Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening z pomiarem mocy

2220 odpowiedzi w tym temacie

#1721 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 11:19

Jaka była dla niego intensywność tych treningów. Na pewno 0.6? Poza tym to co robią prosi nie zawsze jest zdrowe i korzystne dla wspomnianego układu nerwowego ;) Mimo wszystko obserwujemy wśród nich przypadki przedwczesnego wypalenia, zakończenia kariery czy nawet depresji. To jest właśnie to ryzyko. Jeśli to jest czyjeś źródło utrzymania to w zasadzie musi je podjąć by móc rywalizować. My jako amatorzy mamy ten komfort, że podejmowanie tego typu decyzji to tylko nasza... fanaberia?

A nasuwającego się tematu nadludzkiej regeneracji i różnego rodzaju wspomagania, trudno dostępnego dla śmiertelników nie chcę roztrząsać.

#1722 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 24 grudzień 2019 - 11:38

Nie mam wykresow. Pewnie część to i 0.5 ale było tez troche cwiczen raczej s3 s4. W każdym razie sprawdzilem innych prosow z WT startujacych w GT, ktorzy udostępniają pelne treningi i u nikogo czegos takiego nie widzialem. Miesiac zamykaja w 100h gora. Kwiato mial najwiekszy miesiąc 110h chyba od 3 lat a tydzien 31h na GT. Wiec tutaj 120-130h i 35h w tydzien bylo czyms fanaberyjnym nawet jak na prosa z GT 🙀

A wracajac do moich skromnych trzepaków. Ostatnio pojechałem 6 godzin i zrobiłem(po 45 minutach rozgrzewki na ok 55%) dwu godzinną tempówkę na 0.8 IF(średnia ale NP tylko 2 w większa) bez zatrzymywania sie jak normalna tempowke. Musialem znalezc droge gdzie przez tak dlugi czas nie bede musial sie zatrzymywać. Reszta treningu ok 3h to byla jazda ok 55% znowu. Całość wyszla 280 TSS a średnia z 6h ok 0.61 NP 0.68. Sensowny taki trening o tej porze?

#1723 4gotten

4gotten
  • Użytkownik
  • 1035 postów
  • SkądStargard

Napisano 24 grudzień 2019 - 12:42

Ale do ultra też chyba ok taka seria

Z takim podejściem do treningów to mógłbyś TCR zawojować  ;) 

#1724 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 14:02

Adaś :) zbyt wiele, za szybko i zbyt mocno. Moim zdaniem trenując w ten sposób w naszym klimacie prosisz się o spektakularną porażkę. TSSy nie zawsze mówią prawdę o wysiłku. Jeśli jedziesz przy 5 stopniach, silnym wietrze i deszczu to organizm dostaje dodatkowy WPIERDOL. To że zawodowiec może przekraczać granice niedostępne dla zwykłych śmiertelników wynika z wielu czynników. Wątpię, że masz rozpisaną specjalną dietę, suplementację, pomoce regeneracyjne, sztab trenerski z ogromnym doświadczeniem a twoim jedynym życiowym problemem jest dobra forma w odpowiednim czasie. Przecież sam talent nie wystarczy. Doprowadzanie organizmu ponad granice wytrzymałości to duże ryzyko złapania infekcji, kontuzji i wypalenia. Lepiej nie ryzykować i poczekać z dokładaniem "do pieca" w marcu i kwietniu. Moim zdaniem zimą nie ma sensu przekraczać 700-750 TSS tygodniowo. Większe obciążania wymagają zbyt wielu godzin w siodle. W marcu gdy pogoda zaczyna być znośna można zrobić dwa tygodnie z porządną bazą po 1200 TSS/tydzień. Po krótkim odpoczynku jesteś gotowy na porządne treningi i jednocześnie daleki od wypalenia. Oczywiście istnieje szansa, że wytrzymasz nałożony przez siebie rygor i na początku wiosny będziesz w życiowej formie gotów na demolowanie zawodów i segmentów na stravie, ale zastanów się czy warto tak ryzykować.

