Skocz do zawartości

Zdjęcie

zdrowe siodełko do szosy

76 odpowiedzi w tym temacie

#61 slawek2910

slawek2910
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • Skądtoruń

Napisano 06 marzec 2009 - 09:55

Osobiście używam Sella SLR135gr jest twarde jak diabli.
Nie polecam chłopakom którzy nie mają jeszcze potomstwa.
Ale kto powiedział że jeżdżenie na szosówce jest wygodne i komfortowe.
Jedno wiem spróbuj posiedzieć w wygodnym fotelu przez 4-5 godzin to i tak cię D...a zaboli 8-) Jeden mój kolega który siedział na różnych sprzętach powiedział-najleprze siodło to takie którego nie czujesz podczas jazdy :-/

#62 Mika

Mika
  • Użytkownik
  • 298 postów
  • SkądGliwice

Napisano 06 marzec 2009 - 16:48

hmm,ja od jakichś 3 lat jeżdżę na SLR 135gr i uważam je za bardzo wygodne siodło ;) Cóż, to wszystko zależy od osobistych preferencji ;)

#63 wunderfaust

wunderfaust
  • Użytkownik
  • 459 postów
  • Skądz neta

Napisano 06 marzec 2009 - 17:13

Osobiście używam Sella SLR135gr jest twarde jak diabli.
Nie polecam chłopakom którzy nie mają jeszcze potomstwa.
Ale kto powiedział że jeżdżenie na szosówce jest wygodne i komfortowe.
Jedno wiem spróbuj posiedzieć w wygodnym fotelu przez 4-5 godzin to i tak cię D...a zaboli 8-) Jeden mój kolega który siedział na różnych sprzętach powiedział-najleprze siodło to takie którego nie czujesz podczas jazdy :-/

Co ma siodło do płodnosci kolarza? Nic. jedyne czego mozna się dorobić siedząc za długo na siodle to hemoroidy i jeśłi już przy sexie jesteśmy to mogą występować problemy z erekcją. niepłodnosć to zupełnie inny problem i kompletnie niezwiązany z siedzeniem na siodle.

#64 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 06 marzec 2009 - 19:37

Wiesz czy w jakimś sklepie internetowym można takie dostać?

Z tego co wiem - to tylko na Allegro , ale mozliwe że gdzies w sklepach zalegają na półce.

#65 Pussey

Pussey
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 06 marzec 2009 - 20:28

Tu masz http://aukcja.onet.p...16416&country=1

To jest już nie auktualne 8-)
Niedługo wrzucę fajne foto z tym siodełkiem :mrgreen:

#66 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 06 marzec 2009 - 21:37

Kupiłem Selle Italia SLR Gel Flow z myślą, że ten "gel" mi ulży. Niestety, nie ulżył.

#67 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 06 marzec 2009 - 22:46

Jeśli jesteśmy przy "zdrowych" siodełkach to zachwyciłem się Kellysem Cognitor'em. Zakładane jest do wysokich modeli crossowych Kellys'ów (Definite, Phanatic, Exquisite Disc, Exquisite). Bardzo wygodne, miękkie, w okolicach środka siodła jest najwięcej wypełnienia. Niedługo trafi do wolnej sprzedaży. Na długie wyprawy jest jak najbardziej genialne. W wolnej chwili odkręcę je z jakiegoś Kellys'a i zważę.
Są dostępne wersje kolorystyczne: jak na zdjęciu i negatyw, czyli czarne z białymi bokami.

Dołączona grafika

#68 decadent

decadent
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądKielce

Napisano 29 marzec 2009 - 02:12

Chyba mam problem..... potrzebuję siodełka za max 100 zł, waga mało istotna, byleby super wygodne było do 200 km. Jeżdżę często po 150 km. Czy jest takie siodełko, czy takie rzeczy to tylko w erze ? Hę ?

