Witam forowiczów.
Forum przeglądam od dłuższego czasu jednak postanowiłem dołączyć teraz ponieważ od kilku tygodni jestem w końcu posiadaczem roweru szosowego.
Dumnie stoi miedzy dwoma rowerami MTB. Do szosy przymierzałem się od dwóch lat. Postanowiłem spróbować roweru szosowego ponieważ średnio w roku pokonuje na rowerze ok. 7tyś km i to głównie po asfalcie od kilku lat nie mogę zbyt dużo czasu spędzać w lesie i na ścieżkach mimo iż bardzo to lubię jednak po przygodzie w czasie wyścigów motocyklowych mam olbrzymie problemy ze stawem barkowym i obojczykiem więc o ile podjazdy nie stanowią problemu to już zjazd w warunkach MTB jest dla mnie wielkim wyzwaniem. Będąc w kwietniu tego roku we Włoszech na torze wypożyczyłem sobie rower i to szosowy i tak mnie to wciągnęło że postanowiłem dokonać zakupu i przesiąść się na szosę. Rower dla mnie to głównie sposób na trening choć nie ukrywam że także wielka przyjemność. Ponieważ bardzo dużo czasu spędzam we Włoszech odwiedziłem duży Store Rowerowy by sprawdzić jaki rozmiar ramy i jaki rower szosowy będzie dla mnie najlepszym wyborem (bike fitting).
Miałem oczywiście swoje wskazania zgodnie z informacją jaką otrzymałem bym wybrał sobie modele którymi jestem zainteresowany i zostanie to porównane z wynikami z (BF).
Mój wybór od początku padł na KTM mam wielkie zaufanie do tej marki nie tylko dla tego ze produkuje motocykle ale głównie za sprawą iż mam już piąty rower MTB tej marki i nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń. Alternatywą było Bianchi.
Niestety po (BF) a może stety zasugerowano mi bym kupił rower na ramie GIOS model Aerolite,
Jest to Włoska manufaktura więc znalezienie takiego roweru nie było łatwe a nie chciałem kupować ramy i reszty osprzętu osobno więc poszukiwałem głownie na Subito.it ( to takie Włoskie allego).
Co ciekawe po wielu miesiącach znalazłem swoja pierwszą szosówkę i to w Polsce jestem zachwycony podczas trzy tygodniowego urlopu już się z nią zaprzyjaźniłem pokonując ponad 1,2 tys/km.
Reasumując -rower szosowy to jest to jestem zadowolony cieszę się jak dziecko i odkrywam rower na nowo teraz muszę tylko sporo ćwiczyć,
Pozdrawiam forowiczów mam nadzieję że będę mógł się z wami dzielić pasją - szczęśliwy posiadacz Gios Aerolite.