Nogę i wzrost mam takie same i brałbym S. Przy M sztycę będziesz miał mocno schowaną, a główka jest wysoka = wyprostowana pozycja.
Canyon Endurace Al 7.0
Napisano 18 luty 2015 - 13:35
Napisano 18 luty 2015 - 14:16
Mi Canyon odpisał żebym wziął rozmiar M. Moje wymiary:
Noga 78cm
Ręka 60cm
Tułów 66cm
Wzrost 174cm
Co o tym sądzicie? Brać M?
Powiem tak. Poza nogą, którą masz ok. 6/7 cm krótszą od mojej wymiary masz podobne. Ja mam zamówiony M, ale zastanawiam się także nad S, chociaż canyon doradza mi M. Długość górnej rury powinnna być ok dla Twojego wzrostu.
Wczoraj przymierzałem się do alura 700 i tribana 500, w rozmiarach M i 54, które górną rurę mają właściwie takiej samej długości jak endurace (różnica 1 mm) i było ok.
Natomiast nie wiem, czy Twoja noga nie jest za krótka na M. Prawdopodobnie sztycę będziesz miał wsuniętą maksymalnie. Jeśli bierzesz tę zwykłą sztycę, to może nie będzie problemu, bo ją raczej można wsunąć głęboko. Natomiast jeśli bierzesz tę droższą sztycę (rozdwojoną), to ona musi wystawać co najmniej 15-16 cm i wtedy możesz mieć problem, bo po prostu nie obniżysz wystarczająco siodełka. W każdym bądź razie musisz się spodziewać, że w M będziesz miał siodełko niewiele wyżej, o ile nie na równo z kierownicą. Natomiast w S siodełko na pewno będzie wyżej od kierownicy i prawdopodobnie zakres regulacji sztycy będziesz miał większy. Zresztą kalkulator canyona doradza S przy nodze 83 cm i krótszej. Doradzono Ci M prawdopodobnie na podstawie długości tułowia i ramion, bo ten rozmiar masz już bardziej pod M. Na S czułbyś się bardziej przykurczony, chyba że wziąłbyś dłuższy mostek. Mi na długość, przy podobnym zasięgu ramion jak Twoje, pasuje właśnie M. Przy krótszej ramie czuję jak tyłek za bardzo zjeżdża mi na tylną krawędź siodełka. Lubię mieć plecy trochę wyciągnięte, a nie przykurczone.
Nasze wymiary są tak naprawdę pomiędzy S i M. Oczywiście rozmiar to kwestia indywidualnych preferencji, ale myślę że zarówno S jak i M możesz do siebie dostosować i się przyzwyczaić.
Jeśli masz możliwość, to przymierz w decathlonie tribana 500 w rozm. 54 lub jeszcze lepiej alura 700 w rozm. M. Triban ma krótszą rurę podsiodłową, więc tam spokojnie ustawisz siodełko pod siebie. Natomiast alur ma dłuższą, podobną do canyona i jeśli na nim ustawisz sobie siodełko na komfortowej pozycji, to na canyonie też powinieneś dać radę.
Dodatkowo, jeśli masz jeszcze tego XS, to zmierz sobie, czy jak wydłużysz rurę podsiodłową o 72 mm (do długości M), to będziesz mógł wsunąć sztycę wystarczająco. Możesz też ująć w tym wydłużeniu długość korby 7,5 mm, bo o tyle jest dłuższa w M, a to też przekłada się na wysokość siodełka. Sztyce są tej samej długości w XS i w M, więc takie porównanie powinno Ci dać odpowiedź.
Napisano 18 luty 2015 - 14:25
Nogę i wzrost mam takie same i brałbym S. Przy M sztycę będziesz miał mocno schowaną, a główka jest wysoka = wyprostowana pozycja.
Wyprostowana pozycja to nic złego, zwłaszcza na rowerze typu endurace, który z założenia ma dawać większy komfort. Zresztą nawet przy wyprostowanej pozycji, można ją obniżyć stosując dolny chwyt. Przy chwycie na klamkach też nie będzie bardzo wyprostowana, bo jednak rama jest dłuższa niż w S i wymusi trochę pochyłu. Poza tym można wyjąć 25 mm podkładek spod kierownicy i ją obniżyć.
Ale skoro koledze było wygodnie na XS, to prawdopodobnie S rzeczywiście by starczyło.
Napisano 18 luty 2015 - 14:39
Już w poprzednim poście napisałeś jak to będzie wyglądać przy takiej długości nogi jak u mnie i u kolegi.
