Skocz do zawartości

Zdjęcie

Canyon Endurace Al 7.0

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
67 odpowiedzi w tym temacie

#21 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 luty 2015 - 18:51

Nie wiem jak mógł wyjść Ci XS na kalkulatorze Canyona, skoro mi przy wzroście 175/176 cm wychodzi M. Może masz nietypowo mały zasięg ramion? Albo źle zmierzyłeś wew. długość nogi? Często ludzie zaniżają ten rozmiar, gdyż nie dociskają do krocza wystarczająco mocno przedmiotu, przy pomocy którego dokonują pomiaru. Ja mierzyłem przy pomocy książki z twardą oprawką i wychodziło mi 84 cm, ale ostatnio w sklepie mierzyłem za pomocą specjalnego urządzenia, gdzie drążek dociąga się do krocza z taką siłą, aż urządzenie wyda sygnał dźwiękowy i wtedy dokonuje pomiaru. Wyszło 85 cm. Często zaś czytam, że ktoś ma np. 180 cm wzrostu, a długość nogi poniżej 80 cm. Na 90 % pomiar został wtedy źle dokonany.

Na Twoim miejscu, jeszcze raz dokonałbym pomiaru ciała, zwracając szczególną uwagę na wew. długość nogi - musisz docisnąć do krocza np. książkę tak mocno jakbyś siedział na siodełku i dopiero wtedy zmierzyć długość. Przy tym wzroście wyjdzie Ci co najmniej S, albo i M.

#22 zerosiedempiec

zerosiedempiec
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMonachium

Napisano 15 luty 2015 - 19:09

Okej, rower idzie spowrotem do Canyona - mam teraz brac rozmiar S czy M?
Wymiary wlasne zalaczam na zdjeciu, roweru mozna znalezc pod https://www.canyon.c...ke.html?b=3576#
Dzieki za pomoc!
Dołączona grafika

#23 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 15 luty 2015 - 19:43

Gdzie u Canyona "wynalazłeś" rozmiar 49? Najmniejszy to 50.

Rozmiar M sobie odpuść, bo zrobisz przegięcie w drugą stronę. M-ka ma prawie 550mm długości horyzontalnej.

... Mnie powiedzieli, że M jest do 183 cm. A na stronie jak byk (w calach), że tylko do 178.

Nie wyobrażam sobie osoby o wzroście 179cm na L-ce od Canyon'a.

Są osoby, które lepiej się czują na mniejszych ramkach.

Dla zobrazowania, fotka Giovani Viscontiego mierzącego 176cm, na Canyon w rozmiarze 50(XS)!!!,  czyli 525mm w horyzoncie.

Valverde ma 179 i śmiga na S-ce.

visconti1.jpg

• elcidx lubi to

#24 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 15 luty 2015 - 20:11

Z założenia geometria tej ramy ma być turystyczna... Więc nie rozumiem tutaj zniesmaczonych ;)

#25 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 15 luty 2015 - 20:14

Zawodowcami nie ma co się sugerować,bo oni często biorą mniejsze ramy,żeby oszczędzić na wadze,do tego mega długie mostki np.13 cm,albo mają niestandardowe ramy na indywidualne zamówienie.

@zerosiedempiec, jak weźmiesz S to powinna być w sam raz do podanych wymiarów.

#26 piotrkol

piotrkol
  • Użytkownik
  • 2035 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 15 luty 2015 - 20:24

Po co mają oszczędzać na wadze skoro i tak muszą dociążać rowery żeby spełniły wymogi UCI? :)

53865785563_3dfc4288d2_o.png 50927423167_21cc9455fd_o.png 41936344895_5d8a499da7_o.png 51000815092_a2fafceb67_o.png 53650540372_5d02396ecc_o.png

#27 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 15 luty 2015 - 21:18

Może punkty w których kumuluje się masa ma jakieś znaczenie? Mniejsza rama to też większa sztywność. Ale to już dywagacje na nieosiągalnym poziomie.

