Bo większość się wkurza, ale ignoruje. No i ludki myślą, że wszystko gra. A nie gr. Są wyjątki, że walą po oczach drogowymi, przyznaję, że jeśli ktoś mi lampką wali bezczelnie (bo musi być widoczny) to i ja się zrewanżuję - ale czy dojdzie do takiego, że oślepia? Wątpliwe.
Postaw rower, odejdź na kilkadziesiąt metrów i popatrz jak świeci - jak możesz patrzeć bez oślepiania to ok, jak nie to coś z tym zrób.
Czy ktoś używa lampki rockbros'a, warto ?
Jest nawet wersja pod uchwyt garminowski (ta okrągła 400 lub 800 lm), wygląda to dość "estetycznie" na pierwszy rzut oka ;-)
https://tiny.pl/71vdq
Po pierwsze - to nie wersja pod uchwyt garminowski, tylko uchwyt jest standardowy kamer zgodnych z gopro. Wszystkie z tego linku co podałeś mają tego typu uchwyt. Również wersja szosowa z reflektorem.
Szczerze też się zastanawiałem nad tego typu lampkami - oczywiście mówimy tu o wersji z reflektorem i między innymi taką miałem na myśli pisząc o tym, że Chińczycy zaczęli wprowadzać nieoślepiające lampki z reflektorem.
Sam reflektor jest dość mały (3x2cm?), co raczej sugeruje, że nie zapewni idealnego oświetlenia, jednak dość $16 to można ryzykować i przetestować lampkę.
Ale zdjęcie oświetlenia zależy od wielu parametrów ekspozycji i jak to wyglądać będzie naszymi oczami to ciężko powiedzieć. Za $16 warto przynajmniej przetestować, może okazać się, że spełni wymagania.
Owszem, ale (w szczególności w przypadku świateł mijania) nie jest to sam kolimator, tylko część większego układu.
Zawsze jest to część większego układu. Sam kolimator też nie świeci - potrzebna jest dioda, układ zasilania, obudowa itd. - EOT.