Skocz do zawartości

ponownie rozmiar ramy

1267 odpowiedzi w tym temacie

#881 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 09 styczeń 2014 - 18:46

TKK

Oczywiście,ze tamte wymiary są dla Kris-a.

Po sprawdzeniu geometrii rama 60 ma dł. górnej rury 570mm jak dla mnie brakuje 5mm co możesz nadrobić mostkiem i siodłem a raczej sztycą i siodłem. Ja na twoim miejscu bym ją brał gdyż lepiej aby rama była 5mm za mała niż 15mm za duża.

Wybór oczywiście zależy od ciebie ale ja nie mając już innej opcji szyciej wziął bym tę 60- siątkę niż taką KROWĘ 62.

---------------------------------------

Poza tym ta rama 62 jest już rozlazła, długa /duży rozstaw kół i zmiana kątów na bardziej turystyczne.

Rama 585 jest na gościa około 2,00m.

Jarek-LT

#882 Kris8105

Kris8105
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 09 styczeń 2014 - 19:05

dzieki , zamówilem rozmiar 49cm Ridleya Orion 7D7 105    w carbonie :-D

#883 TKK

TKK
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKarkonosze

Napisano 09 styczeń 2014 - 19:36

Dzięki za odpowiedź. Jedno mnie zastanawia, że skoro piszesz że 62 jest na osobę 2 m to na kogo jest rama 64, a na takiej kończy się rozmiarówka Cuba. Martwię się tym, że może mają zaniżone rozmiary, a na geometrii się nie znam. ta rama to zresztą jakiś semislop.

#884 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 09 styczeń 2014 - 20:13

64 to dla 2,10m.

Skoro podali rozmiarówkę wraz z geo.. to to co tam widnieje powinno być prawdą..........

Czyli z geometrii - rama oznaczona 60 ma 570mm rura górna pozioma w horyzoncie.

Pisz emaile lub dzwoń aby się upewnić. A sloping jest w modzie a i rama sztywniejsza z regóły od tradycyjnej.

Jarek-LT

#885 TKK

TKK
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKarkonosze

Napisano 09 styczeń 2014 - 22:06

W tym cubie rama 60 ma 555mm, a nie 570mm. W moim trekingu rura ma właśnie 570mm, ale pewnie geometria inna, więc nie wiem czy mogę się tym sugerować.

#886 Jarek-LT

Jarek-LT
  • Użytkownik
  • 413 postów
  • SkądKolberg

Napisano 10 styczeń 2014 - 08:37

Ma długość 555 ale mierzona po rurze - a wynik który Tobie potrzebny to długość efektywna- horyzontalna która nie wypacza geometrii/długości ramy efektywnej ,,,obojętnie czy to sloping mały czy duzy .

Zmierz swojego trekinga wymiarem horyzontalnym/efektywnym czyli rower stoi na równym a wymiar przeprować mierząc po lini równoległej do podłoża mierząc rure górną ''poziomo'' środek - środek.

Nie zapomnij również iż w trekingu jest inna kierownica raczej prosta co powoduje jak w góralu, że rama powinna być dłuższa gdyż masz inny chwyt kierownicy jak w szosie/kolarce.

Jarek-LT

#887 danielasu2

danielasu2
  • Użytkownik
  • 523 postów
  • Skądirlandia

Napisano 12 styczeń 2014 - 02:52

Zgadzam sie z Jarkiem .
Ja. mam dwa metry a a jeżdze na specu 61 gdzie horyzontalna ma 60 cm ,natomiast mam tez treka gdzie horyzontalna ma 59,1cm a mam w niej mostek 130 i ta druga rama lepiej mi lezy . Generlanie nie ma co przesadzac z rozmiarami . Nierozumiem jak mozna majac np 190 cm wzrostu kopowac rame 62 taka rama jest sporo za duza. Wypada natomiast zwrocic uwage ze rozmiar rozmiarowi nie rowny.

#888 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 12 styczeń 2014 - 08:17

Latwo orzesiadajac sie z trekkinga kupic za duza rame. sam kiedys rozwazalem 62 przy moich 188 cm :).