• piotrkol lubi to

#28 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 luty 2015 - 22:36

Moja rada: zmierz jeszcze raz inseam i arm, bo one odstają sporo od średnich wartości, tzn. są zaniżone jak dla Twojego wzrostu. Przy takich zaniżonych wymiarach nie dziwię się, że wyszło ci XS. Być może rzeczywiście te części ciała masz odbiegające od typowych proporcji, ale jest też możliwe, że zmierzyłeś je niedokładnie/nieprawidłowo. Zakładam, że wzrost masz zmierzony dokładnie i nie zawyżony. Zarówno na competitivecyclist, jak i na stronie canyona są filmiki jak prawidłowo dokonać pomiarów. Przy inseam pamiętaj o mocnym dociśnięciu do krocza, jakbyś siedział na siodełku. Jeśli po ponownych pomiarach, te wartości zwiększą się to na pewno wyjdzie Ci S lub M.

#29 lukasz318

lukasz318
  • Użytkownik
  • 883 postów

Napisano 15 luty 2015 - 23:26

Ja przy 166 mam 52 i jest ok, 1h to trochę mało, u mnie przy ok 2-3 na za dużym rozm naprawdę było słabo

#30 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 16 luty 2015 - 00:50

Gdzie u Canyona "wynalazłeś" rozmiar 49? Najmniejszy to 50.

Rozmiar M sobie odpuść, bo zrobisz przegięcie w drugą stronę. M-ka ma prawie 550mm długości horyzontalnej.

Nie wyobrażam sobie osoby o wzroście 179cm na L-ce od Canyon'a.

Są osoby, które lepiej się czują na mniejszych ramkach.

Dla zobrazowania, fotka Giovani Viscontiego mierzącego 176cm, na Canyon w rozmiarze 50(XS)!!!,  czyli 525mm w horyzoncie.

Valverde ma 179 i śmiga na S-ce.

Nie wiem skąd takie odważne dane. Dla Valverde google pokazuje wzrost 176, Visconti 175. Raczej nie ma dobrego źródła do tych danych. Pozostaje jedynie patrzeć na fotki. Zobacz fotkę Viscontiego a potem kolegi, który założył temat.

525 mm dla 175 cm to normalny rozmiar. Niektórzy już by ciągnęli do 54 (np. ja) ale u niektórych większa rama to już 550 jak sam napisałeś. Pamiętaj, że np. Cav ma mniejsze ramy na etapy z finiszami. Niektórzy obniżają siodełka, biorą mniejsze ramy na górskie etapy. Mieli nawet sztyce, które da się regulować podczas jazdy.

#31 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 16 luty 2015 - 10:32

@lukasz318, a jaką masz długość nogi? tak z ciekawości

#32 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 luty 2015 - 12:34

525 mm dla 175 cm to normalny rozmiar. Niektórzy już by ciągnęli do 54 (np. ja) ale u niektórych większa rama to już 550 jak sam napisałeś. 

Ja mam 175 cm i 525 poziomej długości wydaje mi się przesadnie mało. Z wszystkich kalkulatorów wychodzą mi rozmiary M, gdzie dla canyona endurace będzie to 547 mm poziomej długości, dla alur 700 548 mm, a np. dla gianta tcr aż 550 mm.

Nawet competitivecyclist dla Competitive Fit, czyli wyścigowej geometrii podaje najkrótszą ramę 533 mm przy tym wzroście.

Trzeba pamiętać, że w tym wątku jest mowa o canyon endurace, czyli geometrii mniej agresywnej, bardziej komfortowej, czyli wg. competitivecyclist French Fit, dla której długość pozioma rośnie do 545-549 mm. Być może dla wzrostu 174 cm będzie troszkę krócej, ale na pewno nie mniej niż  rozmiar S canyona.

