Skocz do zawartości

Zdjęcie

Strzelanie W Okolicach Korby( Tylko Przy Jeździe Na Stojąco)

66 odpowiedzi w tym temacie

#21 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 05 maj 2015 - 19:15

Klucz do suportu to kilkanaście zł. Nie przesadzaj, że nie umiesz odkręcić śrubki? W dziale WARSZTAT znajdziesz na 100% jakiś poradnik, a manuale są na stronie Shimano. Nie ma się co bać, czekać kilka tygodni na rower z serwisu to jakaś porażka i jeszcze za to płacić?

Kup większą tubę smaru, kilka imbusów, klucz do suportu i do roboty. Jak nie masz czasu by go poświęcić dla roweru to odpuść sobie w ogóle pedałowanie, albo płać za każdy taki stukot w serwisie (ten i tak po macoszemu będzie traktował twój problem), twoja wola.

#22 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 05 maj 2015 - 20:20

Klucz do suportu już sobie kiedyś kupiłem  . Manuale , filmy też widziałem- i co z tego ??? Nie każdy ma do tego smykałkę.

Korbę, suport  odkręcę ale ze złożeniem już raz był problem , nie chciała wejść do końca- i co mam walić młotem żeby całkiem to rozwalić 

Raz się tym bawiłem i nie mam zamiaru kolejny.  

Szkoda, że na tych filmikach wszystko tak pieknie sie udaje ..........A to wcale nie jest takie różowe.

Proste czynności jak regulacja przerzutki, hamulcy, wymiana linek , owijki odkręcenie kasty, rozkręćenie/ złożenie łancucha  - to nie jest problem ale z suportem i montowaniem widelca nie mam zamiaru sie męczyć. 

Jak chciałbym oddać rower na miesiąc to nie zadawałbym tutaj pytań- Ale jakbym miał pewność, że   dobrze to naprawią  - w sensie wymienią  to co akurat rowerowi dolega ( a nie wszystko ) ,albo konkretnie powiedzą co należy wymienić - to tak zostawiłbym  im nawet na 2 tygodnie --mogę sobie na góralu jeździć nie ma problemu --- ale takiej pewności nie mam.

#23 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 06 maj 2015 - 18:05

Przesadzasz z tą wymianą suportu, ja pierwszy raz bez manuala sobie poradziłem, a teraz z zamkniętymi oczami mogę to robić. Popróbuj jeszcze raz, rozkręć, sprawdź czy łożyska nie mają luzu, czy kręcą się gładko, przesmaruj wszelakie gwinty i złóż. Podobnie zrób ze sterami. Te łożysko z twojego linku da się rozebrać prawdopodobnie, wystarczy malutkim śrubokręcikiem podważyć i zdjąć plastikową osłonkę kulek, umyć w jakiejś benzynce, nałożyć wszędzie nowy smar, złożyć i skręcić. Nie sądzisz chyba, że mechanik zrobi to z większą starannością niż ty? Sam miałeś przykład, wyjechałeś i po chwili ponownie problem powrócił. Wydasz na nowe stery stówę, a pewnie wystarczy je tylko umyć i przesmarować. No ale twoja wola.

#24 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 06 maj 2015 - 18:27

Teraz nie mam czasu ale może w poniedziałek,wtorek  spróbuje (sam) rozebrać korbę. Z tym nie będzie problemu ,może się uda nawet z powrotem to wszytsko złożyć ale wielkim optymistą nie jestem.

( ostatnio jak już przykręciłem łożyska na ramie to włożenie korby mnie zagięło- wcale nie wchodzi jak w masełko- a smaru nawaliłem  )

Potem jak będzie potrzeba ,zerknę jeszcze raz na stery - czy przypadkiem rama nie jest uszkodzona tam gdzie te stery się ładuje. 

( nad sterami to na razie tylko luźne wywody- najpierw korba/support do sprawdzenia ) 

Co do mycia sterów- to nie chce mi się wierzyć, że przez to, że brudne , nienasmarowane   to takie dźwięki się pojawiają.To nie jest dźwięk skrzypiącego łańcucha . Bardziej bym obstawiał jakąś techniczną usterkę - jeśli to w ogóle stery-no ale zobaczymy.

#25 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 06 maj 2015 - 22:27

Przesadzasz z tą wymianą suportu, ja pierwszy raz bez manuala sobie poradziłem, a teraz z zamkniętymi oczami mogę to robić. Popróbuj jeszcze raz, rozkręć, sprawdź czy łożyska nie mają luzu, czy kręcą się gładko, przesmaruj wszelakie gwinty i złóż. Podobnie zrób ze sterami. Te łożysko z twojego linku da się rozebrać prawdopodobnie, wystarczy malutkim śrubokręcikiem podważyć i zdjąć plastikową osłonkę kulek, umyć w jakiejś benzynce, nałożyć wszędzie nowy smar, złożyć i skręcić. Nie sądzisz chyba, że mechanik zrobi to z większą starannością niż ty? Sam miałeś przykład, wyjechałeś i po chwili ponownie problem powrócił. Wydasz na nowe stery stówę, a pewnie wystarczy je tylko umyć i przesmarować. No ale twoja wola.