• Arked lubi to

#1725 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 14:10

W trzecim tygodniu wykonałem:
1. SS 2x26 min
2. Siła 5,6,7,5,6,7,5
3. VO2max 3x4 min
I z tego co czuje to nie były to jakieś bardzo męczące treningi.
Patrząc na tętno podczas tych treningów też raczej było raczej niższe niż przeważnie jak trenowałem na tętnie.
Czy raczej za nisko wyszło mi FTP z testu czy wcześniej za mocno trenowałem i się przetrenowywałem?

To są bardzo wymagające treningi. Nie ma szans by SS w tak dużej objętości nie był ciężki. VO2max 3x4 min - tutaj przy trzecim powtórzeniu powinno być już bardzo niekomfortowo. Najprawdopodobniej masz źle wyznaczone strefy.

Sprawa druga dlaczego startujesz od tak dużych objętości? Dlaczego SS od dolnej granicy? Ja bym celował w mniejszą objętość ale 90-94% FTP. Mniej więcej: Tydzień 1: 3 x 10 min, T2 3 x 13 min, T3 3  x 16 min, T4 3  x 18 min i T5 3 x 20 min a dopiero później mniej więcej to samo ale już na FTP. Wtedy zachowasz progresje do końca zimy. W sumie zastanowiłbym się na rozbiciem tego na jeszcze większą liczbę treningów. Bo co masz w planach na marzec i kwiecień?

• Arked lubi to

#1726 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 14:43

Najprawdopodobniej masz źle wyznaczone strefy.

Właśnie dlatego pytałem o test FTP. Z ramp testu wyszło 309 i na tej podstawie wyliczyłem strefy. Ale np w SS tętno miałem niższe o 10/15 uderzeń/min w stosunku do tego co robiłem w tamtym roku na tętnie.

VO2max 3x4 min - tutaj przy trzecim powtórzeniu powinno być już bardzo niekomfortowo.

No właśnie a ja byłem w stanie serial oglądać na laptopie.

Bo co masz w planach na marzec i kwiecień?

Chciałbym wtedy zacząć treningi mniej intensywne a dłuższe. Taka trochę odwrócona periodyzacja.

#1727 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 24 grudzień 2019 - 16:38

Dywyn dzieki za super odpowiedź. Pocieszyles mnie naprawdę, i prawda teraz 75% treningów robiłem w deszczu lub zimnie i to naprawdę męczy prawie jak sam trening pod wzgledem czystych watow itd.

#1728 dywyn

dywyn
  • Użytkownik
  • 706 postów

Napisano 24 grudzień 2019 - 20:58

Właśnie dlatego pytałem o test FTP. Z ramp testu wyszło 309 i na tej podstawie wyliczyłem strefy. Ale np w SS tętno miałem niższe o 10/15 uderzeń/min w stosunku do tego co robiłem w tamtym roku na tętnie.

Zrób test 20 minutowy i porównaj wyniki. Później wykonaj test RAMP i będziesz miał dane porównawcze na przyszłość. Przykładowo ja założyłem na podstawie kilku treningów (i doświadczenia), że moje FTP to 285W. Z testu wyszło 289W - super blisko i dokładnie. Inny zawodnik, któremu rozpisuję treningi w teście RAMP uzyskał wynik znacznie gorszy niż z próby 20 minutowej. Zdecydowanie nie mógłby trenować w oparciu o strefy wyznaczone na podstawie RAMP.

No właśnie a ja byłem w stanie serial oglądać na laptopie.

To byłoby raczej niemożliwe. Interwały VO2Max na 120% FTP to cierpienie, umieranie i rzucanie kolarstwa :)

Chciałbym wtedy zacząć treningi mniej intensywne a dłuższe. Taka trochę odwrócona periodyzacja.

Ale wtedy też trzy treningi tygodniowo?

#1729 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 25 grudzień 2019 - 11:41

Zrób test 20 minutowy

W tym tygodniu mam tydzień rege więc pod koniec zrobię. Zobaczymy co wyjdzie.
Ten test 20 minutowy to masz na myśli taki jak pisałem wcześniej czyli po rozgrzewce 5 min na max, 10 min 65% FTP i później 20 min max? I wtedy do obliczeń bierze się oba wyniki (dla 5 i 20 min) i z nich się oblicza FTP, czy 20 min na max - 5%?

Ale wtedy też trzy treningi tygodniowo?

