Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening z pomiarem mocy

2220 odpowiedzi w tym temacie

#401 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 15 luty 2013 - 22:09

Hmm zaczalem przygode z MOCĄ jakies 3-4 miesiace temu (Polar) naczytalem sie wiele negatywnych opinii i tak wzialem sobie to do serca, ze kupilem PowerTapa.

Co sie okazuje?

Polar S710i
Dołączona grafika

PowerTap Pro+
Dołączona grafika

Zeby bylo ciekawiej, obciazenie to trenazer Tacx i-magic ;)

#402 SCRUBBY

SCRUBBY
  • Użytkownik
  • 183 postów
  • SkądKampinoski PN

Napisano 27 luty 2013 - 15:57

Co sie okazuje?

No właśnie... Co? ;)

#403 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 07 marzec 2013 - 09:41

Co sie okazuje?

No właśnie... Co? ;)

No jak to co? Ze Polar dziala i to calkiem dobrze, ze na trenazerze to juz w ogole cudownie bo podobno nie dziala.
Zanim czytalem, ze nie dziala to zaczalem jezdzic w domu ;)

#404 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 kwiecień 2013 - 19:37

Prozor, kadencja z powertapa jest mocno niedokładna. Ja bym jednak zostawił GSC-10.

#405 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 kwiecień 2013 - 14:30

robo, dzięki za życzenia, oj przyda się, przepracowane ostatnie miesiące na chomiku zrobiły swoje, ale mocy i tak wystarcza na 1,5 - 2h w miarę intensywnej jazdy. Teraz trzeba popracować na szosie...

schwepes, dementuję ten przesąd ;-) - no właśnie, że nie narzekam - robiłem testy z rejestracją kadencji z gsc10 i pt. Właściwie była to weryfikacja krzywej trenażera: komputer rejestrował dane z czujnika GSC i wyliczał moc na podstawie prędkości, przy okazji oczywiście rejestrował kadencję. E500 rejestrował dane z PT. Tak sygnały kadencji jak i prędkości były niemalże identyczne, może jedynie chwilę opóźnienia mają sygnały z PT. Być może pierwsze serie PT miały oprogramowanie podające niedokładne sygnały kadencji? Mój egzemplarz tej przypadłości nie posiada - sprawdzone empirycznie ;-).

Przy okazji zweryfikowałem wyliczenie mocy przez wtyczkę SportTracks. Porównanie mocy wyliczonej przez PT, usunięcie danych mocy i wyliczenie przez wtyczkę ST (z danymi pogody: wiatr z kierunkiem, temperatura, ciśnienie itd.) - szok, moc wyliczona przez wtyczkę różni się w pojedynczych watach od mocy zarejestrowanej przez PT. I to nie tyko moc średnia, NP, ale również moc szczytowa w odcinkach czasu. Dokładność tym większa, im większa jednostka czasu. Jednak jest haczyk - to wyliczenie sprawdza się dla jazdy szosowej i to dla jazdy indywidualnej. Jazda grupowa równa się zmniejszeniu oporu powietrza i w rezultacie wyliczenie mocy przez wtyczkę będzie zawyżone. No ale to nie temat na takie dywagacje ;-).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#406 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 kwiecień 2013 - 15:12

schwepes, dementuję ten przesąd ;-) - no właśnie, że nie narzekam - robiłem testy z rejestracją kadencji z gsc10 i pt. Właściwie była to weryfikacja krzywej trenażera: komputer rejestrował dane z czujnika GSC i wyliczał moc na podstawie prędkości, przy okazji oczywiście rejestrował kadencję. E500 rejestrował dane z PT. Tak sygnały kadencji jak i prędkości były niemalże identyczne, może jedynie chwilę opóźnienia mają sygnały z PT. Być może pierwsze serie PT miały oprogramowanie podające niedokładne sygnały kadencji? Mój egzemplarz tej przypadłości nie posiada - sprawdzone empirycznie ;-).

To nie jest przesąd, tylko sposób wyznaczania tej kadencji. Wszystko jest fajnie, dopóki kręcisz równym tempem. W momencie gdy zaczynasz np. wchodzić na wysokie kadencje (110+) lub zaczynasz kręcić "na okrągło" PT się gubi przy wyznaczaniu rpm'ów.

Jego działanie opiera się na zliczaniu ilości "skoków" momentu obrotowego, które mają odpowiadać mocniejszym depnięciom na pedały. Założenie jest takie, że przykładasz ten moment wyłącznie raz na obrót i z dość dużą różnicą pomiędzy fazą nazwijmy ją "w dół", a pozostałą fazą obrotu.

Ja również empirycznie stwierdziłem że u mnie to nie działa. Tzn. raz działa, raz nie działa, czyli jako "narzędzie pomiarowe" nie działa :). Pomiar z GSC10 jest bezpośredni, więc jedynie awaria czujnika może spowodować błędne dane.

#407 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 kwiecień 2013 - 18:51

We wtorek mam zaplanowany trening o wysokiej kadencji (ok. 120) to jeszcze raz porównam, może faktycznie moje kręcenie "na okrągło" do ideałów nie należy - popracuję i nad tym. No ale jak rozumiem w tym przypadku co opisałeś po prostu będzie zaniżać kadencję? Jeśli tak, to też dużym problemem nie będzie, przez ostatnie mc podniosłem kadencję dość znacznie i nawet zaniżenie PT nie powinno być problemem. No ale przetestować trzeba...

#408 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 21 kwiecień 2013 - 19:27

W zależności od tego jak się trafi, potrafi kadencję zaniżyć lub zawyżyć. Mnie to drażni ;)... choć z drugiej strony od zakończenia treningów na rolce prawie nie zwracam uwagi na kadencję podczas jazdy.

Kilka przykładowych zrzutów z treningu
http://i.imgur.com/NdrxINo.png
http://i.imgur.com/QoyplT7.png
http://i.imgur.com/bOrhd2b.png

Największe błędy występują przy zakończeniu interwału szybkościowego (kadencja skacze od 0 do wysokich wartości), ale błędy zdarzają się także podczas równego kręcenia zarówno na niskiej jak i wysokiej kadencji. Przeglądnąłem cały trening i piki występują praktycznie przez cały. Logowanie 1s, garmin 705, zeszłoroczny model PT.

#409 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 kwiecień 2013 - 19:30

Mi Powertap pokazywał dobrze kadencję, a obecnie po którejś tam zmianie baterii strasznie skacze. Ostateczną średnią kadencję pokazuje prawidłową, ale podczas treningu są różne "kosmosy".
Problem w tym, że Garmin priorytetowo bierze mi kadencję z Powertapa, a nie z GSC - wiecie może jak to przestawić ?
pzdr

#410 Creative

Creative
  • Użytkownik
  • 34 postów
  • SkądPL

Napisano 21 kwiecień 2013 - 19:53

prozor zabiję cię- sprzątnąłeś mi z allegro te koła sprzed nosa, zrobiłeś interes życia :-D

#411 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 21 kwiecień 2013 - 22:06

Creative, refleks trzeba mieć ;-)
schwepes, myliłem się! Nie sprawdziłem co mi się sparowało, a tu się okazuje, że czujnik kadencji/prędkości to gsc10! No i nic dziwnego, że pokazywało dobrze. Co dziwne, nie mam magnesu na kole (został w kole na trenażer) i edek prędkość pokazuje jak gdyby magnes na szprysze był. Widocznie impulsy i tak są przekazywane (tak prędkości, jak i kadencji) a edge uwzględnia dane przekazywane przez PT dopiero wtedy, gdy czujnik kadencji/prędkości nie pobiera impulsów. Podobnie jak kiedyś w przypadku zgubienia przeze mnie magnesu ze szprychy edge zaczął naliczać prędkość z sygnałów gps.
Virenque, jeśli powyższe założenie jest prawdziwe, to może masz problem z gsc10? Spróbuj sparować z czujnikiem wynosząc koło poza zasięg transmisji i sprawdź z innym kołem czy działa poprawnie. Jeśli tak, to spisz ID czujnika, jeśli po zainstalowaniu koła z PT ID zostanie zastąpiony ID mocomierza to spróbuj wpisać ręcznie poprawny.

#412 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 kwiecień 2013 - 08:58

Odgrzewam...
Pytanie do fachowców. Czy na początek "zabawy" z pomiarem mocy ten sprzęt wystarczy ??? Na chwilę obecną (i jeszcze bardzo długo) zakup piasty nie wchodzi w grę... Proszę o szczere opinie: warto czy nie ?

