W tym konkretnym przypadku 105 jest moim zdaniem lepsze, ma trwalszy suport i zębatki, ale czy jest sztywniejsze od pełnej odlanej Tiagry? Nie sądzę.
Widzę, że odpowiada ci ustawianie sprzętu, a właściwie jego jakości i właściwości, według cennika, który dostarczył ci producent. To tak jak z kołami Ksyrium Mavic'a. Nie są ani aerodynamiczne, ani sztywne, ani lekkie, a mimo to są ludzi uznający je za najlepsze koła na świecie. W takim razie gratuluję naiwności.
Poza tym 105 to również sprzęt dla amatorów, jeśli już jesteś taki dokładny. Najgorszy osprzęt jaki Shimano dostarcza za darmo profesjonalnym grupom niższej kategorii, to mój drogi, jest Ultegra, ale i tutaj te lokalne, zagraniczne drużyny wolą dołożyć, by jeździć na DA. 105 to zwykła sportowa, turystyczna grupa, dla "aktywnych", a nie do profesjonalnych zastosowań - przynajmniej tak to określa Shimano. 105 w rowerach zawodowców? Pokaż zdjęcia ;-)
Gossamer jest SZTYWNY przez duże s. Jest znacznie sztywniejszy od SLK Carbon, a więc zapewne też reszty najwyższy korb karbonowych FSA, także już możesz zacząć się dziwić

Tak, miałem z nimi do czynienia, to samo potwierdzają testy i inni użytkownicy, zdziwiony jeszcze bardziej? Ja nie, bo choć sztywność jest x% większa w alu Gossamerze to karbonowe korby SLK ważą sporo mniej. I nawet nie uwzględniając ceny zastanawiałbym się pomiędzy tymi dwoma modelami, z kolei uwzględnieniem ceny wybór byłby prosty. Korby FSA to oczywiście skrajny przypadek, ale uwierz, że jeśli chodzi o sprzęt rowerowy to zawsze jest tak, że płacąc 4x więcej - np Dura-Ace vs Tiagra, nie otrzymasz 4x więcej, ani nie pojedziesz 4x szybciej. Po prostu będziesz miał osprzęt lepszy od tego tańszego o parę, paręnaście lub parędziesiąt % w kwestii żywotności, wagi, precyzji działania, oraz sztywności i co właśnie ciekawe, czasami któryś pojedynczy parametr, dla nas np. istotniejszy, może być w droższym sprzęcie gorszy, niż w tańszym. I właśnie o to mi chodzi, a jeśli nie rozumiesz to przeczytaj poprzednie, dwa poprzednie zdania kolejny raz