W marcu/kwietniu już pewnie będzie lepsza pogoda będzie można już na zewnątrz jeździć więc pewnie ze 4 treningi tygodniowo z tego 2 pewnie powyżej 3 godzin. Ale to jeszcze pewnie będę się prosił o jakieś rady :-)

#1730 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 25 grudzień 2019 - 11:51

Te 5 min, przynajmniej ja, jadę 100-110% FTP.
  • beskidbike lubi to

#1731 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 grudzień 2019 - 12:15

Za słabo, przynajmniej (teoretyczna) 5 strefa. Jak się da to i mocniej. No chyba, że lubisz sobie podwyższać (ego) wyliczone x0,95 wtedy i owszem, a nawet i pominąć można. Tylko gdzie tu sens?

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1732 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 25 grudzień 2019 - 12:24

Rok temu tak samo wyliczałem, potem wrzucałem tu moje treningi i było, że mam zaniżone FTP, żeby sobie TSSy nabijać. Teraz sobie ego podwyższam zawyżonym FTP. Jak żyć?!
  • Arked lubi to

#1733 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 25 grudzień 2019 - 12:48

Allen/Coggan 20 min FTP test Why 5 minutes all out effort before  the real test? (tłumaczenie googla)

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1734 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 25 grudzień 2019 - 13:54

Te 5 minut przed zrobi różnicę u kogoś z bardzo mocnym beztlenem i/lub wysokim VO2max. U typowego diesela nie będzie różnicy, a nawet może trochę zaszkodzić. Czego natomiast bym się trzymał to nigdy nie robiłbym testu 20-minutowego (i innych) na pełnej świeżości. Zrobiłbym przynajmniej 2 dni treningu przed. Nic morderczego ale, żebym w dniu testu: po pierwsze nie miał wywalonego w kosmos tętna (LTHR do kosza); po drugie, żeby układ nerwowy był gotowy na wysiłek; po trzecie, żeby nie było tej świeżości, która nijak ma się do realiów kiedy jesteś w treningu i robisz interwały na bazie wyznaczonego FTP.

#1735 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2019 - 14:57

Rok temu tak samo wyliczałem, potem wrzucałem tu moje treningi i było, że mam zaniżone FTP, żeby sobie TSSy nabijać. Teraz sobie ego podwyższam zawyżonym FTP. Jak żyć?!

Bzyk widać rozdwojenie jaźni i co byś nie zrobił to źle 😂😂😂😂😂😂
  • Bzyk lubi to

#1736 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 25 grudzień 2019 - 17:49

Nie wzruszyłem się i zjadłem sernik :D

#1737 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2019 - 17:51

Bzyk ja proponuje zrobić testy na krytyczną. A nie zastanawiać się czy od 20 odjąć 1 czy 15% czy zrobić wcześniej 5 minut w trupa czy nie. Przy okazji poznasz swoją pojemność beztlenową.

Jedyne czego nie poznasz to TTE na CP, ale to można kiedyś sprawdzić(trzeba być w gazie i zmotywowanym) oraz LT1, dokładna wartość w labo.
  • Prozor lubi to

#1738 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 25 grudzień 2019 - 18:02

Ale widzisz, ja się nad tym nie zastanawiam. Wsiadam na rower i jadę swoje. W ciągu pierwszego sezonu zrobiłem (moim zdaniem) olbrzymi progres, więc jestem zadowolony. Czy zrobiłbym większy? Może. Wszystko przede mną :) 

#1739 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 25 grudzień 2019 - 18:03

To po co liczysz te tssy. Zdecyduj się. 😉
  • Prozor lubi to

#1740 msstefan

msstefan
  • Użytkownik
  • 123 postów

Napisano 25 grudzień 2019 - 18:05

Bzyk ja proponuje zrobić testy na krytyczną. A nie zastanawiać się czy od 20 odjąć 1 czy 15% czy zrobić wcześniej 5 minut w trupa czy nie. Przy okazji poznasz swoją pojemność beztlenową.

Jedyne czego nie poznasz to TTE na CP, ale to można kiedyś sprawdzić(trzeba być w gazie i zmotywowanym) oraz LT1, dokładna wartość w labo.

Jaka procedura test na CP?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dodaj odpowiedź