Skocz do zawartości

Zdjęcie

Porządne Koła Do 5 Tys. Zl.bardzo Proszę O Pomoc.

50 odpowiedzi w tym temacie

#21 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 04 styczeń 2015 - 10:22

Żeby nie strzeliła dętka zagrana po zjeździe.

Kudos!

#22 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 04 styczeń 2015 - 10:28

Dokładnie, na przykład na maratonie górskim w USA (Gran Fondo) carbonowe koła pod oponę są ZAKAZANE ze względu na śmiertelne wypadki na tego typu kołach z powodu przegrzania i wybuchających dętek

#23 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 04 styczeń 2015 - 10:33

Tak właściwie to jak się głębiej zastanowić to dlaczego dętka z szytki miałaby nie wybuchnąć a z opoki tak :)

Wydaje mi się że bardziej chodzi tu o  pęknięcie obręczy od temperatury i wzrastającego nacisku dętki (którego nie ma w kołach pod szytkę) i ewentualne późniejsze wystrzelenie dętki. 

Tak czy inaczej - nie ulega wątpliwości że bezpieczniejsze są koła szytkowe. Choć ja nie bałbym się jeździć na kołach pod oponkę od renomowanych producentów (Zipp, Corima, Reynolds etc.) Natomiast jeśli chińczyki - tylko pod szytkę. 

#24 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 styczeń 2015 - 12:07

severall, dnia 04 Sty 2015 - 09:33, napisał:

dlaczego dętka z szytki miałaby nie wybuchnąć a z opoki tak :)

Powód jest prosty: obręcz pod szytkę dotyka dętki tylko od strony szprych, a obręcz pod oponę - także od boków, a właśnie na bokach oddawane jest najwięcej ciepła.

Zwróć uwagę, że powierzchnia hamująca w obręczy pod szytkę oddaje ciepło do wnętrza profilu obręczy - m.in. dlatego te obręcze są bezpieczniejsze.
  • severall lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#25 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 04 styczeń 2015 - 13:35

http://weightweenies...=87514&start=45

http://forum.slowtwi...sition;#3352818

#26 appl

appl
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • Skądcentrum

Napisano 04 styczeń 2015 - 17:04

Czyli karbony pod oponę są niebezpieczne i przegrzewają się!!!  A co z karbonami renomowanych firm np. campa bora 2015, lw meileinstein clincher itd? Może w przypadku dętki lateksowej? Ale stosując dętki butylowe?

Namieszaliście mi  w głowie. 

#27 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 04 styczeń 2015 - 17:33

te firmowe, renomowane koła są lepsze pod względem odprowadzania ciepła, ale nadal jak masz na nich zjeżdżać z długich stromych gór/dużo ważysz to lepiej szytki :)   

#28 appl

appl
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • Skądcentrum

Napisano 04 styczeń 2015 - 20:30

wiktor24, dnia 04 Sty 2015 - 16:33, napisał:

te firmowe, renomowane koła są lepsze pod względem odprowadzania ciepła, ale nadal jak masz na nich zjeżdżać z długich stromych gór/dużo ważysz to lepiej szytki :)   

Waga 70 kg plus minus 2 kg i rower ok 6,4 kg to jeszcze opony. czy tylko szytki ?

#29 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 04 styczeń 2015 - 21:42

tylko szytki :) masz znajomego który pomoże z klejeniem i się na tym zna?

jakie zjazdy będziesz robił? %, km, czy mają ostre zakręty?

#30 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 05 styczeń 2015 - 03:27

appl, dnia 03 Sty 2015 - 20:19, napisał:

Dlaczego na karbonach pod oponkę miałbyś obawy w górach?

Koledzy już wyjaśnili dlaczego.

Wiktor24 - a kto z nas wie jakimi drogami przyjdzie nam (i koledze)  jeździć ? tym bardziej że mowa jest raczej o solidnych kołach na lata.

Rozumiem że część osób podpowie, że jeśli jeździsz głównie po płaskim w Polsce lub nawet po naszych, raczej mało krętych górkach i pagórkach, to nie ma sensu dostosowywać sprzętu (np. iść w szytki ) do wielkich gór i serpentyn, które być może raz, a być może kilka razy w życiu z rowerem odwiedzisz. 

Ja podchodzę natomiast do tego inaczej - nawet jeśli raz w życiu miałbym przejechać się po zajefajnych górskich serpentynach, to  właśnie wtedy chciałbym czerpać z tego frajdę na maksa i za cholerę nie chciałbym się właśnie w tym momencie ograniczać asekurancką jazdą z obawy przed wybuchem dętki albo obręczy. 

