Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trening z pomiarem mocy

2220 odpowiedzi w tym temacie

#1761 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 29 grudzień 2019 - 18:22

Może ten typ tak ma.
Ja zrobiłem sobie ostatnio Mills +3 z trainerroad i dopiero na ostatnich powtórzeniach miałem odczucia typu 'mam już dość' ale daleko jeszcze było do śmierci. ;)
FTP z RAMP test 304. Pomiar z pedałów.
"Krótkie" powtórzenia zawsze potrafię mocno docisnąć, gorzej z dłuższymi.
Następnym razem zrobię RAMP i po tygodniu baseline. Zobaczę jak to wyjdzie u mnie. ;)

#1762 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 29 grudzień 2019 - 20:54

Mnie też nie zabija bo to "tylko" 108TSS z półtorej godzinki (IF 0,85) ale pot na oczach raczej uniemożliwia oglądanie seriali :)

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1763 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 30 grudzień 2019 - 08:17

Mniej więcej ok. W uproszczeniu to 95% z 20min. Ale jak przy 3x4 min na VO2max (~380W) jesteś w stanie oglądać telewizor to coś tu jest nie tak :] No chyba że przerwy między interwałami robisz po pół godziny :)

Przy FTP 309 120% VO2max to 370W ;) przerwy były 4 min.

Może ten typ tak ma.

Przy wczorajszym teście FTP jak robiłem 5 min przepalenia na 130%FTP to to był ten moment...

umieranie i rzucanie kolarstwa :)

ale pot na oczach raczej uniemożliwia oglądanie seriali :)

Wentylator prosto w twarz + czapeczka + ręcznik i trening w piwnicy przy otwartym oknie i daje radę :)

#1764 HarveyDent

HarveyDent
  • Użytkownik
  • 1105 postów
  • Skądwe mnie tyle piękna

Napisano 30 grudzień 2019 - 08:57

AVG 20 min 336 x 0,95  = ~319W

319 x 1,2 = ~383W

To jest Forum Fanatyków
marvelo

Focus Izalco Race - rower nieelektryczny : Di2, Favero Assioma Duo, Garmin Edge 530, Varia RTL515, ION 200 RT

#1765 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 grudzień 2019 - 11:44

Wyjaśnienie "mitycznego" CP: Physiological responses during exercise to exhaustion at critical power (2002)

A more appropriate definition for CP will be ‘‘the highest, non-steady-state intensity that can be maintained for a period in excess of 20 min, but generally no longer than 40 min’’.

Nie mam teraz czasu na dokładne zapoznanie się, ale warto przynajmniej rzucić na to okiem.
Zastanawiający jest zwłaszcza czas: 20 do 40 minut. Być może ma to związek z zasobami energetycznymi organizmu, proszę zwrócić uwagę na ilustrację C:
41467_2019_12934_Fig5_HTML.png
c The maximum attainable work rate for a given exercise duration with maximum steady-state work rate (dashed line) for the reference. The colored regions show the relative flux of carbon on a carbon mol basis

Całość pochodzi z artykułu w Nature:  Complex I is bypassed during high intensity exercise (bardzo ciekawy!) z 7.11.2019

Map of the metabolic capacities in exercise bouts of different durations (Fig. 5c).
At short durations, a large fraction of the glycogen was diverted toward lactate production, while fluxes are high, the increase in ATP synthesis is modest, due to the order of magnitude lower ATP synthesis rates for fermentation compared with OXPHOS.
At durations above 20 min, glycogen reserves become limiting and other carbon sources were introduced and at durations above 40 min the carbon resources became too scarce to justify lactate accumulation.

Widać wyraźną zależność: CP od 20 do 40 minut i ograniczenie rezerw glikogenu i akumulacji laktatu dokładnie w tych samych ramach czasowych.

Być może pierwszy artykuł tak samo to uzasadnia, jeśli nie to w drugim można znaleźć sensowne tego uzasadnienie.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1766 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2019 - 11:54

CP pokrywa się mniej więcej z MLSS. U każdego człowieka moc 103-105% i więcej CP wywoła vo2max. Na CP laktat bedzie stabilny. Wzrost mocy ponad CP o te 3-5% i laktat bedzie rósł nieustannie mimo stałej mocy.

