Czy na podstawie krzywej mocy z kilkunastu jazd można estymować ftp?
I tak i nie. Moc FTP można oszacować w bardzo dużej dokładności już z dwóch jazd, ale warunkiem, że będą to testy maksymalne do pełnej odmowy i będą zawierały się w odpowiednim czasie. Możesz miec nawet 1000 jazd na Strawie, ale co z tego skoro nie będą to wysiłki maksymalne?
Oj tam w przyblizeniu zeby to oszacowac zrob sobie 3-8 min na max po 20 min rozgrzewki na takim treningu wrzuc do i tervals.icu
Te mniej więcej będzie zawierać ok. 5% błędu. Musi być 3 i choć 12 minut ale nie dłużnej niż 15. Dopiero to gwarantuje dokładność rzędu do 1%.
I na miłość boską, 20 minut rozgrzewka to żadna rozgrzewka. Same przemiany tłuszczowe uruchamiają się po 30-40 minutach, a ty byś chciał od razu zapodać wysiłek doprowadzający do VO2max. Zapytaj serca, co one na to.
Więc: dobiłem do minuty 360W, którą prawie całą udało się ukończyć, co Zwift zakomunikował jako "Your FTP is now 269W". Gdy tylko wróciłem do świata żywych zalogowałem się do Intervals.icu, ten zakomunikował FTP w wysokości 255W na podstawie 4m 30s na 317W, 60s na 354W i 5m na 311W.
Weźcie skasujcie te programy
Jakie bzdury. Panowie, na logikę. Na mocy FTP jeden ujedzie w maksie minute na 180%, a inny na 250%. Jak wyobrażacie sobie zatem dokładność szacowania waszego FTP z jazdy maksymalnej w czasie tylko 1 minuty? Nie da się, nie da się z 1 minuty, z trzech, z 8 i z 15. Jako FTP można przyjąć dopiero średnią moc z jazdy na maksa z 20 minut i tu pomyła będzie naprawdę minimalna, bo od praktycznie 0% do max 5%.
Nie chce wam się robić 2/3 testów maksymalnych? Zróbcie raz, na 3-5 minut. Maksymalne tętno będzie waszym tętnem w VO2max. Wystarczy odjąć od niego 10-12 skurczów, a wyjdzie wam tętno w FTP. Potem pojechać sobie tylko 10-15 minut na tym tętnie wiedząc, ze przez pierwsze 5-7 minut będzie narastać, a po jego ustabilizowaniu na wyliczonej wartości i pobraniu średniej mocy z tego odcinka, wyjdzie wam moc FTP. Jej dokładność wyniesie 0-3%. Tylko 0-3%.