Sztyca będzie wystawać jak w szosówce z lat 70-tych
czyli prawie wcale.
Więc zdecydowanie wybrałbym rozmiar S.
Napisano 18 luty 2015 - 15:20
Napisałem, żeby był świadomy tego, że siodełko będzie nisko, a nie że jest to coś złego. Twoja wypowiedź zaś wyraźnie sugeruje, że to coś złego.
Powiedz w takim razie co jest złego w tym, że sztyca w rowerze, który z założenia ma być komfortowy, mało wystaje? I co jest nie tak z wyglądem rowerów z lat 70 tych?
Nie za bardzo rozumiem dążenia przez ludzi, którzy właściwie jeżdżą turystycznie i nie ścigają się do mocno pochylonej pozycji. Gdyby kolega chciał agresywną pozycję, to celowałby raczej w canyon ultimate, a nie endurace. Wiem, że rower z siodłem wysoko nad kierownicą wygląda agresywnie, bardziej dynamicznie i pewnie większości bardziej się podoba. Tylko co po tym wyglądzie, jak przeciętny użytkownik będzie miał problem aby zrobić na nim dłuższą trasę, bo nie wytrzyma w takiej pozycji kilku godzin jazdy.
Rozumiem, że ambitni amatorzy, którzy są głównie nastawieni na wyścigi i dużo trenują szukają takiej pozycji i biorą przykład z zawodowców. Ale pozostali, którzy chcą czerpać przyjemność z jazdy i nie zależy im na urywaniu sekund powinni raczej mało się przejmować tym, że ich rower nie wygląda jak z zawodowego peletonu.
Napisano 18 luty 2015 - 15:34
Co jest złego? A no to, że współczesne rowery nie są projektowane w ten sposób, aby sztyca wystawała 5 czy 10 cm z ramy.
Zaburza to geometrię, założoną przed producenta pozycję użytkownika na rowerze i wygląda jakby nie było, dziwnie.
Zawodostwo, czy agresywna pochylona pozycja nie ma z tym nic wspólnego.
Bo równie dobrze, można mieć wysunięta sztycę i wyższa główkę, a pozycja będzie nadal komfortowa.
Po prostu teraz inaczej projektuje się rowery niż 30 lat temu i trochę inaczej one wyglądają.
Napisano 18 luty 2015 - 15:57
Adamoz, ale gdyby chciał jeszcze mniej agresywną pozycję to celowałby raczej w rower trekingowy. Podobnie jak Beskidbike uważam, że należy rower właściwie dopasować, wtedy jest fajnie, wtedy jest bezpiecznie.
- paulsen lubi to
Napisano 18 luty 2015 - 17:53
Tutaj wymiary jakie wysłałem do Canyona:
Height: 176
Weight: 83
Inseam: 82
Torso: 61
Shoulder width: 47
Arm length: 64
a o to co odpisali:
thank you for your e-mail from 02. December 2014 regarding your question. We are pleased that you considering to buy a Canyon.
Unfortunately you are between size S (53) and M (56) with tendency to S by the Ultimate CF SL. The smaller frame will be shorter and because of that more maneuverable. The elevation between saddle and handlebar is higher. You will sit less upright. The bigger frame is less agile but you will sit more upright. Finally it depends from your riding style. If you like to ride sporty I recommend you size S. If you like a competitive and comfortable riding position I would recommend you frame size medium. By the Endurace CF you need size S and the handlebar with 420mm.
We offer the following methods of payment: by credit card: Debiting of credit card on completion of assembly Dispatch directly after successful debiting of the credit card advance invoice: Payment approximately 10 days before the stated delivery date Dispatch after receipt of payment takes approximately 5-10 days longer than payment by credit card Please note that if you later elect to change the method of payment, the delivery can be delayed by between 5 and 10 days.
