korba 105 a Tiagra
Started By
roni
, 11 paź 2009 20:16
68 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 11 październik 2009 - 20:16
witam
mam zamiar kupić 3 rzedowy mechanizm korbowy
mam dylemat pomiędzy 105 http://www.probikes....ex.php?item=439
a Tiagrą http://www.probikes....ex.php?item=803
- dylemat oczywiście cenowy :-)
prosze o opinię czym róznią sie (oprócz kwoty ok. 200 zł.) te korby, domyslam sie, że wagą , która dla mnie nie ma znaczenia
duża róznica w jakości, trwałości, sztywności itp. ?
obecnie jeżdże na Ultegrze i Tiagra troche niski model mi sie wydaje :-)
pozdrawiam
mam zamiar kupić 3 rzedowy mechanizm korbowy
mam dylemat pomiędzy 105 http://www.probikes....ex.php?item=439
a Tiagrą http://www.probikes....ex.php?item=803
- dylemat oczywiście cenowy :-)
prosze o opinię czym róznią sie (oprócz kwoty ok. 200 zł.) te korby, domyslam sie, że wagą , która dla mnie nie ma znaczenia
duża róznica w jakości, trwałości, sztywności itp. ?
obecnie jeżdże na Ultegrze i Tiagra troche niski model mi sie wydaje :-)
pozdrawiam
Napisano 11 październik 2009 - 21:52
jesli sie nie myle to 105 są puste w środku i spooooro lżejsze, tiagra jest pełna i waży swoje, ale mimo wszystko do amatorskcih zastosowań jest wystarczająca. Wszystko zależy od Twoich funduszy, jeśli masz zbędne 200zł - dołóż. Jeśli szkoda ci dołożyć 200zł to z Tiagry będziesz praktycznie tak samo zadowolony.
Gosc_Stas_*
Napisano 12 październik 2009 - 10:29
Należy w sposób naturalny dążyć do posiadania sprzętu z wyższej grupy. Zatem pytanie co wybrać Tiagre czy 105 jest pytaniem z oczywistą odpowiedzią. Cena ? Różnica oczywiście jest ale ... przecież 105 to napęd 10s a nie 9s a więc po zakupie jesteś przy innym poziomie napędu.
Stas
Stas
Napisano 12 październik 2009 - 18:53
sztywniejsze...? Na pewno? Korby obie są sztywne przede wszystkim dzięki zintegrowanej osi suportu.
Masa 105 ok 854 g
Masa Tiagra ok 949g
Z technicznego punktu widzenia to, że są puste w środku powoduje że są sztywniejsze. Zintegrowana oś suportu także się do tego przyczynia.
Napisano 13 październik 2009 - 12:23
No właśnie Lesławie, chodzi o tę samą średnicę zewntrzną, nigdzie nie pisałem o masie. To już na 'chłopski rozum' wygląda podejrzanie, że drążymy pręt i od tego jego sztywnośc wzrasta. Zrobiłem mały 'research' jak to się teraz modnie mówi i wg. jednego inżyniera materiałowca jest tak jak mówisz.
Napisano 13 październik 2009 - 14:00
Po co to głupie gadanie, skoro i tak wiadomo że 105 czy ultegra jest lepsza od tiagry! Gdyby tak nie było to zawodowcy jeździli by na sorze za 100zł a nie na da za 1000zł
Co do sztywności to podejrzewam że jest to inny rodzaj alu, a że korba pusta w środku - to pewno też jest tak zrobione że nie wpływa to na sztywność, widomo że wysztko jest potwierdzone badaniami, i nikt na pałę dziury tam nie wydrążył aby była lżejsza. Skoro zrobili tak jak zrobili znaczy że ma to sens. Ramy, kierownice itd też są cieniowane a nie wpływa to na osłabienie sztywności bo w innych miejscach, tam ghdzie trzeba, są grubsze.
Imo rozmowe na temat tego co jest lepsze tiagra czy 105 uważam za bezsensowną
Co do sztywności to podejrzewam że jest to inny rodzaj alu, a że korba pusta w środku - to pewno też jest tak zrobione że nie wpływa to na sztywność, widomo że wysztko jest potwierdzone badaniami, i nikt na pałę dziury tam nie wydrążył aby była lżejsza. Skoro zrobili tak jak zrobili znaczy że ma to sens. Ramy, kierownice itd też są cieniowane a nie wpływa to na osłabienie sztywności bo w innych miejscach, tam ghdzie trzeba, są grubsze.
Imo rozmowe na temat tego co jest lepsze tiagra czy 105 uważam za bezsensowną
Napisano 13 październik 2009 - 14:15
Ty uważasz za bezsensowną, ale reszta nie. Bo de facto różnica pomiędzy niektórymi modelami - np 105 i stara Ultegra jest minimalna, a nowa Ultegra jest np. częściowo lepiej dopracowana od Dura-Ace 7900. Mogę ci także dać przykład korb FSA, który także udowadnia, że tanie modele jak Gossamer, są sztywniejsze od nawyższych karbonowych modeli. Tak więc jak widzisz nie zawsze droższy sprzęt jest lepszy od tańszego, zaskoczony? ;-)