Obecnie mam od dwóch lat massi protech i jakoś przestało mi pasować.

help

#69 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 marzec 2009 - 12:49

Chyba mam problem..... potrzebuję siodełka za max 100 zł, waga mało istotna, byleby super wygodne było do 200 km. Jeżdżę często po 150 km. Czy jest takie siodełko, czy takie rzeczy to tylko w erze ? Hę ?

Obecnie mam od dwóch lat massi protech i jakoś przestało mi pasować.

help

Albo AIM (egzemplarz, który miałem ważył 311g), albo wyżej pokazany przeze mnie Kellys Cognitor. Katalogowo kosztuje 109 zł. Tak naprawdę to jest siodełko produkcji Velo. W tylnej części korpusu ma wstawione bardziej miękkie elementy pod kości miednicy, oraz jest fajnie wypchane. Bardzo komfortowe polecam. Dostępne kolory to biały z czarnymi bokami (jak na foto) i negatyw.

#70 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 29 marzec 2009 - 12:59

Karbon, ile waży ten kelly's?

#71 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 29 marzec 2009 - 13:08

Popieram Karbona co do siodelka Kellys Cognitor. Mam identyczne siodelko pod inna bandera, tyle ze z tytanowymi pretami (250g). Co dziwne, problemow z przejechaniem wiecej niz 150km nie ma, siodelko jest nadal komfortowe. Pomimo duzej ilosci wysciolki jest bardzo wygodne.

#72 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 marzec 2009 - 13:10

Karbon, ile waży ten kelly's?

Moje waży 310g.

#73 decadent

decadent
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądKielce

Napisano 29 marzec 2009 - 14:09

Dzięki wielkie. To aim średnio mi się podoba (chociaż wygląd nie powinien tu mieć znaczenia). A to siodło kellysa ? Jakiś link ?

A może używane selle slr ? Tylko ktoś pisał, że musi się ono dopasować - jak z piórem, więc po czyjejś du... będzie nie wygodne...

#74 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 29 marzec 2009 - 14:40

Cognithor: http://www.kellys-bi...yes&cPath=3_169
Wystawiamy je też na Allego.Mogę załawić taniej jak ktoś chce :P

#75 decadent

decadent
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądKielce

Napisano 29 marzec 2009 - 19:40

Dzięki. Moje przemyślenia są następujące. Nie mam problemów z twardością siodełka, o ile ma cokolwiek gąbki lub żelu (tradycyjne raczej odpada), natomiast w moim massi nie bardzo pasuje mi kształt/profil, który powoduje, że uciska mnie w krocze - drętwieją niektóre partie ciała. Kości przyzwyczajają się do siodełka bardzo szybko. Powszechnie wiadomo, że siodełko musi stykać się z ciałem na jak najmniejszej powierzchni. Ważniejszy jest zatem kształt, natomiast przy zachowaniu odpowiedniego profilu, żel na pewno poprawi, a nie pogorszy sprawę. W związku z powyższym optowałbym raczej za kształtem rozciętym lub z dziurą. Massi protech ma dziure, ale niestety po dwóch latach zrobił się za duży "dołek", jak mi się wydaje - na początku było nieźle. Nie mogę pojąć natomiast jak może być wygodny np. flite classic, ponieważ miałem kiedyś siodło o prawie identycznym kształcie i uciskało mnie wszędzie, było tragiczne. Cognithor i AIM wydają mi się trochę zbyt masywne i pełne, a więc jak flite classic. Pewnie by mnie uciskały.

#76 yaki

yaki
  • Użytkownik
  • 21 postów
  • SkądOlsztyn

Napisano 05 czerwiec 2009 - 11:04

(ciah)...Powszechnie wiadomo, że siodełko musi stykać się z ciałem na jak najmniejszej powierzchni. ...(ciah)

Tego nie wiedziałem. Siedząc na samej sztycy powinno być idealnie. ;-)

#77 Gosc_paweł_51_*

Gosc_paweł_51_*
  • Gość

Napisano 07 czerwiec 2009 - 10:34

http://www.allegro.p...g_xtrabike.html

Dodaj odpowiedź