Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strzelanie W Okolicach Korby( Tylko Przy Jeździe Na Stojąco)

66 odpowiedzi w tym temacie

#1 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 kwiecień 2015 - 07:33

Co to może być takie takie strzelanie tam gdzie korba. Ten dźwięk tylko kiedy jadę na stojąco, nawet nie potrzeba specjalnie deptać.

Przy normalnej jeździe na siedząco , nawet pod ostrą górę ,nic nie słychać.

Dokręciłem ramię korby, dokręciłem bloki  w butach ( SPD-SL) .

Nie wiem teraz czy to środek ( support BB6700) się sypnął czy może należało by dokręcić/wymienić pedała.

To już trochę bardziej skomplikowane czynności ( niż te co zrobiłem) bo potrzeba trochę techniki i co gorsza siły- dlatego pytam.

#2 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 28 kwiecień 2015 - 07:37

na poczatek spróbuj zamontowac inne pedaly, po kolei elminuj przyczyny strzelania :)

#3 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 kwiecień 2015 - 07:45

Jest to jakieś rozwiązanie tylko, że samo odkręcenie pedałów to dla mnie nie to samo co ściągnięcie koła albo regulacja sztycy. Ale spróbuje możę akurat zejdą gładko.

#4 Daniel_105

Daniel_105
  • Użytkownik
  • 187 postów

Napisano 28 kwiecień 2015 - 08:19

Na początek wyczyść i przesmaruj gwint w pedałach i porządnie dokręc.

#5 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 28 kwiecień 2015 - 09:09

Przychylam się do wpisu wyżej. Zazwyczaj strzelają słabo dokręcone pedały. 

#6 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 kwiecień 2015 - 09:23

Znaczy co -same poluzowały się po roku jazdy, ten objaw to gdzieś od soboty.?!

Mam drugie zwykłe SPD- spróbuję podmienić  będzie przynajmniej wiadomo czy to pedały czy coś innego.

( na moje oko to jakieś kulki ale nie znam się specjalnie)

#7 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 28 kwiecień 2015 - 09:28

tylko nie odkrecaj na chama, kup sobie dobry klucz albo zastosuj dluga dźwignie...

potem wyczyść, odtłuść i lekko posmaruj

a może po prostu w nich łożyska wyschły i przydalby sie serwis? spd-sl? ile km maja zrobione?

#8 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 kwiecień 2015 - 09:29

Niewiele- może 2 tyś-kupione na jesień.

#9 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 28 kwiecień 2015 - 10:15

ej tylko w pedalach zdaje się jeden gwint jest prawy drugi lewy  ?

Żeby sobie nie zerwał gwintu :P

Ja z takim zjawiskiem walczyłem bardzo długo az się poddalem i uznalem za zlo konieczne. Chwilowo pomagalo wyczyszczenie suportu i popsikanie WD 40 ale po 500 km objaw powracał.

Jakie masz korby u siebie ? - na kwadrat ?

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#10 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 kwiecień 2015 - 10:30

Nie no juz kiedyś odkręcałem pedały to stron nie powinienem pomylić.

Korba FC 5800  Hallowtech  II ten system chyba się nazywa.

#11 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 28 kwiecień 2015 - 13:05

Nowa korba 105tka 2x11?

#12 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 kwiecień 2015 - 13:14

Nowa korba 105tka 2x11?

#13 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 28 kwiecień 2015 - 13:14

Można tak powiedzieć. Ma przejehcana może 1000 km

#14 gres

gres
  • Użytkownik
  • 641 postów
  • Skądkraków

Napisano 28 kwiecień 2015 - 13:17

eno to nie powinna.

Może faktycznie pedała, może bloki

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#15 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 29 kwiecień 2015 - 16:15

Za Chiny tego ( pedałów) nie odkręce zwykłym kluczem , muszę skombinować jakiś lepszy albo przedłużenie.

Przejechałem się po podwórku w zwykłych adidasach , na ciężkim trybie na stojąco- i nic nie strzela. Tak mi się zdaje, że  buty Spd-SL naciskają przy jeździe na stojąco  na ten ,,plastik '' w pedałach i wtedy strzelanie------

Jakby to było to  - wtedy  pedąły do wymiany ( po 2 tyś km zajechane- niezły szajs) ??? Nie widać możlwiośći rozkręcenia. A bloki w butach jaka jest oznaka zużucia???

