Niestety w Polsce nie udało mi się znaleźć SR44 i ściągałem ją z UK.
Polecam wizyte w saturn tylko trzeba miec na uwadze ze baterie wystepuja pod oznaczeniem 357/303
Napisano 20 lipiec 2013 - 20:36
Przede wszystkim te baterie mają inną charakterystykę napięcia, zarówno względem czasu/rozładowania, jak i temperatury. Zwykła bateria LR44 znacznie krócej trzyma nominalna napięcie. Napięcie z czasem zaczyna trochę spadać. Są to niewielkie wartości, ale mogą mieć wpływ na pomiar. SR44 mają bardzo płaską charakterystykę i prawie do końca "życia" baterii trzymają nominalne napięcie, po czym następuje nagły zgon. Podobnie jest w przypadku zależności napięcia od temperatury, który jest lepszy dla SR44.
Niestety w Polsce nie udało mi się znaleźć SR44 i ściągałem ją z UK.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 29 lipiec 2013 - 11:40
Napisano 31 lipiec 2013 - 07:06
Jestem elektronikiem z zamiłowania. Czekam tylko na trochę wolnego czasu i szukam jakiegoś uszkodzonego PT na ebay. O kluczu już rozmaiwałem z kolegą. Spróbowałby dorobić ale taż u niego z czasem krucho.
Chętnie kupiłbym taki klucz..
Jak usiadziesz do tego, prosze zrob dokumentacje foto!
Napisano 31 lipiec 2013 - 07:50
Napisano 31 lipiec 2013 - 09:39
Napisano 31 lipiec 2013 - 09:55
1. Jeśli np. po badaniach wychodzi że 2 strefa (wytrzymałościowa) to zakres 220-240W to jak to powinno się trenować. Np. w styczniu co tydzień starać się podnosić o 5% aż w marcu dojdziemy do 240W, czy po prostu trzymać się tej strefy?
2. Jak za pomocą miernika można pracować nad podnoszeniem FTP? Nie chodzi mi o konkretne przykłady treningów, bo tego jest dużo, ale znów o celowość treningu. Chodzi oto, że na jak FTP mamy w zakresie 290-320W to trzeba tak trenować, żeby z treningu na trening planować np. Teraz będę robił powtórzenia na 290 a za 4 tyg na 295, a potem znów na 300 i po 40tyg znów na 310 średnią.
Czytam Allena i tak staram się złapać ten "big picture" tego wszystkiego. Mam nadzieje, że nie uznacie pytań, za zbyt proste
Napisano 31 lipiec 2013 - 10:10
Ten którego.. (chyba) naprawiłem, bo okaże się to dopiero po dłuższym czasie użytkowania, wrócił z Czech jako nienaprawialny i tylko do wymiany środkaasedio, super - może będziesz konkurencyjny w stosunku do czeskiego serwisu PT. Co prawda tam pewno robią wymianę całych bebechów (chyba?), u Ciebie byłaby naprawa, za to koszty bez porównania niższe. Oczywiście o ile będziesz miał ochotę i będą chętni ;-).
Napisano 31 lipiec 2013 - 12:09
Napisano 31 lipiec 2013 - 15:28
Napisano 31 lipiec 2013 - 17:16
Jeszcze jedna rzecz. Na stronach Trainingpeaks przeczytałem, że można wyłapać moment w którym próg się podnosi, żeby na kolejnych treningach np, zrobić mocniej interwał lub inne ćwiczenie. Czy to coś Wam mówi?
Napisano 31 lipiec 2013 - 22:05
pod warunkiem, że w tym okresie będziesz również wykonywał treningi w strefach wyższych niż 2. W drugiej na podniesienie FTP raczej za bardzo nie licz.Trening stopniowo powinien nam podnosić FTP z zimowego X na wiosenne X+np.10% itd.
Tak, wtedy gdy Intensity Factor (IF):>1 przy wyścigach/treningach godzinnych lub dłuższych. Przy krótszych czasówkach oczywiście IF ma prawo być >1 ;-).Jeszcze jedna rzecz. Na stronach Trainingpeaks przeczytałem, że można wyłapać moment w którym próg się podnosi, żeby na kolejnych treningach np, zrobić mocniej interwał lub inne ćwiczenie. Czy to coś Wam mówi?
- masz rację, to chyba nawet podstawa, choć trzeba się tego też nauczyć...Takie "subiektywne" odczucia sa wg. mnie bardzo wartosciowe i trzeba zwracac na to uwage!