#889 TKK

TKK
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKarkonosze

Napisano 12 styczeń 2014 - 17:44

Dziękuję za odpowiedzi, więc chyba wezmę ten rower w rozmiarze 60. Zamącił mi w głowie size kalkulator na ich stronie.

A tak poza rozmiarem to sądzicie że w tej cenie ten Cube jest atrakcyjny? Czy może ktoś zna inne fajne zimowe promocje? Inna marka, inny sklep?:)

http://www.bike-disc...hite-n-red.html

#890 Kris8105

Kris8105
  • Użytkownik
  • 3 postów

Napisano 12 styczeń 2014 - 19:26

TKK

niewiem czy maja tam ten model ale chyba jest z 25euro taniej ,a inne tez sa

http://www.chainreac...l/en/road-bikes

ja w czwartek u nich kupiłem ridleya orion , czekam na przesyłke :)

a ten kalkulator też wydaje sie być dobry, mi wyszło tyle ile po dwóch godzinach pomiarów przez doradców wyszło:)

http://mathmed.blox....kalkulator.html

#891 TKK

TKK
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKarkonosze

Napisano 13 styczeń 2014 - 17:45

Już prawie miałem kupować, ale znalazłem coś takiego:

http://www.hargroves...cube-sizing.pdf

Generalnie na zagranicznych forach jest dużo informacji, że rozmiarówka Cuba jest sporo zaniżona. 

Porównując np. z Feltem: 60 Cuba to 58 Felt

#892 TKK

TKK
  • Użytkownik
  • 30 postów
  • SkądKarkonosze

Napisano 14 styczeń 2014 - 19:47

Po dłuższym zastanowieniu, jednak nie będę ryzykował z Cubem 60, dzwoniłem do kilku sprzedawców i każdy z nich powiedział, że w przypadku Cuba rama 60 będzie zdecydowanie za mała, musiałbym brać 62. Może to komuś pomoże na przyszłość - Cube ma ewidentnie zaniżoną rozmiarówkę.

Dostałem dobrą ofertę na:

http://www.giant-bic...#specifications

i taki rower zakupię. Zostanę wierny Giantowi;)

Rozmiar: xl

#893 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 14:03

Podepnę się pod  temat i proszę o Wasze rady. Rozpatruję dwa rowery BMC GF01 i nowego Cannondale Synapse . To krótkie zestawienie wymiarów ram w rozmiarach 54 i 56 :

uzp4.jpg

Mam 179cm wzrostu a mój inseam to 81-82. Co ciekawe korzystałem z kalkulatora na CC i to moje wyniki... Trochę mi nie pasują... zwłaszcza długość TopTube jaką podaje:

aqng.jpg

#894 Gosc_Małopolanin_*

Gosc_Małopolanin_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2014 - 11:50

Witam Wszystkich ! od dłuższego czasu czytam wątek o doborze ramy,i przyznac musze że straszny mętlik w głowie sie robi od czytania jak dobrać rame :)  Jest to sprawa dość indywidualna.I jak już to widać,nie kazdy o danym wzroście ma mieć taką rame jak jego kolega z tym samym wzrostem.Dlatego postanowiłem napisać o swoim przypadku.W zeszłym roku,w połowie października, kupiłem swoją pierwszą szosówke,Meride 900,ma ona rame jak modele 901,903,905 i nie jestem pewien-chyba jak 904. Mam 176 cm wzrostu-tak mniej więcej,długość nogi to około 77-79 cm.Samemu dość trudno się dokładnie zmierzyć. Zakupiłem rower w rozmiarze S.Niby mały,ale przed zakupiem przymierzałem się do roweru z ramą S/M i M. W rozmiarze S czułem się najlepiej,nie wiem,może to nawyk po mtb został że ciut mniejsze jest lepsze. Na rowerze zrobiłem niecałe 1200 km w zeszłym roku,jedyną rzeczą jaką w nim wymieniłem to mostek, z 90 mm na 110( teraz bd zakładał 120-130mm) Zgodnie ze specyfikacją ,główka ramy mam 130 mm a rura górna 530 mm mierząc horyzontalnie od środka steru na jego wysokośći w poziomie  do środka rury podsiodłowej,której dł.wynosi 50 cm.Czyli wszystko zgodnie ze specyfikacją producenta.Dodam że sztyca  z siodełkiem wychodzi na około 15 cm z rury podsiodłowej .Nie odczuwam żadnego dyskomfortu,nic mnie nie boli podczas jazdy,żadnych zdrętwień itd.Wytłumaczy mi ktoś ten fenomen ? Z kalulatorów średnio wychodziła mi rama od 54,5....cm do nawet 56cm.Mimo to,zdecydowałem sie na zakup ramy małej.....I jestem bardzo zadowolony,nie mam zamiaru zmieniać ramy a ni roweru na większy.Dodam jeszczy tylko,że siodełko mam ustawione prawidłowo....jest odsunięte do tyłu,ale pion od rzepki przechodzi przez oś pedału, a trzymając kierownice jak w standartowym rowerze oś piasty zakryta jest  przez kierownice.Jedynie przy chwycie za klamki troszke oś widze.....Więc wydaje mi sie że kalulatory są czysto orientacyjne.....Pozdrawiam. Małopolanin

