Jump to content

Photo

korba 105 a Tiagra

68 replies to this topic

#61 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 16 October 2009 - 13:43

z kaseta 12-27 na blatach 52 i 30 mamy pełna skale przełożeń od współczynnika 1,1 do 4,3
bla 52 - 1,9-4,3 a 30 - 1,1-2,5 zakładając że nei używamy skrajnych te dwa blaty daja nam pełna rozpiętość więc więc środkowy jest po nic!

Przednia przerzutka chyba nie obejmie takiego przeskoku w ilości zębów. A jeśli chodzi o góry to właśnie po to jest blat 39. Szosa to nie MTB i nie trzeba tak miękkich przełożeń. Przód 39 i kaseta 12-25 spokojnie wystarczy na 99% Polskich podjazdów i pewnie na większość Alpejskich.

#62 slim

slim
  • Użytkownik
  • 56 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 October 2009 - 14:35

Pewnie że na blacie, z kasetą 12-27 39 jest pokryte przez wszystkie koronki.
Po co mam zacyznac na 39 i potem musieć przeżucac na 52? wystarczy że będe miał coś wiekszego z tyłu i tyle.

Kolego Slim, jak jedziesz na trening, to walisz od razu na blacie? A może jednak robisz rozgrzewkę na 39. Trochę się zastanów co piszesz, chyba, że znasz jakieś inne metody treningowe. Zawodowcy Ci będą wdzięczni jak im je udostępnisz. Nie odbieraj tego jako złośliwość, ale nie można robić wody z mózgu tym, którzy dopiero zaczynają jazdę na szosie. pozdr

#63 Plejstocen

Plejstocen
  • Użytkownik
  • 170 posts
  • SkądSilesia

Posted 16 October 2009 - 14:55

Apropo alu i stali, to nie żaden przeżytek. Alu jest sztywne i lżejsze niż stal, pytanie czy waga jest najważniejsza.

Nie jest sztywniejsze, natomiast te najbardziej zaawansowane stopy wykorzystywane w rowerach mają lepszy stosunek wytrzymałości do wagi. Suma sumarum mam podobne zdanie jak Ty, jak ktoś celuje w trwałą ramę i nie jest zawodnikiem to stal jest trafnym wyborem.

Natomiast stal to taki sam 'przerzytek'(cytat z Bartosza) jak samochody w których żarówke można wymienić bez wyjmowania silnika. I pisanie że stal wybiera sie dla zajawki a nie praktyczności zakrawa na niezłą ignorancję.

#64 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 October 2009 - 17:25

Różnica między korbą kompaktową a korbą double jak to shimano nazywa jest w średnicy osadzenia tarcz mechanizmu czyli BCD, dla kompakta wynosi ona 110mm a dla korby standardowej shimano 130mm. kolego slim poczytaj forum, jest tu wiele cennych informacji...

#65 slim

slim
  • Użytkownik
  • 56 posts
  • SkądWarszawa

Posted 16 October 2009 - 18:36

no to wpiszcie sobie compact w wyszukiwarkę - nie znalazłem wątku z wyjaśnieniem co to jest compact
za to link do artykułu o korbach z bikebordu miodzio, piszą nie tylko tym że jest inny rozstaw śrubek, mniej zębów, ale tez gdzie się takich korb używa i wyjaśniają że rozmowa o zębach ma sens jeżeli zestawimy ja z konkretna kasetą, przedstawiają zady i walety i to jest fajna odpowiedź :)

prozor jeszcze raz dzięki za link - o coś takiego mi chodziło już wiem wszystko o compakcie :)

a jaki wpływ ma długość ramiona korby? na przełożenia, prędkość, kadencję?

#66 mariusz k

mariusz k
  • Użytkownik
  • 836 posts
  • Skądrybnik

Posted 16 October 2009 - 19:05

a jaki wpływ ma długość ramiona korby? na przełożenia, prędkość, kadencję?

Na dłuższych korbach trudniej jest jechać na wysokiej kadencji. Jak wiadomo dobór długości korby zależy od wzrostu/długości nogi, ale często zawodnicy biorą pod uwagę styl jazdy. Ci którzy preferują wyższe kadencje jeżdżą na nieco krótszych korbach a ci co wolą jazdę bardziej siłową lepiej czują się na dłuższych.

#67 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 October 2009 - 21:09

no to wpiszcie sobie compact w wyszukiwarkę - nie znalazłem wątku z wyjaśnieniem co to jest compact

To jest oczywista oczywistość więc problem takie coś znaleźć :mrgreen: ale my nie gryziemy tylko wyjaśniamy. Przeczytaj tematy jakie macie przełożenia? i Jakie blaty i jakie kasety czyli.... Dowiesz sie z nich że dobór przełożeń nie tylko zależy od obszaru po jakim się poruszasz ale także i przede wszystkim od poziomu wytrenowania!!!!

#68 slim

slim
  • Użytkownik
  • 56 posts
  • SkądWarszawa

Posted 03 November 2009 - 00:15

a jeżeli chciałbym wymienić korbę na compact 2 rzędowy
mając cały osprzęt na ultegrze 6600 3 rzędowej to czy cos oprócz korby musze zmieniać?
klamko manetkę przednia przerzutkę?

#69 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 03 November 2009 - 10:18

slim, klamkomanetkę możesz zostawić, przerzutkę mógłbyś zmienić nie tyle ze względu na technikę, co na estetykę.

Reply to this topic