Trening z pomiarem mocy
Napisano 23 luty 2018 - 17:12
Powoli kończę 6 tygodniową bazę z TrainerRoad. Na początku cyklu zrobiłem test FTP 2x8min i na jego podstawie opierałem trening. Przed przejściem w fazę rozbudowy powtórzyć test FTP (podejrzewam, że tak, moje wspomnienia po poprzednim mówią nie ) i czy robić go w ten sam sposób?
Napisano 23 luty 2018 - 17:34
Wysłane z mojego MHA-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 28 luty 2018 - 10:32
Powoli kończę 6 tygodniową bazę z TrainerRoad. Na początku cyklu zrobiłem test FTP 2x8min i na jego podstawie opierałem trening. Przed przejściem w fazę rozbudowy powtórzyć test FTP (podejrzewam, że tak, moje wspomnienia po poprzednim mówią nie ) i czy robić go w ten sam sposób?
2x8 min nie jest testem który prawidłowo wyznaczy Twoje FTP. Możesz go zastosować jako wyznacznik wzrostu formy, dyspozycji, zwał jak zwał, ale na pewno FTP prawidłowo nie wyznaczysz.
Napisano 28 luty 2018 - 14:36
tak swoją drogą, w poradniku treningu z pomiarem mocy Friel pisze, że moc z testu 30min = FTP. Wynika to z tego, że człowiek w warunkach niebojowych podświadomie oszczędza się, i ta oszczędność to właśnie te ~5%. Ot taki poseł piłka zapewne, ale postanowiłem wspomnieć aby ożywić temat
Napisano 28 luty 2018 - 19:50
2x8 min nie jest testem który prawidłowo wyznaczy Twoje FTP. Możesz go zastosować jako wyznacznik wzrostu formy, dyspozycji, zwał jak zwał, ale na pewno FTP prawidłowo nie wyznaczysz.
W TrainerRoad jest on domyślnym testem i na nim opiera się cały trening. Nie będę się kłócił, bo nie mam wystarczającej wiedzy. Wiem tyle, że wyznaczone w ten sposób strefy mocy były bliskie temu co wyznaczyłem w teście progresywnym 2 miechy wcześniej (FTP niższe o 9W, co wydaje mi się bardzo prawdopodobne, bo mało przez ten czas ćwiczyłem + kontuzja). HR podczas treningu też wyglądał na odpowiadający danej strefie w której jechałem.
Napisano 28 luty 2018 - 20:45
W TrainerRoad jest on domyślnym testem i na nim opiera się cały trening. Nie będę się kłócił, bo nie mam wystarczającej wiedzy. Wiem tyle, że wyznaczone w ten sposób strefy mocy były bliskie temu co wyznaczyłem w teście progresywnym 2 miechy wcześniej (FTP niższe o 9W, co wydaje mi się bardzo prawdopodobne, bo mało przez ten czas ćwiczyłem + kontuzja). HR podczas treningu też wyglądał na odpowiadający danej strefie w której jechałem.
Nie będę się rozpisywał na ten temat, tylko zapraszam do obejrzenia
Napisano 28 luty 2018 - 21:51
Jeśli obejrzałeś chociaż kawałek tego filmu, to byś zauważył, że gościu to samo mówi o teście 20min. Jaki test w takim razie polecasz? 60 minut?
Jeszcze jest kwestia tego co mamy na myśli mówiąc FTP. Jeśli CP60 to prawdopodobnie gościu ma w wielu przypadkach rację. TrainerRoad w kilku treningach, które do tej pory robiłem mówił, że FTP to nie jest moc z jaką pojadę przez godzinę, tylko często będzie to znacznie krótszy czas, który będzie wzrastał z poziomem wytrenowania. Czyli wszystko się zgadza z teorią twojego gościa - CP60 nie będzie 90% wyniku testu, a sporo niżej.
Napisano 06 marzec 2018 - 08:29
Jeśli obejrzałeś chociaż kawałek tego filmu, to byś zauważył, że gościu to samo mówi o teście 20min. Jaki test w takim razie polecasz? 60 minut?
Jeszcze jest kwestia tego co mamy na myśli mówiąc FTP. Jeśli CP60 to prawdopodobnie gościu ma w wielu przypadkach rację. TrainerRoad w kilku treningach, które do tej pory robiłem mówił, że FTP to nie jest moc z jaką pojadę przez godzinę, tylko często będzie to znacznie krótszy czas, który będzie wzrastał z poziomem wytrenowania. Czyli wszystko się zgadza z teorią twojego gościa - CP60 nie będzie 90% wyniku testu, a sporo niżej.
FTP ma tylko jedną definicję i nie możemy mieć nic innego na myśli.
Jeśli chodzi o test 20 minutowy to najważniejsze, żeby wykonać go według prawidłowego protokołu. Wiele osób robi rozgrzewkę przez 10-15 minut, potem jedzie w trupa 20 minut, a następnie wynik mnoży przez 0,95 i to jest niby FTP. Błąd. Jeśli wcześniej nie zostało wykonane coś takiego jak "allout" (jazda przez 5 minut na poziomie 120-130% FTP) to wynik będzie niemiarodajny. Zresztą trzeba pamiętać, że każdy test poza jazdą 60 minut jest szacowaniem, a nie wyznaczaniem FTP.
Tutaj wykres z TP jak ja to robię:
Test porównywałem z godziną jazdy podczas wyścigu, ustawki (wziąłem pod uwagę NP) i mniej więcej by się to zgadzało +/- 5 W
W tym sezonie robię inny rodzaj testu, do odmowy, gdzie wartością FTP jest średnia z całego testu który trwa 35-40 minut.
Napisano 06 marzec 2018 - 11:02
Czegoś nie rozumiem. Skoro FTP zgodnie z definicją to moc jaką jestem w stanie utrzymać przez godzinę, to czemu się ma różnić od CP60?
Niczym się nie różni. CP60=FTP. Terminy można stosować zamiennie, z tym że ten drugi bardziej się przyjął. Z tego co pamiętam to w Golden Cheetah jest używane pojęcie CP60.
#1218 Gosc_bartosh_*
Napisano 06 marzec 2018 - 11:08
Jeśli CP60 to prawdopodobnie gościu ma w wielu przypadkach rację. TrainerRoad w kilku treningach, które do tej pory robiłem mówił, że FTP to nie jest moc z jaką pojadę przez godzinę, tylko często będzie to znacznie krótszy czas, który będzie wzrastał z poziomem wytrenowania. Czyli wszystko się zgadza z teorią twojego gościa - CP60 nie będzie 90% wyniku testu, a sporo niżej.
Czyli to prawdą nie jest?