Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening z pomiarem mocy

2220 odpowiedzi w tym temacie

#2041 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 listopad 2020 - 23:44

Tak, w % VO2max, a w hr? Cały czas podobna wartość wychodzi 9-11sk. Trzeba by sprawdzić więcej protokołów (pod ręką mam 5 tylko), ale nie spodziewam się różnic rzędu 15. Te 9-11 można śmiało przyjąć (w zależności od wartości hr) co daje średnią wartość 6% różnicy +/-0,5%. A w tlenowym wyjdzie średnio -15%, ale +/-5 i to najmniej.  

Raczej nie w tłumaczeniu, a w interpretacji, zredagowaniu czy w czymś takim. Wiesz, to nie są podręczniki naukowe, to tylko zwykłe książki, a wiec mogą zawierać pewne błędy merytoryczne. 

#2042 Krzysztof303

Krzysztof303
  • Użytkownik
  • 233 postów

Napisano 08 listopad 2020 - 08:23

Zapoznałem się z testem Prof. Żołądzia z użyciem laktometru i zastanawiam się jak go zaadoptować pod test na mocy. Wymyśliłem coś takiego: wykonać sześciominutowe pomiary, z dwuminutową przerwa między nimi na mocy -30%FTP, -20%FTP, -10%FTP, FTP, +10%FTP i ewentualnie +20%FTP. Myślę, że poziom mleczanu na tych mocach wiele by powiedział

#2043 lupus

lupus
  • Użytkownik
  • 351 postów

Napisano 10 grudzień 2020 - 13:30

Polskiej wersji ebooka tej książki nie ma. Prawa do polskiego wydania ma MakraSport i raczej elektronicznej wersji nie będzie.

Jednak wystarczy kupić za niecałe $8 na https://www.amazon.c...04071947&sr=8-1

Kupiłem jeszcze w 2013 roku... Ale z ciekawych to chyba tylko rozdział Using your power meter for high performance - niby dla zaawansowanych sportowców lub trenerów, ale imho raczej podstawowe wiadomości - wyjaśnienie podstawowych pojęć i zagadnień. Plus książki to przystępny styl i słownictwo, nawet do ćwiczeń z angielskiego, bo czyta się łatwiej niż przeciętną czytankę z podręczników szkolnych ;)

Jak kupic z amazon us?

Po zalogowaniu przerzuca mnie automatycznie na amazon de i cena z 30 zl rosnie na 47 zl ;)

#2044 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 10 grudzień 2020 - 13:57

Podajesz adres zamieszkania w USA np. adres jakiegoś hotelu i po problemie

Wysłane z mojego motorola one action przy użyciu Tapatalka

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#2045 Gosc_Tompoz_*

Gosc_Tompoz_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2020 - 09:00

Po co wymysłono FTP ? Po to by zdalnie trenować miliony amatorów za kase nie widzac ich na oczy stworzono do tego profil mocy uśredniony. Pomysł prosty acz genialny. Czy istnieje próg ale jeśli odpowiemy ze tak to istnieje nie jeden tylko setki. Próg to nazwa miejsca gdzie zależności tracą swą liniowość czyli próba wychwycenia tych miejsc. Na progi panują mody np. Koło roku 2002 2003 kolarze zawodowi podawali na swych stronach wartości progu beztlenowego i wartości hr max taka była moda i tetna na tym progu to 92 93 % tętna hr max . Później była moda na próg mleczanowy itd itd. Na to wszystko nakłada się jeszcze używanie nazw progów bez podawania metodyki ich wyznaczania i juz jest zamieszanie.w 2003 roku na ustawce może 2 osoby na 10 miały pulsometr w tym 0.5 osoby cokolwiek kumalo dziś pomiarów mocy co nie miara.

#2046 artho

artho
  • Użytkownik
  • 2879 postów

Napisano 22 grudzień 2020 - 11:02

Kontynuuj.

(tzn. przejdź do swojej puenty)

• Prozor i Bzyk lubią to

#2047 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 22 grudzień 2020 - 11:24

Nie za wiele od Tompoza wymagasz?

