nich hampli. Pewnie jakas mądra głowa wymyśliłaby zaraz sprytny patent na zatrzymanie się po wyścigu, albo poprostu zawodnik jechałby sobie (a przy tym odpoczywałby, bo by nie musiał ciągle kręcic) aż do wyrtracenia prędkości i zatrzymania się ...
Ja się nadal upieram przy swoim ;-)

#29 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 wrzesień 2009 - 23:21

Cytat

niższa waga

Ty chyba naprawdę nie lubisz zwierząt...

#30 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 02 wrzesień 2009 - 23:26

Cytat

ale mówienie, ze hamulce są niebezpieczne jest troche naiwne, bo hamowanie nie musi się odbywać w taki sposób, że naciskamy kalmke i blokujemy koło, tylko hamowanie w rodzaju ABS.

Chryste, zlituj się nad biednymi kotkami...

Prescot już napisał główny powód, bezpieczeństwo - kiedy 2,4 lub więcej kolesi nagina na maksa na torze i nagle jeden by się "zlónkł" toby cały pakiet poleciał. I sprawa czysto widowiskowa, a raczej sportowa - jeżeli masz jedno przełożenie, i masz na nim wystartować, pojechać, i do tego finiszować, to jest to pewien wyznacznik Twego kunsztu torowego (taka zabawa w kotka i myszkę) i formy. Teraz jedno pytanie, ilu z wyżej udzielających się jeździło kiedykolwiek na torze? Tak z ciekawości...

#31 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 03 wrzesień 2009 - 07:26

nie wiem o co kaman z tymi zwięrzętami, ale zwięrząt bardziej mi żal niż ludzi :P

po torze nie smigałem, ładnie to zaznaczyłem, by nie robić wrażenia, że znaFFca jestem, no ale złośliwości uniknąć się nie dało.

a tak w ogóle to pieprzyć te ostro koło - idę z tego tematu już na serio i Arnodzlik nie pytaj czemu :D

#32 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 03 wrzesień 2009 - 08:00

Cytat

Arnodzlik nie pytaj czemu :D

No dobra nie zapytam. ;-)

#33 xGx

xGx
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądWrocław

Napisano 03 wrzesień 2009 - 10:25

Cytat

Deadhorse napisał/a:
Arnodzlik nie pytaj czemu :D
No dobra nie zapytam. ;-)

Ale ja sie zapytam czemu pieprzyć ostre koło i czemu idziesz z tego tematu :mrgreen: :mrgreen:

Swoją drogą to tor we Wro otwarty tylko w godzinach otwarcia hurtowni obok i nikt tego nie pilnuje :-P

A jazda na torze fajna zajawka dla tego co śmiga ale nie do oglądania :-P

#34 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 05 wrzesień 2009 - 14:41

a co w okolicach Warszawy?? jest jakiś tor, na którym można by było pośmigać?? Tylko nie mówcie mi proszę o Wyszkowie... nie podcieram się dolarami :lol:

#35 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2009 - 15:15

Pruszków i Żyrardów.

#36 Adson_:D

• Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 05 wrzesień 2009 - 15:54

argh... miałem na myśli Pruszków... tam jest chyba 400zł za godzinę tak?? a jak w Żyrardowie??

#37 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 05 wrzesień 2009 - 16:16

400 ale wchodzi 10 ludzi co daje 40zł na rower, a co do żyrardowa to nie mam pojęcia ale kiedyś znajomy zeznał że za free wchodził...

#38 Adson_:D

• Użytkownik
  • 241 postów
  • SkądTłuszcz

Napisano 05 wrzesień 2009 - 16:45

w sumie racja... poczekam jeszcze na jakieś dokładniejsze info na temat Żyrardowa... warto by się było zimą wybrać i pośmigać po torze...

#39 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 05 wrzesień 2009 - 16:46

xgarfildx, bo sie nie znam :D

a ten tor we wro to kusi :)

#40 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 09 wrzesień 2009 - 16:04

Cytat

w sumie racja... poczekam jeszcze na jakieś dokładniejsze info na temat Żyrardowa... warto by się było zimą wybrać i pośmigać po torze...

Tamten tor jest odkryty, na świeżym powietrzu, w zimę będzie śnieg zalegał.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy