1. zaraz po wsiadnieciu na rower, kurde jak tym sterowac? 2. gdzie sa klamki od hamulcow? 3. ok, zmiana chwytu. i prawie gleba. i kilka tym podobnych ...
ponownie rozmiar ramy
Posted 20 May 2015 - 15:50
Weź się za siebie, chłopie, bo rower to rower i równowagę utrzymuje się tak samo. Jeśli nie jesteś wyjątkową pierdołą, to takie problemy świadczą o tym że ten rower nie jest do Ciebie niedopasowany, tylko potwornie niedopasowany.
- Prozor likes this
Posted 06 June 2015 - 11:11
Mam 172 cm wzrostu, dł. nogi 81 cm, chcę zakupić taką szosę: http://road-bikes.ge...-Synapse-7-Sora Sprzedający (jeździł nim przy wzroście 175cm) nie jest dobrze zorientowany co rozmiaru, więc poprosiłem go zmierzenie główki ramy i wyszło 14,5 cm, wiec z tabelki rozmiarów wyczytałem, że to 51. Efektywna dł. rury górnej 52,5 cm. Dodam, że nie mam możliwości przymiarki. Jak myślicie będzie ok?
Attached Files
Posted 18 June 2015 - 12:02
Panowie potrzebuje opinie doświadczonych kolarzy mam zamiar kupić Scott CR1 20 nie wiem jaki rozmiar wybrać w ubiegłym roku przymierzałem się do Scott Speedster 20 ale wolałem troszkę jeszcze. Więc jak się przymierzałem Speedster 20 rozmiaru M 54 to fajnie się jeździło ale na zakręcie haczyłem stopą nie wiem czy nie był za mały a przy rozmiarze L 56 tak się czułem jakbym był mocno rozciągnięty być może to wynika że do dziś jeżdżę na rowerze crossowym. Mój wzrost to 179cm a długość nogi 86 bardzo proszę o pomoc bo nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto i chcę mieć dobrze dobrany rozmiar pozdrawiam Bartosz
Posted 20 June 2015 - 12:08
Panowie potrzebuje opinie doświadczonych kolarzy mam zamiar kupić Scott CR1 20 nie wiem jaki rozmiar wybrać w ubiegłym roku przymierzałem się do Scott Speedster 20 ale wolałem troszkę jeszcze. Więc jak się przymierzałem Speedster 20 rozmiaru M 54 to fajnie się jeździło ale na zakręcie haczyłem stopą nie wiem czy nie był za mały a przy rozmiarze L 56 tak się czułem jakbym był mocno rozciągnięty być może to wynika że do dziś jeżdżę na rowerze crossowym. Mój wzrost to 179cm a długość nogi 86 bardzo proszę o pomoc bo nie chcę wyrzucić pieniędzy w błoto i chcę mieć dobrze dobrany rozmiar pozdrawiam Bartosz
cisza???
Posted 21 June 2015 - 20:56
Witam kolego ja mam podobny dylemat między 54 a 56 przy wzroście 179 długość nogi około 86.5 Który rozmiar wybrać? Przy rozmiarze 54 przy przymiarce wadziłem butem przy skręcie.
To naucz sie skręcać... Korby w pionie a nie poziomie.
Przy wzroście 179, rozm 56 będzie dla Ciebie za długi.
Posted 21 June 2015 - 21:05
Ja nie rozumiem takiego dopytywania o rozmiar ramy. Kto może lepiej wiedzieć czy będzie dobrze niż sama zainteresowana osoba? Potem będzie źle i będzie wina doradzającego.
Każdy jest inny i tu nie da się doradzać uniwersalnie. I nie chodzi tylko o proporcje ciała, ale też o stopień rozciągnięcia, czy jakieś detale budowy lub upodobania, które mogą diametralnie zmienić odpowiedni rozmiar.