Uprzedzając - puenta nie związana z tematem wątku wylatuje.

ps. Wpisy przedsprzedażne o uno/due/(rabe) ;) przeniesiony do https://szosa.org/to...i-mocy/page-103

#2048 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1027 postów

Napisano 29 grudzień 2020 - 14:49

U mnie te dysproporcje przy lekkich jazdach to czasem nawet 54/46, na szczęście przestałem się tym przejmować

#2049 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 29 grudzień 2020 - 14:50

Coś w tym dwustronnym może być. Od niedawna mam jednostronny i czasem się przyłapuję, że podczas treningu skupiam się na lewej nodze a prawa pracuje luźniej. Może mam tylko takie głupie wrażenie :) .

#2050 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 29 grudzień 2020 - 15:20

Zeby jeszcze ta dysprooporcja byla taka sama w szerokim zakresie kadencji i obciazenia....

Moim zdasniem, celem wprowadzenie na rynek miernika na jedna noge bylo uczynienie ceny miernika bardziej strawna i przystepna dla szerszego grona kilentow.

Jak ktos decyduje sie na trening z miernikiem mocy, to malokonsekwentnym jest zakup miernika "cos tam mierzacego" (jednostronnego).

Nidgy nie wiadomo, czy dane zmiany w np FTP sa efektem zmiany formy, czy tez wynikiem zmian samego pomiaru.

#2051 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8614 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 grudzień 2020 - 15:53

Jeżeli wykorzystujesz miernik jako narzędzie do poprawy wyników, to z pewnością jest tak, jak piszesz.

Natomiast znam przypadki osób, dla których miernik służy do znacznie spokojniejszej jazdy i ustalenia, jak mocno mogą cisnąć, żeby dojechać do celu bez zajechania się w trupa. W tych przypadkach nawet miernik jednostronny jest całkowicie wystarczający.

Przy obecnych cenach PM to niewielka grupa, ale w miarę obniżania się cen spodziewam się, że odsetek takich użytkowników będzie rósł.

• big75, artho i lukaszzsch lubią to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#2052 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 29 grudzień 2020 - 16:59

Coś w tym dwustronnym może być. Od niedawna mam jednostronny i czasem się przyłapuję, że podczas treningu skupiam się na lewej nodze a prawa pracuje luźniej. Może mam tylko takie głupie wrażenie :) .

Może to również wynikać z wad postawy, zbyt wysoko ustawionego siodła, zbyt wąskiego siodełka, dysproporcji siły w nogach. Silniejsza noga w każdym z tych przypadków będzie przejmować na siebie więcej obciążenia pogłębiając dysproporcje. Jeśli masz dobre czucie ciała i czujesz, że coś jest nie tak to kombinuj. Jeśli sam nie wiesz co i jak zapłacić komuś kto sprawdzi to za Ciebie i pomoże ustawić się do pionu.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
  • artho lubi to

#2053 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 30 grudzień 2020 - 08:29

No wlasnie, w tym caly widz. Nie mowimy tu o dokladnosci jako takiej ale o potencjalnym wplywie anatomi i pomyslu mierzenia mocy z jednej nogi na podawane wartosci mocy.
Przy wspomnianej powyzej rozbieznosci prawa-lewa noga 54-46 mamy potencjalnie plywajacy blad rzedu 8%. Nie wspominajac juz od odchylkach w obie strony.
Przy jezdzie na 100%, zakladajac FTP 200W, gdzie miernik pobiera odczyty ze slabszej w danym momencie nogi, bedzie wskazywal 184W sugerujac "dorzuc do pieca" bo jest jeszcze zapas. W rzeczywistosci bedzie zachecal do jazdy powyzej FTP. I odwrotnie, mimo mozliwosci podkrecenia, bedzie zachecal do "wyluzowania". Oczywiscie wielkosc problemu jest tu bardzo indywidualna. Moze sie okazac, ze nogi kreca rowno albo ze stala dysproporcja. Niemniej, tym bledem jest obarczony kazdy jednostronny miernik, stad moje komentarze odnosnie sensownosci kupowania takich urzadzen.
No ale ja juz koncze temat, nie bede robil Prozorowi dodatkowej roboty ze sprzataniem :)

#2054 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 grudzień 2020 - 08:55

No właśnie nie, bo FTP będzie oszacowane wg tej słabszej nogi - co innego, gdyby oszacowanie FTP było na innym mierniku (dwustronnym), a pomiar na treningach itp. na jednostronnym. Wtedy i owszem powyższa zależność jak najbardziej występowałaby.