All our bikes are generally delivered without pedals. Since the majority of our customers already possess a pedal, or rather know precisely which pedal they need to buy, we do not normally ship pedals with our bikes. You can of course order pedals with your bike. You can find the relevant range in our catalogues or on our homepage at the following link: http://www.canyon.com/_en/shop/
I hope I could help you with my e-mail and wish you a pleasant day. If you have any questions or concerns, please feel free to contact us again.Kind regards,
Zgodnie z tym co napisali wziąłem rozmiar S i jest OK, chociaż sądzę że M także by była OK, jedynie ze sztycą mógłby być problem bo obecnie mam wysuniętą jedynie o 2,5 cm ponad minimum, a rozmiar M ma rurę podsiodłową chyba dłuższą o 3,5 cm
Napisano 18 luty 2015 - 19:59
Na moje pytanie:
"Mam jeszcze dodatkowe pytanie. Jaka jest minimalna odległość od środka suportu do wierzchu siodełka jaką można ustawić w endurace cf 7.0 rozmiar M. Rekomendowana dla mnie odległość to 75 cm. Czy dam radę tak nisko ustawić siodełko, bez przekraczania linii granicznych oznaczonych na sztycy?"
canyon odpisał:
"Liczyliśmy to dziś - przy odległości od osi do wierzchu siodła na wysokości 75 cm teoretycznie faktycznie bylibyśmy prawie równo z ogranicznikiem. Ska będzie miała tu faktycznie większy zapas. Zmieniamy na S?
Ja przy długości nogi 85-86 jeżdżę na Mce i to mój rozmiar ale jestem tez wyższy."
Tak więc założyciel wątku zdecydowanie powinien brać S przy tak krótkiej nodze. Skoro ja przy nodze 84/85 cm będę na granicy maksymalnego wsunięcia sztycy, to przy nodze poniżej 80 cm nie ma szans ustawić prawidłowo.
Podobny problem znalazłem na forum bikeradar, gdzie osoba o wzroście 176 cm i nodze 85 cm nie mogła w M ustawić komfortowej pozycji bez przekraczania dopuszczalnego maksymalnego wsunięcia sztycy.
Zdecyduję się więc chyba na S i rozważę wymianę mostka na 100 mm. W ten sposób długość pozioma będzie tylko 9 mm mniejsza niż w M i będę mógł regulować wysokość siodełka w większym zakresie.
Trzeba też mieć na uwadze, że w endurace CF rura podsiodłowa jest o 5-7 mm dłuższa niż w endurace AL, ale dla założyciela wątku i tak nie zmienia to faktu, że zdecydowanie S.
- beskidbike lubi to
Napisano 18 luty 2015 - 20:06
Adamoz, ale gdyby chciał jeszcze mniej agresywną pozycję to celowałby raczej w rower trekingowy. Podobnie jak Beskidbike uważam, że należy rower właściwie dopasować, wtedy jest fajnie, wtedy jest bezpiecznie.
Wydawało mi się, że rozmawiamy w zakresie rowerów szosowych. Skoro kolega kupił szosę, to nie będziemy przecież doradzali mu przesiadki na trekking, bo to już zupełnie inna kategoria roweru. Równie dobrze możesz napisać, żeby celował w rower miejski typu holender, bo tam już siedzisz jak na krześle, ale przecież nie o to tu chodzi. Wśród szos, jak dobrze wiesz, są rowery z geometrią agresywną i bardziej łagodną, typu endurace, która robi sporą różnicę i dla amatora wydaje się być najlepsza, zwłaszcza na pierwszy rower szosowy.
Ja także uważam, że rower należy właściwie dopasować i wtedy jest fajnie i bezpiecznie i właśnie dlatego tu o tym dyskutujemy, aby sobie nawzajem pomóc w dobraniu odpowiedniego rozmiaru. Jest to tak oczywiste, że nie wiem po co w ogóle pisać takie puste frazesy. Zupełnie nic nie wnoszą do tematu.
Napisano 09 marzec 2015 - 23:11
- pythonpunk lubi to
Napisano 09 marzec 2015 - 23:38
Napisano 10 marzec 2015 - 00:39
Wrzucać zdjęcia a nie piszecie puste frazesy ![]()
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade
Napisano 13 marzec 2015 - 22:24
Endurace Cf 8.0. Rozmiar S pasuje idealnie na 176 cm. Najwygodniejszy rower jakim do tej pory jeździłem.
Napisano 13 marzec 2015 - 22:49
Cieszymy się, że jesteś zadowolony i że mogliśmy pomóc ![]()
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade
Napisano 14 marzec 2015 - 06:51
Napisano 14 marzec 2015 - 10:47
Napisano 14 marzec 2015 - 11:11
I tak trzymaj.
Rzeczony plasik, torba podsiodłowa , białe i czerwone "coś" pod mostkiem i mocowaniem sztycy, plus motanina przewodów wokół widelca razem tworzą spójną całość. Myślę, że nawet odblaski na kołach, by tu nie raziły ![]()
Kilometrów życzę ![]()