Jeśli weźmiesz S canyona, to musisz być świadomy, że długość pozioma jest w nim tylko o 9 mm krótsza niż w M, natomiast Stack, czyli wysokość od suportu do główki ramy jest mniejsza aż o 15 mm, co oznacza że de facto na S będziesz musiał mieć bardziej pochyloną pozycję niż na M.  Także stosunek stack/reach obrazujący komfort pozycji pokazuje, że M jest bardziej zrelaksowany niż S, co prawda niewiele, ale jednak.

Przy twoim wzroście definitywnie zastanawiałbym się między S a M. Przy XS widać, że musisz się mocno schylać do kierownicy, nie mówiąc już o dolnym chwycie. Zakładam też, że skoro wybrałeś endurace, to zależy Ci właśnie na łagodnej pozycji na rowerze, a nie agresywnej, więc akurat w tym przypadku nie ma co się sugerować zawodowcami, którzy na wyścigi wybierają z różnych względów małe ramy. 

Takie są moje przemyślenia, bo też jestem na etapie wyboru rozmiaru canyona endurace i chyba zdecyduję się na rozmiar M przy wzroście 175 cm. Tak sugerują też kalkulatory. Co prawda na S też pewnie bym znalazł sobie pozycję, ale musiałbym bardziej się zgarbić i pochylić, na M zaś pochylenie będzie mniejsze, za to plecy będą bardziej wyciągnięte.

#33 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 16 luty 2015 - 14:22

Kalkulatory swoje, a osobiste mierzenie to zupełnie coś innego ;)

Mi kalkulatory i wszyscy sprzedawcy patrzący na mnie mówili "ewidetnie M, albo 54" i co?

Po przymierzeniu kilku marek zdecydowanie wygodniej było na S lub 52.

Mówię tu o rowerach z geometrią "wyścigową" typu Spec Tarmac, Trek Madone.

W rowerach Endurance czy "turystycznych" po "naszemu" tym bardziej warto patrzeć w kierunku mniejszego rozmiaru, bo w końcu założenie jest takie że ma być wygodnie.

Więc na podstawie własnych doświadczeń przy rozmiarze ok.175 cm rozmiar zdecydowanie S lub 52, bo przy większym może się okazać że siodełko jest na wysokości mostka, albo sztyca wystaje 5 cm z ramy albo mostek musi być 90mm czy nawet krótszy, żeby nie być wyciągniętym jak struna.

Przy czym to ostatnie można jeszcze zmienić ;)

Zależy tez kto jakiej pozycji szuka i jaką lubi/preferuje.

Podsumowując, nic nie zastąpi osobistej przymiarki konkretnego rowera, a kalkulatory czasem są mylące, bo nie uwzględniają preferencji użytkownika i nietypowych cech budowy jego ciała :)

#34 aron

aron
  • Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 16 luty 2015 - 15:47

Mam dokładnie jak kolega wyżej - 175 cm i brałbym S, tak też wychodzi mi w kalkulatorze Canyona.

#35 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 luty 2015 - 16:58

Mam dokładnie jak kolega wyżej - 175 cm i brałbym S, tak też wychodzi mi w kalkulatorze Canyona.

A możesz podać dokładne wymiary, jakie wpisujesz w kalkulator?

Mi wychodzi M przy wymiarach:

wzrost 175

noga 84/85

tułów 64

szerokość ramion 37

długość ramienia 66

Żeby zejść do S muszę wpisać nogę 1/2 cm krótszą, czyli 83 cm.

#36 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 luty 2015 - 18:17

Kalkulatory swoje, a osobiste mierzenie to zupełnie coś innego ;)

Mi kalkulatory i wszyscy sprzedawcy patrzący na mnie mówili "ewidetnie M, albo 54" i co?

Po przymierzeniu kilku marek zdecydowanie wygodniej było na S lub 52.

Mówię tu o rowerach z geometrią "wyścigową" typu Spec Tarmac, Trek Madone.