Napisano 01 sierpień 2013 - 08:28
przypadkiem odszukałem to o czym piszesz, i precyzując dokładnie masz tak:Na stronach Trainingpeaks przeczytałem, że można wyłapać moment w którym próg się podnosi, żeby na kolejnych treningach np, zrobić mocniej interwał lub inne ćwiczenie. Czy to coś Wam mówi?
Napisano 01 sierpień 2013 - 14:06
Napisano 01 sierpień 2013 - 14:34
Napisano 01 sierpień 2013 - 16:37
Napisano 01 sierpień 2013 - 20:06
Napisano 01 sierpień 2013 - 20:34
Napisano 05 sierpień 2013 - 10:21
Nie ma jednego, wyjątkowego i jedynie słusznego systemu treningu z użyciem pomiaru mocy, bo... być nie może - pomiar mocy to tylko narzędzie, w odróżnieniu od pomiaru pulsu zapewnia bezzwłoczną rejestrację generowanej mocy (co jest również problemem, bo pomimo w miarę "równej" jazdy moc rejestrowana w kolejnych sekundach może się bardzo dużo różnić, dlatego też do wyświetlania mocy w czasie treningu używa się uśrednionych wartości np. z 3s, 10s, 30s) no i jak każde narzędzie powinno być wykorzystywane do treningu danego zawodnika. Teoretycznie ogólne ramy programów treningowych mogą stosować wszyscy, ale i tak należałoby na końcu zoptymalizować pod ćwiczącego.
Trening zbliżony do tętna - nie do końca, choć w niższych strefach mocy jak najbardziej do wykorzystania. Strefy wyższe (VO2max i wyżej) trenować wg pulsu albo jest b.ciężko (interwały VO2max na tyle krótkie, że chyba nie sposób utrzymać stałą moc i stałe tętno) lub w ogóle nie możliwe (strefy 6 i 7 wg Coggana).
Critical Power wg. Friela - właściwie, to oryginalnie CP zaproponował H.Monod około roku 1960.
Dlaczego mało przydatne, bo w teorii powinny strefy CP pokrywać się z kolejnymi strefami mocy i wykorzystywania źródeł energetycznych (czy jakoś tak). W praktyce u niektórych czasami pokrywają się, u innych nie bardzo, na dodatek stopień wytrenowania też swoje robi. Minusem jest tendencja do przeszacowania maksymalnych mocy, jednak koncepcja CP jest w dalszym ciągu użyteczna, pod warunkiem że rozumie się o co w tym chodzi i jak to wykorzystać.
Ustalenie FTP poprzez 40km TT - niby podstawa, ale na ogół używa się do tego krótszych czasówek, na ogół 20 minutowych. Problem z 40km, który z grubsza ma odpowiadać godzinnej jeździe na czas (no właśnie: nie tyle 40km, co 1h!) jest taki, że nie każdy jest w stanie wykrzesać z siebie tyle samozaparcia, żeby przez godzinę kręcić na maksymalnym dla siebie poziomie. 20 minut jest już w zasięgu (prawie) każdego, oczywiście poprzedzone odpowiednią rozgrzewką:
FTP = średnia moc z bloku 20min - 5%. Te 5% mniej wynika ze statystyki - na ogół o tyle właśnie byłaby mniejsza moc generowana w ciągu godziny. Tyle tylko, że dla niektórych takie przybliżenie FTP może okazać się ciut za małe, lub ciut za duże. Dlatego tu też trzeba wsłuchiwać się w swój organizm i ewentualnie skorygować strefy.
Co do ilości stref - Coggan ustalił siedem stref, bo z jego analiz wynikało, że jest to najbardziej optymalna ilość, choć sam przyznaje, że równie dobrze, mogłoby być ich mniej lub więcej (np. CycleOps w programie PowerAgent proponuje 6 stref pomijając strefę tempa, no i nieco inaczej dzieląc strefy):
Osobiście do tego dodaję substrefę 3/4, czyli tzw. SweetSpot, wyjaśnienia Dr Coggana na ten temat już umieszczałem.
Dr. Coggan stwierdził, że 7 stref to minimum do reprezentowania pełnego zakresu adaptacji fizjologicznej i kondycyjnej organizmu podczas treningu:
Jak widać ma to swój sens.
Test mocnych i słabych stron - to nie jest osobne zagadnienie, a łączy się w całość. Jest to "profilowanie", czyli określenie słabych i mocnych stron trenującego. Ma to sens zwłaszcza dla trenujących legitymujących się już pewnym stażem treningowym i ma na celu tak określenie predyspozycji zawodnika, jak też określenie ewentualnego programu treningowego w celu ograniczenia słabszych stron.