#16 kaido2

kaido2
  • Użytkownik
  • 837 postów

Napisano 30 kwiecień 2015 - 09:19

Nie do końca szajs. Mi coprawda  SPD-y( też zatrzaskowe) śpiewają od samego początku przy mocniejszym naciśnięciu, zwłaszcza jak zapomne im posmarować w newralgicznych miejscach.

CykloOpole !!! :)

#17 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 01 maj 2015 - 15:24

Pedała jak pedała, ale jeśli efekt ujawnia się tylko przy jeździe na stojąco to ja bym sprawdził najpierw połączenia kierownicy.

#18 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 01 maj 2015 - 16:40

No właśnie teraz to już w ogóle nie wiem o co chodzi - czy pedała albo coś w supporcie czy może stery/kierownica

Wczoraj jadąc z góry bez pedałowania ( ale na stojąco) i tak sobie kierownicą szybko skręcałem raz w jedną raz w drugą - i jakieś dziwne dźwięki .

Na razie odkręciłem  i zakręciłem zaciski w kołach - i chwilowo nic nie słychać- ale to tylko jazda po podwórku bo deszcz był- może jeszcze wieczorem zerknę  bo jutro planuję trochę dłuższą jazdę.

edit: jak się szybko kręci kierownicą na siedząco to również  te dźwięki.

#19 Gosc_Zeb_*

Gosc_Zeb_*
  • Gość

Napisano 01 maj 2015 - 21:06

Łożyska zewnętrzne, więc ja bym obstawiał na problem z mufą suportową - nierówne powierzchnie, lub prawa i lewa strona nie są idealnie równoległe do siebie - wtedy występuje efekt "strzelania", zwłaszcza przy większym obciążeniu (jazda na stojąco właśnie). Trzeba się chyba będzie udać do dobrego warsztatu rowerowego, żeby splanować mufę suportową, to powinno zażegnać problem.

#20 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1562 postów
  • Skądpolska

Napisano 05 maj 2015 - 17:22

@Zeb - uważąsz że zajechałem po tych kilku tyś kilometrów mufę ramy- albo mi ją źle korbe zamontowali i mufa się wyrobiła.???? Nie wykluczone, że masz rację.

Z tymi stukami widzę nie będzie taka prosta sprawa.

Byłem w serwisie- powyginali ramę i coś strzeliło- według serwisu to stery, dokładniej dolna miska/łożysko.Mam chyba dokładnie takie http://rowertour.com...wane-1-1-8.html

NIestety mają ogrom pracy i rower zostałby uziemniony na kilka tygodni. 

Pojechałem więc do drugiego seriwsu, stery zostały wyczyszczone i zamontowane .Jak stwierdził serwisant  0 luzów, zresztą jak wcześńiej.

Po odebraniu z serwisu chwilowa radość, na prostej na stojąco nic nie strzelało.Niestety pojechałem pod górkę większe obciążenie, pokręciłem rowerem nawet nie tak mocno jak Abdujaparov i zaraz stuki,puki- to wszystko na stojąco.

Jak się jedzie na stojąco bardzo delikatnie , trzymając rower ,,prosto'' to udaje się czasem  bez stuków .

Teraz muszę zdecydować co dalej i w jakiej kolejności.

1. Zamówić samo łożysko chyba takie http://www.ebay.com/...=item3cd7ea5de6 ,koszty niezbyt duże . Można też wymienić całe stery ale to juz większy koszt

2. Wymienić suport ( nie ja sam )- w korbie luzów brak ale to wcale chyba nie wyklucza stukania.

3. Od razu te ---plasowanie ramy- wolałbym uniknąć

4.Odkręcić pedała ( zmienić na inne)- licząc na to, że to może to.To powinienem zrobić na początku ale nie miałem klucza, siły , czasu.

( Jest jeszcze opcja-  kupić nową ramę  bardziej wygodną i ciutke mniejszą - ale niestety nic ciekawego nie widać.Cube Agree dla mnie ładna ale geometria zbyt pro, Canyony Endurance- geometria OK ale brzydule ....itd. ) 

Dodaj odpowiedź