W rowerach Endurance czy "turystycznych" po "naszemu" tym bardziej warto patrzeć w kierunku mniejszego rozmiaru, bo w końcu założenie jest takie że ma być wygodnie.

Dokładnie jest jak piszesz. Przy rowerach z geometrią agresywną, do ścigania i żyłowania osiągów rama powinna być możliwie najmniejsza - tak jak wylicza Competitive Fit na competitivecyclist. Jest to jednak geometria agresywna, powodująca dużą różnicę między wysokością siodełka a kierownicy, bo przy małej ramie sztyca musi być wysoko wysunięta, a kierownica nadal pozostaje nisko. Mimo krótkiej ramy, pochylenie tułowia jest więc duże, a głowę trzeba zadzierać bardziej do góry.

Natomiast w przypadku ram bardziej turystycznych, endurace nie zgodzę się. Tam rama może być większa, co spowoduje oczywiście wydłużenie górnej rury, ale zarazem znaczne podniesienie główki ramy i kierownicy. Różnica wysokości między siodełkiem a kierownicą jest mała. Przez dłuższą górną rurę plecy oczywiście zostają trochę wyciągnięte, ale w zamian nie trzeba schylać się tak nisko do kierownicy, bo jest ona zwyczajnie wyżej. Taka pozycja powoduje, że nie trzeba tak mocno zadzierać głowy i w efekcie jest bardziej wygodna, likwiduje napięcie karku, którego na małej, agresywnej ramie łatwiej doświadczyć.

Oczywiście każdy ma swoje preferencje, natomiast założenia ogólne są takie jak napisałem wyżej. I od tych założeń ogólnych warto wyjść przy dobieraniu ramy.

W opisie French Fit jest wyraźnie napisane, że w porównaniu do Competitive Fit, rama może być co najmniej 1 rozmiar większa.

Więc do bardziej komfortowej, turystycznej jazdy powinniśmy wziąć ramę nieco większą, zaś do ścigania możliwie najmniejszą.

• muszek lubi to

#37 aron

aron
  • Użytkownik
  • 68 postów

Napisano 16 luty 2015 - 20:08

A możesz podać dokładne wymiary, jakie wpisujesz w kalkulator?

Mi wychodzi M przy wymiarach:

wzrost 175

noga 84/85

tułów 64

szerokość ramion 37

długość ramienia 66

Żeby zejść do S muszę wpisać nogę 1/2 cm krótszą, czyli 83 cm.

Noga 81,4, a w kalkulator wpisałem 81.

#38 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 16 luty 2015 - 21:00

Moja "filozofia" jest jednak nieco inna. Geometria wyścigowa to niska główka,co wymusza pochyloną pozycję i długi mostek powodujący wyciągniecie tułowia. Jest aero,ułatwia przyśpieszanie,sprinty i podjazdy.

Natomiast endurance,czy turystyka, to krotsza rama,wysoka główka,ewentualnie krótszy mostek, jednym słowem wygoda,mniejsze wyciągnięcie,bardziej wyprostowana sylwetka.

W odniesieniu do MTB to tak jak porównanie rowera XC do trekkinga,czyli ściganie i efektywność vs. wycieczki i wygoda.

#39 adamoz

adamoz
  • Użytkownik
  • 182 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 luty 2015 - 21:14

Canyon odpisał mi, że na S rzeczywiście pozycja będzie niższa niż na M, ale też nieco krótsza. Jednak przy nodze 84/85 cm w S może zabraknąć sztycy, dlatego też sugerują M i powinien to być dobry rozmiar przy moich wymiarach.

#40 zerosiedempiec

zerosiedempiec
  • Użytkownik
  • 56 postów
  • SkądMonachium

Napisano 18 luty 2015 - 13:12

Mi Canyon odpisał żebym wziął rozmiar M. Moje wymiary:
Noga 78cm
Ręka 60cm
Tułów 66cm
Wzrost 174cm
Co o tym sądzicie? Brać M?