#413 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 kwiecień 2013 - 09:22

Za tą kasę nie warto. Ostatnio Prozor ustrzelił komplet kół z Powertapem na allegro za 2 tysiaki.
PowerCal jest ok przy w miarę jednostajnych treningach i dłuższych tempówkach. Niestety przy interwałach i krótszych powtórzeniach różnice są już bardzo duże.
pzdr

#414 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 kwiecień 2013 - 09:45

Virenque, o to właśnie mi chodzi, dłuższe tempówki i jednostajne treningi...

Weźmy pod lupę jeszcze kilka innych spraw: ustrzelić można wszystko za fajną kasę. Ale wiadomo, takie oferty zdarzają się rzadko. W moim przypadku wygląda to tak. Jakbym jednak kupował to sprzedaję Polara i mam fajny, markowy sprzęt za niespełna tysiaka. Jest wszystko, GPS, którego mi bardzo brakuje też...przede wszystkim licznik :P
I jakaś tam "zabawa" z pomiarem mocy.
Nie muszę nic kupować, żadnych piast czy koła, nic.

Za rok czy dwa mogę kupić piastę i wtedy będzie git.

A tak nawet gdy uda mi się ustrzelić koło za dobrą kasę czy piastę to i tak nie będzie mnie stać (na dzień dzisiejszy). Do tego muszę zmienić licznik na coś kompatybilnego z ANT+.

Sprawa podstawowa: licznik (ze wszystkimi funkcjami i gps) wyjdzie mnie poniżej tysiaka. Mam wszystkie potrzebne mi opcje. Mogę bez ograniczeń korzystać z portali typu: Endomondo czy TP czy Strava...i przy okazji początki zabawy z mocą. Oczywiście zdaje sobie sprawę jakie są różnice porównując do tego co używacie (piasta, korby, czy pedały)...

Czyli byłby to przede wszystkim licznik z GPS...pomiar mocy jako dodatek, tak na początek. Czy w takim wypadku warto ???

#415 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2013 - 10:38

PowerCal to SYF trzeba to sobie jasno powiedziec, moc brana za przeproszeniem z dupy(wyliczenia na podstawie tetna) = smiech na sali.

Chcesz tanio i dobrze? Nie da sie!

Ew kup Garmina 500 + opaske HR oraz czujnik predkosci i kadencji.
Do tego inwestycja w Traningpeaks i masz estymowane hrTSSy za pol ceny ;)

Jeszcze taniej? Zrob sobie testy i zobacz jakie tetna masz na progach mocy, zapamietaj i trenuj ;)

#416 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 kwiecień 2013 - 10:51

Rafalek, nie wiem skąd u Ciebie takie nerwy :-P
Gdzie ja napisałem że chcę tanio i dobrze ? Napisałem jasno: licznik z GPS plus zabawa !!! z pomiarem mocy...

#417 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2013 - 10:54

Ee to nie nerwy ot irytuje mnie marketing PowerCal tj wciskanie ciemnoty ;)

#418 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2190 postów
  • SkądOzorków k/Łodzi

Napisano 22 kwiecień 2013 - 11:09

Ee to nie nerwy ot irytuje mnie marketing PowerCal tj wciskanie ciemnoty ;)

Luz ;-)

Najważniejsze, że piszecie konkretnie NIE/TAK i dlaczego...
Poczytałem trochę opinii na stronie CycleOps i generalnie są ok jeżeli chodzi o wszystko za wyjątkiem...pomiaru mocy :-(

Będzie odbój i pewnie rozpatrzę zakup czerwonego Edka z mocowaniem przed mostek za niespełna tysiaka (w PL stanowczo za drogo). A w przyszłości może jakaś piasta się trafi...zobaczymy.

#419 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 kwiecień 2013 - 11:19

Rzeczowo, a nie emocjonalnie to jest tak, że znajomy testował PowerCal z Powertapem i z treningu gdzie robił tempówki i dłuższą wytrzymałość wyglądało to naprawdę dobrze (byłem w szoku), ale jak skorzystał z tego na wyścigu i porównał do danych z PT to wyszły kosmosy :)

No ale to właśnie jest powód dlaczego jedno kosztuje tyle, a drugie tyle ;)

pzdr

#420 Gosc_Rafalek_*

Gosc_Rafalek_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2013 - 11:21

Za czerwony kolor 2x tyle placic? Czy tez czegos nie wiem? ;)

Dodaj odpowiedź