#1767 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8617 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 30 grudzień 2019 - 13:35

laktat bedzie rósł nieustannie mimo stałej mocy.

Nie ma takiej możliwości - buforowanie/akumulacja laktatu jest  fizycznie ograniczone, nie ma możliwości, żeby rósł nieustannie.

Patrz wykres C wyżej to na czerwono.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1768 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2019 - 13:38

Nieustannie aż dojdziesz do vo2max i Cie wysadzi. A nie dosłownie, gdyby rósł dosłownie w nieskończoność to byś umarł pewnie po krotkim czasie 😂
  • mess i Arni lubią to

#1769 mess

mess

tłuścioszek

• Użytkownik
  • 2692 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 30 grudzień 2019 - 19:05

Arked właściwie to napisał, żeby nie być "na pełnej świeżości". To przeciwieństwo przemęczenia.

Do testu podchodzisz w pełni wypoczęty, tak świeży jak to tylko możliwe, ale nie zamulony brakiem jazdy. Czyli w tygodniu regeneracyjnym, możesz sobie walnąć np 2h lekkiej wytrzymałości, zrobić dzień lub dwa przerwy albo jechać na lody, potem godzinka w rege i dzień przed godzinka rege z np 3x30s wysokiej kadencji na niskiej mocy.

robienie testów na zmęczeniu treningowym moim skromnym zdaniem jest niepoprawne :)

• Arni i Bzyk lubią to

#1770 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2019 - 19:14

A ja jeszcze napiszę że IMHO, u każdego jest to sprawa trochę indywidualna. Mi np zdecydowanie nie służy całkowita świeżość np po tygodniu regeneracyjnym. Muszę mieć chociaż jeden trening solidny lub chociaż krótki ale z przepaleniem, inaczej nie mogę pojechać na max bo mnie odcina. Choćby test 5 minutowy z rekordem życiowym w tym roku pojechałem czując się trochę zmęczony po poprzednich treningach i zanim jeszcze z domu wyszedłem czułem lekkie zakwasy... A w czasie samego testu zero bólu jak maszyna szedłem.

Podobnie jak po tygodniu lżejszym chciałem robić mocne treningi, odcinało mnie zanim otworzyłem usta... Dopiero na drugi trzeci dzień nie poznawalem swoich nóg...

I to moim zdaniem najgorsza rzecz w planowaniu. Nigdy nie wiem jakie będę miał nogi w danym dniu po porannym samopoczuciu ani nawet tym w czasie rozgrzewki. Bywały dni gdy jadąc rozgrzewkę 180W czułem mega ból i drewno w nogach, a potem mega trening bez bólu po rozgrzewce... Bywało odwrotnie. Rozgrzewka z uśmiechem bez bólu i odcinka po jakimkolwiek zrywie ;D

Ja już wiem mniej więcej jakie będę miał nogi po tym co robiłem, mimo wszystko po tugodniu lżejszym jestem w stanie jeździć więcej i mocniej w dlugofalowej perspektywoe nawet jeśli na początku nie czuje tej świeżości.

#1771 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 30 grudzień 2019 - 19:46

Marcel trochę przesadziłeś bo jeszcze do pomiaru mocy trzeba miedź trochę wiedzy w zakresie medotyki treningu a tak naprawdę pomiar mocy bez badań wydolnościowych i wyskalowania pod pomiar mocy bądź testu terenowego.

Wiem napiszesz że tętno jest zalezne od picia kawy sexu pozamałżeńskiego itd. itd.

Weżmy przykład z MTB Hallsówek Piątka robią badania co 4 tygodnie mają na ogól 3 tygodnie ciezkie i tydzień wyzulowania i na koniec tygodnia wyluzowania badania.

Tompoz

TOMPOZ WRÓĆ!!😞😞😞
  • Arni lubi to

#1772 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:12

Ale jak przy 3x4 min na VO2max (~380W) jesteś w stanie oglądać telewizor to coś tu jest nie tak :] 

Jak najbardziej możliwe i nic nienaturalnego. Wystarczy, ze zawodnik ma bardzo dużą wydolność beztlenową i takie interwały będą dla niego możliwe. Dla tego jak wielokrotnie już pisałem, przy klasycznych interwałach do pełnego odpoczynku lepiej stosować zamiast wartości procentowych powyżej FTP/CP wartości z testów maksymalnych dla 5, 3 czy 1 minuty które będą odpowiadały wskaźnikowi 120, 150 i 200%. 