Mój wniosek jest taki, że karbony pod oponkę w górach i wszędzie tam gdzie jeździ się na zasadzie gaz/hamulec są ograniczeniem. Natomiast karbony na szytkach ograniczeniem na płaskim ani nigdzie indziej nie są. 

Dlatego ja wolę szytki.

Klejenie ? bez przesady, nie dramatyzowałbym. Nawet dla nowicjusza kilka razy obejrzeć na YT, kilka razy na sucho włożyć i zdjąć szytkę dla treningu na koło i już można być fachmenem :-) , zresztą ile razy do roku typowy amator zmienia szytkę na kole ? raz do roku ? raz na dwa lata ? znam przypadki że jeszcze rzadziej.

#31 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 05 styczeń 2015 - 08:49

potwierdzam co napisał kolega :)

tak nawiasem przypomniało mi się jak zjeżdżałem odcinek 400m z 15-20% nachyleniem na szytkach (alu) oczywiście na pełnym hamulcu

zatrzymałem się chwilę potem i tylną szytkę ręką mogłem odkleić bo klej się tak nagrzał, o obręcz się poparzyłem :)

na carbonowych clincherach wybuchłaby mi obręcz za grube pieniądze, a tak poczekałem i klej znowu złapał po minucie i reszta sezonu bez problemów :)

#32 radzzio

radzzio
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 16 styczeń 2015 - 09:05

Tez mysle o corimach aero.
Znalazlem taka oferte:
http://superlight-bi...t-Aero-wheelset

Mysle o konfiguracji na piastach tune.
Co o ty myslicie?

Tak wogole na jakiej piasćie jest oryginalnie kolo corima aero?

#33 vaderlis1906

vaderlis1906
  • Użytkownik
  • 15 postów
  • SkądWęglówka

Napisano 04 marzec 2015 - 18:17

No i w końcu zdecydowałem,jakie koła kupię. Są to Corimy Aero+ z karbonową piastą na stożkach o wysokości 47 mm. Super aerodynamiczne i bardzo sztywne. Doszedłem do wniosku,że takie koła należy kupić jednak tylko pod szytki,więc będzie to dla mnie nowość,gdyż zawsze smigałem na oponach. Tutaj wybór padł na szytki Tufo Elite Ride 25mm. Mam nadzieję,że będę zadowolony,bo mój porftel na pewno nie :P

#34 Gosc_Grzegoez30_*

Gosc_Grzegoez30_*
  • Gość

Napisano 04 marzec 2015 - 22:06

ja polecam campagnolo bora ultra two pewnie dlatego ze sam na nich śmigam i jest poezja:-)

• paulsen lubi to

#35 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 05 marzec 2015 - 07:46

vaderlis1906, dnia 04 Marz 2015 - 17:17, napisał:

No i w końcu zdecydowałem,jakie koła kupię. Są to Corimy Aero+ z karbonową piastą na stożkach o wysokości 47 mm. Super aerodynamiczne i bardzo sztywne. Doszedłem do wniosku,że takie koła należy kupić jednak tylko pod szytki,więc będzie to dla mnie nowość,gdyż zawsze smigałem na oponach. Tutaj wybór padł na szytki Tufo Elite Ride 25mm. Mam nadzieję,że będę zadowolony,bo mój porftel na pewno nie :P

A nie możesz kupić lepszych szytek? Wypaśne koła i budżetowe szytki...

Kudos!

#36 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 05 marzec 2015 - 10:06

Szytka za ponad 300 zł to budżetowe rozwiązanie?

#37 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 05 marzec 2015 - 15:11

Cena 277(cyklomania) za tyle hależu wolałbym Veloflexa...

Kudos!

#38 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 05 marzec 2015 - 17:21

Grzegoez30, dnia 04 Marz 2015 - 21:06, napisał:

ja polecam campagnolo bora ultra two pewnie dlatego ze sam na nich śmigam i jest poezja:-)

Piszesz o oryginalnych za ok. 10 KPln ? Autor tematu szuka raczej coś połowę tańszego.

#39 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 05 marzec 2015 - 17:26

50mm mozna kupic za ok 8k.

#40 er_te

er_te
  • Użytkownik
  • 710 postów

Napisano 05 marzec 2015 - 17:57

patolog, dnia 05 Marz 2015 - 14:11, napisał:

Cena 277(cyklomania) za tyle hależu wolałbym Veloflexa...

Drobna różnica, która nie sprawia, że szytka, wybrana przez autora tematu, jest budżetowa. Budżetowe to są S33 czy Sprintery.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy