Maciek, jeśli 2 strefa mocy w długiej jeździe (+20min) nie odpowiada tobie 2 strefie tętna, to jedno lub drugie masz źle skalkulowane.
A ztą kontrolą masz dużo racji, do 150/200% jeszcze idzie nad tym zapanować, bo jest na to czas, ale powyżej gdzie czasy interwałów dochodzą do nastu sekund praktycznie nie idzie kontrolować mocy, bo zapier... jest tak duży, że nie ma czasu patrzeć na licznik.
możliwe ale musiałbym sie mocno mylić - o 30-40 wat z (290)FTP , może mam przestrzał 10w ale nie wiecej , nie chce mi się wierzyć że mam ftp na poziomie 330-340w tym bardziej że przez 8 min maxa ( tetno w tym czasie 163) miałem 323 przez 20 min już bliżej 300...
Co do tętna to kilka lat na nim jeździłem i znam sie dość dobrze, FTHR w tym sezonie na świeżaka = 169 , w trakcie tygodnia treningowego po 2 treningach spada mi do 162 i tak sie trzyma, nawet na godzinnych zawodach gdzie jest full gaz cały czas jak jade lekko zmeczony mam avg = 163-164 ... z powodu zmęczenia a 170 na świeżo .
tak czy inaczej - strefa pierwsza wychodzi poniżej 137(świeży) a 131 ( na codzień - zmęczenie )
wczoraj - średnia moc w strefie 2 = 200w przez godzine a tętno 119
i to jest raczej wyższa druga strefa ( +-162<>215) ( a 20 min tempówki ze średnim tętnem 136 czyli środek 2 strefy tętna raptem, przy 240 watach i ani razu przez 20 min tętno NIE weszło w 3 strefe.... )
wiec jakby ftp było o 30 watt wyższe to dalej byłaby 2 strefa mocy ( ale już dolna ) a AVG tętno 119 = regeneracja jakie FTHR by nie było....
żeby to zaczeło pokrywać i bardziej pasowało musiałbym miec ftp=320/330w ale póki co tych 320watt przez 20min nie ma opcji utrzymac. a 200w rownego turlania jednak już czuje w nogach.
także sądze ze u mnie moc względem tetna jest troche poprzesuwana, zobacyzmy jak to wyjdzie w praniu i na mniejszym zmęczeniu.
jest jeszcze taka opcja ze chwilowo jestem po prostu przetrenowany..
PS - strefy mocy i tętna biore z TPeaks czyli HR =Friel , moc = Coggan
Pozdr