Klamkomanetki Campy
Started By
Muniek
, 21 lip 2007 00:36
74 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 lipiec 2007 - 00:36
Jak to jest z tymi klamkami Campy?
Najtansze Shimano Sora kosztuja ~350 zł, a w tej cenie jest już Chorus Carbon...
Z czego wynika ta roznica w cenie? Jesli chodzi o pozostale elementy to ceny odpowiadajacych sobie grup sa raczej zblizone.
Pamietam, ze ktos kiedys pisal chyba o przejsciowkach do klamek Campy - na ile to sie sprawdza?
Najtansze Shimano Sora kosztuja ~350 zł, a w tej cenie jest już Chorus Carbon...
Z czego wynika ta roznica w cenie? Jesli chodzi o pozostale elementy to ceny odpowiadajacych sobie grup sa raczej zblizone.
Pamietam, ze ktos kiedys pisal chyba o przejsciowkach do klamek Campy - na ile to sie sprawdza?
Napisano 21 lipiec 2007 - 07:40
byly na allegro ale cyba ktos je wzial.Nowe ale wygladaly na bardzo stary model cos jak to http://allegro.pl/it...9s_rarytas.html
Napisano 21 lipiec 2007 - 17:57
zapewne jakby shimano zaczelo wprowadzac karbon do swoich przerzutek to ceny poszly zdziebko w gore.
a tak klepia ciagle z tego alu, stali i tytanu no i sa tanie.
zobacz na takiego recorda. wozek full karbon, korpus karbon i alu, srubki tytanowe.
mnie to nie dziwi, ze sa znacznie drozsze.
a tak klepia ciagle z tego alu, stali i tytanu no i sa tanie.
zobacz na takiego recorda. wozek full karbon, korpus karbon i alu, srubki tytanowe.
mnie to nie dziwi, ze sa znacznie drozsze.
Gosc_zawodowiec_;)_*
Napisano 21 lipiec 2007 - 18:27
są tańsze bo podstawowe modele (xsenon, mirage) są zrobine głównie z plastiku i stali, a te materiały są bardzo proste i tanie w obrubce. Reszta manetek oprucz veloce (centaur, chorus, record) są drogie (bądź bardzo drogie) ponieważ wykonane są z karbonu, aluminium i w recordzie znajdzie sie tytan, a materiały te nie sa tak proste w obrubce...
Napisano 21 lipiec 2007 - 20:54
Cytat
Malik: wg tego co napisales, to manetki Campy tez powinny byc drozsze. A sa tansze.
zgadza sie, ale nie do konca. zauwaz ze manetki shitmano maja bardzo skomplikowane bebechy w stosunku do campagnolo. w campie masz system prosty jak budowa cepa.
w dodatku materialu z ktorego wykonane sa manety jest znacznie mniej.
byc moze to wlasnie dlatego klamki campy sa w calkiem niezlej cenie.
Napisano 21 lipiec 2007 - 22:32
http://www.kolarstwo...mkomanetki.html <= tu masz wszystko czarno na białym.
A od siebie dodam że klamkomanetki campy są ponoć bardziej trwałe na uszkodzenia, bez problemu można je samemu naprawiać jeśli się zepsują bo części zamienne są dostępne. Natomiast Shimano jak sie zepsują to ponoć kaplica, mają bardziej skomplikowany system niż campa.
Co do tych przejściówek to tak da rade... ale ja uważam że campa to campa i to nigdy nie będzie współgrało z shimano, chociaż ja mam campe(bez przejściówki) z przerzutkami shimano i nienarzekam, omija mi jedną zebatke z tyłu ale specjalnie w jeździe mi to nie przeszkadza. POZDRO
A od siebie dodam że klamkomanetki campy są ponoć bardziej trwałe na uszkodzenia, bez problemu można je samemu naprawiać jeśli się zepsują bo części zamienne są dostępne. Natomiast Shimano jak sie zepsują to ponoć kaplica, mają bardziej skomplikowany system niż campa.
Co do tych przejściówek to tak da rade... ale ja uważam że campa to campa i to nigdy nie będzie współgrało z shimano, chociaż ja mam campe(bez przejściówki) z przerzutkami shimano i nienarzekam, omija mi jedną zebatke z tyłu ale specjalnie w jeździe mi to nie przeszkadza. POZDRO

Napisano 22 lipiec 2007 - 12:45
szczerze mówiąc to zacytowałem to co pisało na www.kolarstwo-szosowe.gda.pl i na wikipedii i na innych portalach... bo wszędzie można znaleść zdanie że Campagnolo produkuje i sprzedaje części zamienne do klamkomanetek itd... ale w sumie tez coś ich znaleść nie moge...
Dodaj odpowiedź