Gdybym ja się kierował ogólnymi zaleceniami i poradami to bym jeździł tak rozciągnięty:
Posted 21 June 2015 - 21:52
czyli długość w scott CR1 górnej rury poziomej 545 i długość mostku 110 będzie ok ? A pytam się bo to pierwsza moja szosówka całe życie jeździłem rowerem trekingowym a tam jest inna pozycja a przymierzałem 54 i 56 i lepiej się czułem na 54 ale nie chciałem żeby wyglądał że jadę na za małym rowerze . Zamówię 54 więcej typów na ten rozmiar a nie ma to jak się spytać osobą doświadczanym.
Posted 22 June 2015 - 06:14
BARTAS - masz nieco dłuższe nogi od standardu a to oznacz, ze masz również nieco krótszy korpus.
Przy wzroście mniej niż 180cm 545mm bedzie dużo lepszym wyborem niż rozmiar 56.
Jak sam widzisz wysuniesz nieco wyżej sztyce siodła i po wszystkim.
Dlatego górna rura mierzona horyzontalnie jest najważniejszą długością rury ramy.
Resztę pozycji dopasujesz mostkiem i siodłem.
Jarek-LT
LUXTECH
- bartas78 likes this
Posted 22 June 2015 - 09:32
Miałem dość długo CR1 56 i przy moich 181 była na mnie za długa - Wiele lat temu człowiek był głupi, nie miał pojęcia i słuchał sprzedawców...czyli długość w scott CR1 górnej rury poziomej 545 i długość mostku 110 będzie ok ? A pytam się bo to pierwsza moja szosówka całe życie jeździłem rowerem trekingowym a tam jest inna pozycja a przymierzałem 54 i 56 i lepiej się czułem na 54 ale nie chciałem żeby wyglądał że jadę na za małym rowerze . Zamówię 54 więcej typów na ten rozmiar a nie ma to jak się spytać osobą doświadczanym.
Ratowałem się mostkiem 100cm i krótką kierą, ale i tak czułem, że nieco mnie wyciąga, choć rozciągnięty jestem i z kręgosłupem problemów nie mam. Nowy rower kupiłem rozm mniejszy i jest idealnie.
Całkiem niedawno dokupiłem Scott'a CX'a w rozm 54 i jest niebo a ziemia w porównaniu do CR1 56.
Nawet sie nie zastanawiaj tylko bierz 54 i żaden inny. Mostek 110 wg będzie za długi i jeśli możesz to poproś o 100. Lepiej go potem/z czasem wymienić na dłuższy niż od początku niepotrzebnie się męczyć.
- bartas78 likes this
Posted 22 June 2015 - 11:57
Bardzo dziękuje Wam każdemu z osobna GoscNiedzielny,patolog,Jarek-LT bardzo przydadzą się Wasze rady i bardzo je cenie bo tak jak piszecie wszyscy sprzedawcy ewidentnie sugerowali 56 a nawet w treku rozmiar 58 a to Wy użytkownicy tak naprawdę jesteście że się brzydko wyrażę testerami zamawiam 54. myślicie o tym rowerze dal amatora http://www.scott.pl/...3/rower-cr1-20/dostanę na niego duży rabat.
Posted 24 June 2015 - 13:36
Chłopaki zamówiłem rozmiar 54 ale inny model http://www.scott.pl/...ower-solace-30/bo tamtego już nie ma w rozmiarze 54 a miałem jeszcze wybór miedzy http://www.scott.pl/...52/rower-cr-10/ jeszcze raz dziękuje.
Posted 12 July 2015 - 11:50
Panowie,
Proszę o pomoc przy wyborze ramy - przymierzam się do szosy.
Rama klasyczna:
Długość rury podsiodłowej 53cm (środek suportu-koniec rury podsiodłowej), rury górnej 53cm (środek rury sterowej-środek rury podsiodłowej), przekrok (wymiar podłoga-rura górna) 78cm.
Moja wymiary:
wzrost 175 cm, długość nogi 84-85 cm
Czy ten rozmiar ramy będzię dla mnie OK?