Zapomniałem dodać,że roweru używam do turystki,nie ścigam sie i nie myśle o żadnych zawodach......

#895 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 05 luty 2014 - 12:15

Wiadomo-każdy człowiek jest inny,ma inne proporcje,było to już zresztą wałkowane w 10-ciu innych tematach.

Jeżeli Tobie wygodnie to ok,ale to nie znaczy że komuś o takim samym wzroście też będzie.

Skoro wymieniasz mostek na 130 to nie chcę się zbytnio mądrzyć,ale może to świadczyć o tym że rama jest dla Ciebie za krótka.

#896 Gosc_Małopolanin_*

Gosc_Małopolanin_*
  • Gość

Napisano 05 luty 2014 - 12:40

Wiadomo-każdy człowiek jest inny,ma inne proporcje,było to już zresztą wałkowane w 10-ciu innych tematach.

Jeżeli Tobie wygodnie to ok,ale to nie znaczy że komuś o takim samym wzroście też będzie.

Skoro wymieniasz mostek na 130 to nie chcę się zbytnio mądrzyć,ale może to świadczyć o tym że rama jest dla Ciebie za krótka.

Nad wymianą myśle.... ale 130 to chyba przesada,może przy 120 mm zostane. I tak jak pisałem,jeździ się kapitalnie,a tak swoją drogą ,chyba lipiej miec krótszą ramę z dłuższym mostkiem,niz na odwrót......Tak mi sie wydaje.

#897 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 05 luty 2014 - 12:46

No to skoro Ci pasi to ok.

Faktycznie mostek 130 to trochę dużo,przesunie się ciężar ciała bardziej na kierę.

Chociaż patrząc z perspektywy 'prosów' to oni też mają ciut mniejsze ramy...

Nasuwa mi się tu powiedzenie-opinia jest jak dziura w d**** -każdy ma swoją.

#898 Gosc_Małopolanin_*

Gosc_Małopolanin_*
  • Gość

Napisano 10 luty 2014 - 19:08

Może głupie pytanie,ale czy krok ma (lub może ) dotykać górnej rury ramy, stojąc okrakiem nad rowerem ? tak jak pisałem wyżej,mam rozmiar ramy ( w meridzie 900 z 2013) 50cm-czyli S,i stojąc z rowerem między nogami mam około 10 cm  przerwy,może mniej.Dzisiaj będąc w sklepie rowerowym,przymierzałem sie do rozmiaru M/L czyli 54cm.W sumie rower powiedzmy pasował gabarytami,ale krok opierał się tak troszke o rure,taka rama jest już za duża ? wiem że ważniejsy jest rozmiar rury górnej.....ale o krok sie martwie :)

#899 87Tomasz

87Tomasz
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądMrzeżyno

Napisano 10 luty 2014 - 19:22

Nie powinieneś klejnotami zawadzać o ramę jak stoisz okrakiem nad górną rurą,z 5cm luzu by się przydało...

#900 Gosc_Małopolanin_*

Gosc_Małopolanin_*
  • Gość

Napisano 10 luty 2014 - 19:43

czyli rama wyliczona z kalkulatora 54 cm za duża by była...... jakiś bardziej nietypowy chyba jestem od reszty nietypowych :)

Dodaj odpowiedź