#1773 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:25

Zastanawiający jest zwłaszcza czas: 20 do 40 minut.

Badania naukowe na kolarzach wykazały, iż średni czas w jakim zawodnicy wytrzymywali na mocy CP wynosił 22,9 minuty +/- 7,5 minuty. Z grubsza można przyjąć, iż dla większości trenujących zamknie się on gdzieś w zakresie 20-30 minut. 40 minut to chyba tylko najlepsi na świecie czasowcy by pojechali. 

https://www.research...tensity_domains

Nathan Towsend pisał, że przeprowadzajac setki badań sportowców na MLSS (test 30 minutowy bodaj metodą Coyla i wzrost poziomu laktatu o 1mmol) zaobserwował, iż po 30 minucie następuje spadek poziomu laktatu u badanych. Wg niego, test na MLSS powinien trwać 35 minut, a próg maksymalny laktatu powinien wynosić do 1,5mmol, a same próbki pobierane dopiero od 20 lub nawet 25 minuty. Tą metodą badań MLSS uzyskana moc ma niby odpowiadać wartości CP. Jak rozumiem zapisy Phila Skiby, to CP jest granicą pomiędzy ciężkimi a lekkimi ćwiczeniami, powyżej się nieustannie zakwaszamy mimo, iż moc nie będzie już wzrastać, a poniżej CP następuje regeneracja. Taki opis idealnie pasuje do MLSS:

http://physfarm.com/new/?page_id=511

Sam laktat ma jakiś tam związek z tymi przemianami energetycznymi, pewnie by się to zgadzało z tym co Prozor pokazałeś na tych wykresach czyli intensywność krytyczna (punkt MLSS) całkowicie blokuje przemiany tłuszczowe, które już od LT1 są mocno przyblokowane. 

• Prozor lubi to

#1774 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1224 postów

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:43

Ja zrobiłem sobie FTP Baseline test. Wytrzymałem 12 z 15 minut ponad FTP (101-110%). Dalej już nie chciałem rzeźbić bo kadencja spadała, ostatnie 8 minut to już było 92-97% max HR jakie kiedykolwiek widziałem i to biegając, a nie na rowerze.
W porównaniu do FTP Ramp test, który robiłem niespełna miesiąc temu to różnica (na plus) wyniosła 5W. Zakładam, że o tyle mogłem się w tym czasie poprawić lub nie... ;)
Koniec końców stwierdzam, że dla moich potrzeb chyba obydwa testy się sprawdzają.

#1775 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 07 styczeń 2020 - 20:49

Ja zrobiłem sobie FTP Baseline test. Wytrzymałem 12 z 15 minut ponad FTP (101-110%). 

Zgadza się, na 105% ci badani kolarze wytrzymali własnie 13 minut (średnio).

ostatnie 8 minut to już było 92-97% max HR jakie kiedykolwiek widziałem

Uzyskałeś po prostu VO2max i to jest twoje tętno maksymalne potrzebne do jakichkolwiek wyliczeń stref treningowych itp. Poprawnie, żywy przykład :)

Koniec końców stwierdzam, że dla moich potrzeb chyba obydwa testy się sprawdzają.

Niewykluczone, ale nadal nie znasz swojej pojemności beztlenowej W'/FRC, a więc nie jesteś w stanie powiedzieć, czy jesteś lepszy czy gorszy mimo, iż posiadasz tę samą wartość mocy w FTP.

• Prozor lubi to

#1776 shiler

shiler
  • Użytkownik
  • 86 postów

Napisano 08 styczeń 2020 - 09:41

Ale jak przy 3x4 min na VO2max (~380W) jesteś w stanie oglądać telewizor to coś tu jest nie tak :]

Przy ostatnim treningu przy 3 interwale musiałem w połowie zrobić pauzę filmu :-D Nie wiem czy to wynika z tego że mam wyżej ustawione FTP po ostatnim teście czy przez to że wcześniej robiłem treningi co dwa dni a w ten weekend miałem 2 dni treningu pod rząd?

Jak najbardziej możliwe i nic nienaturalnego. Wystarczy, ze zawodnik ma bardzo dużą wydolność beztlenową i takie interwały będą dla niego możliwe. Dla tego jak wielokrotnie już pisałem, przy klasycznych interwałach do pełnego odpoczynku lepiej stosować zamiast wartości procentowych powyżej FTP/CP wartości z testów maksymalnych dla 5, 3 czy 1 minuty które będą odpowiadały wskaźnikowi 120, 150 i 200%. 

FTP mam 319 czyli 120 % dla mnie to 383 W, a teście na 5 min max wyszło mi 404 W. T na ilu watach mam robić treningi na VO2Max?

Tak w ogóle to jakie proponujecie treningi na VO2Max tak na okres 2-3 miesięcy z progresem? Tzn jakie czasy na jakich wartościach i z jakim progresem? Coś jak niżej podpowiadał kolega dla Sweet Spot.

Mniej więcej: Tydzień 1: 3 x 10 min, T2 3 x 13 min, T3 3  x 16 min, T4 3  x 18 min i T5 3 x 20 min a dopiero później mniej więcej to samo ale już na FTP. Wtedy zachowasz progresje do końca zimy.

#1777 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 styczeń 2020 - 10:03

FTP mam 319 czyli 120 % dla mnie to 383 W, a teście na 5 min max wyszło mi 404 W. T na ilu watach mam robić treningi na VO2Max?

Tak w ogóle to jakie proponujecie treningi na VO2Max tak na okres 2-3 miesięcy z progresem? Tzn jakie czasy na jakich wartościach i z jakim progresem? Coś jak niżej podpowiadał kolega dla Sweet Spot.

I to jest odpowiedź dla czego na 120% oglądasz jeszcze tv przy 3-4 minutach, masz fantastyczną wydolność beztlenową. Te 380w jest dla ciebie za niską wartością (zakładam poprawne ustalenie FTP, to nest warunek podstawowy do takich stwierdzeń). Musisz 3 minuty lecieć na te 400W jak z testu 5 minutowego.
By to potwierdzić, na tej mocy powinieneś wbijać się z tętnem w wartości 102-106% wg Friela i tam siedzieć przez ok. 1 minutę.

A FTP ustalaj sobie testem mocy krytycznej, a dla czego już kilkukrotnie pisałem, bo niewykluczone, że te obecne jest za niskie.

Jeśli chodzi o najlepsze ćwiczenia to wszelakie 30/30, 10/50, 20/10 itp.

https://tailwind-coa...ing-30-seconds/

#1778 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2020 - 10:07

Przy ostatnim treningu przy 3 interwale musiałem w połowie zrobić pauzę filmu :-D Nie wiem czy to wynika z tego że mam wyżej ustawione FTP po ostatnim teście czy przez to że wcześniej robiłem treningi co dwa dni a w ten weekend miałem 2 dni treningu pod rząd?

Arni co Ty piszesz sam sobie przeczysz sprzed paru stron. Przecież te 404 to jego wartość MAKSYMALNA z testu, te 380 to POWTÓRZENIA. Dla mnie ten test maksymalny jest tak "maksymalny" jak te powtórzenia. Czyli błędny.

Edit: jezu sorry teraz skapłem ze mówisz o 3 minutach. To trochę inna sprawa

#1779 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 08 styczeń 2020 - 10:17

Gdzie przeczę? Chłopak jest zdolny jechać 5 minut na ponad 404w, a chce robić 3 minuty na 380. Za lekko, nie dziwota, że ogląda tv przy takiej mocy, na pewno nie wbił się z tetnem w zakres strefy 5b Friela w tak krótkim czasie.

PS. Jezusa zostaw w spokoju, on nie ma wpływu na naszą krzywą mocy ;)

#1780 Gosc_beskidbike600_*

Gosc_beskidbike600_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2020 - 10:21

Nie zauważyłem ze mowa o 3 mimutach.
Co myślisz o tabacie 10x20s przerwa 10s na vo2max nie wchodzi bo za mały czas przebywania ale na beztlen chyba dobrze?

Dodaj odpowiedź