Jak dla mnie:

Trochę mnie zasmuciliście, bo miesiąc temu kupiłem Favero Uno, a teraz wychodzi, że nic nie mierzy i trzeba sprzedać ;)

ma zdecydowanie zabarwienie ironiczne ;)

To, że Bzyk wymieni jednostronny pomiar na dwustronny było dla mnie pewne, jedyną niewiadomą był czas, kiedy zdecyduje się na wymianę ;).

• Bzyk i artho lubią to

#2055 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 grudzień 2020 - 09:15

To, że Bzyk wymieni jednostronny pomiar na dwustronny było dla mnie pewne, jedyną niewiadomą był czas, kiedy zdecyduje się na wymianę ;).

Czekałem na koniec roku 😆

Aczkolwiek ustawiałem korekcję odczytu robiąc sporo jazda jednocześnie z Quarq'iem i finalnie udało mi się ustawić w miarę przyzwoicie. 

Zrzut-ekranu-2020-12-30-o-09-10-19.png

Wczoraj jechałem gonkę na Zwift i wychodzi mi 51:49 na korzyść lewej nogi.

• yerzu lubi to

#2056 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 30 grudzień 2020 - 16:18

Dwa razy w życiu przestałem być koniem : jak wymieniłem trenażer rolkowy na DirectDrive i jednostronnego Stagesa na obustronne pedały :). Za każdym razem bolało tak samo :D

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#2057 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 30 grudzień 2020 - 16:45

W przyszłym tygodniu robię ramp test, myślę że to powinno rzucić nowe światło na sprawę :D

#2058 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 31 grudzień 2020 - 09:46

W przyszłym tygodniu robię ramp test, myślę że to powinno rzucić nowe światło na sprawę :D

Czekamy :) Te słynne udo musi dać jakąś moc. :D

#2059 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 31 grudzień 2020 - 10:12

No właśnie nie, bo FTP będzie oszacowane wg tej słabszej nogi - co innego, gdyby oszacowanie FTP było na innym mierniku (dwustronnym), a pomiar na treningach itp. na jednostronnym. Wtedy i owszem powyższa zależność jak najbardziej występowałaby.
Jak dla mnie:

ma zdecydowanie zabarwienie ironiczne ;)

Chyba caly czas sie nie rozumiemy. Pisze o "wbudowanym" potencjalnym zmiennym bledzie pomiaru. Robiac FTP test skad bedziesz wiedzial jaki akurat wtedy miales rozklad mocy prawa-lewa noga? A jak akuray wtedy ktos mial 50/50?
Bez zagwarantowania, ze pedalujemy z identyczny stalym rozkladem prawa-lewa noga, wskazania takiego miernika beda zawsze obarczone "plywalacym" bledem.

#2060 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 31 grudzień 2020 - 11:30

Dokładnie tak. I ten błąd potrafi pływać dość mocno.

U mnie (i chyba nie tylko u mnie) występują dysproporcje zależne od:

• kadencji
  • obciążenia treningowego
  • mocy rozwijanej

i nie są to dysproporcje łatwe do ogarnięcia prostym algorytmem.

Przykład? Niska kadencja, duży moment obrotowy (choć niekoniecznie): wyrównanie. Normalne kręcenie przy kadencji 80-95 obr/min: przewaga lewej strony, ale... do obciążeń poniżej obciążeń maksymalnych. Przy dużych obciążeniach (testy itp.) znowu następuje wyrównanie. Do tego dochodzą zmiany następujące wraz ze zmęczeniem dominującej strony. Stąd nawet jeśli pomiar mocy ma dokładność określoną przez fabrykę na przykład na 2%, to przez samo zastosowanie tylko jednostronnego miernika dokładność oszacowanej mocy (bo tu już w rachubę wchodzi szacowanie na podstawie pomiaru jednostronnego) dość mocno spada.

Z drugiej strony zależy czy dla kogoś ta "aptekarska" dokładność ma aż tak duże znaczenie i czy w każdym przypadku. Niekiedy wystarczy zgrubne oszacowanie (np. w rowerze turystycznym), gdzie przewagę będzie miała niższa cena pomiaru. 

Dodaj odpowiedź