Potwierdzam, klucz do suportu za 30zł + kwadratowa nasadka i złożone wszystko w 10 min mimo że robiłem to niedawno 1 raz w życiu (zmiana Tiagry na Ultegrę). Oczywiście trzeba było lekko puknąć gumowym młotkiem, bo pasowanie wałka z łożyskiem jest dosyć ciasne ale trudno aby było inaczej, w każdym razie żadne wyzwanie.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#26 D88

D88
  • Użytkownik
  • 52 postów

Napisano 07 maj 2015 - 09:44

Witam,

Podpinam się do tematu. Otóż w połowie lutego złożyłem nową szosę. Charakterystyczne strzelanie z okolic korb, gdy stawałem w korby pojawiło się po pierwszym tysiącu. Po przeserwisowaniu suportu problem nie ustąpił. Przełożyłem SPD z innego roweru i problem dalej ten sam. Tak więc znowu serwis suportu. I dalej nic. Martwi mnie jednak fakt, że owe strzelanie zaczęło pojawiać się gdy mocniej depnę nawet z siodła. Na dzień dzisiejszy suport ma 3500 km. Wymieniać czy szukać rozwiązania problemu gdzie indziej? 

#27 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 07 maj 2015 - 16:53

Nowa korba 105tka 2x11?

U mnie jest taka własnie korba i suport S-BBR60B i po około 400 km zaczęło się "cykanie", bez względu na obciążenia, czy to blat, czy pod górę, wystarczy kręcić. Rozbierane, smarowane i dalej to samo :(

#28 X-RAY

X-RAY
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądWarszawa / Jelenia Góra

Napisano 07 maj 2015 - 21:48

Ale macie to przy wyciskaniu jedną i drugą nogą, po obydwu stronach? Czy problem ustępuje po przejechaniu kilkunastu kilometrów? Ja miałem tak przy poprzednich łożyskach że cykanie słychać było tylko przy wstawaniu z siodła i wyciskanou lewą nogą na podjazdach, lecz tylko na początku treningu. Po 20 minutach treningu problem ustępował, co wiązałbym jednak z łożyskami suportu i ich rozszerzaniem po rozgrzaniu.

Bianchi Oltre XR3 Disc

Accent Freak 

Bulls Copperhead 3

#29 nortsam

nortsam
  • Użytkownik
  • 125 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 maj 2015 - 17:47

U mnie jak staję na pedałach problem ustępuje. Jadąc na siedząco to czy luźne kręcenie, czy mocniejsze naciskanie cykanie cały czas wk...a.

#30 OpaQ

OpaQ
  • Użytkownik
  • 191 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 08 maj 2015 - 21:37

U mnie jak staję na pedałach problem ustępuje. Jadąc na siedząco to czy luźne kręcenie, czy mocniejsze naciskanie cykanie cały czas wk...a.

Już pisałem, wyjmij i przeczyść sztycę i zacisk,  podsmaruj ją czymś, dodatkowo jarzmo siodła.

#31 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 13 maj 2015 - 20:39

Rozkręciłem te stery ( korbę też- nawet nieoczekiwanie poskładałem) .Myśłę jest szansa, że te stukanie może jednak jest przez dolne łożysko sterów.

Zaklinowało sie i nie chciało wyjść z ramy. W końcu jakoś wyszło ale rozklekotane. Jak pamiętam nowe kupione było w cąłości , tak jak łożysko górne . 

Tutaj zdjęcia https://plus.google....434315808758945 - tam gdzie widac kulki to właśnie te dolne łozysko. A te ostatnie to górne łozysko , wydaje się że Ok

Mam jescze dwa pytanie może ktoś mądrzejszy w tym temacie pomoże

1. Jest jakiś inny lepszy ''śłizg pod ramę '' tak jakby  żeby linka od przedniej przerzutki  w ramę od dołu wchodziła prawi prostopadle .Tak jak teraz to jakby szła trochę po ramie. Jak wychodzi jest podobnie .Może powinien być jakiś pancerz przy wejściu/wyjściu w ramę jak tutaj w Focusie http://img2.aukcjone....jpg?1431087950

2.Co to za rysy w środku główki ramy( od wewnątrz), ''pociachany Carbon'' - tak ma być ???

#32 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 13 maj 2015 - 21:03

No i teraz umyj ten wianek łożyska sterów w benzynce, wytrzyj delikatnie i nałóż sporą porcję świeżego smaru. Skręć i ciesz się dalszą jazdą.

#33 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 13 maj 2015 - 21:19

No właśniie nie wiem czy wytarcie itp... to cokolwiek pomoże.Tak mniej więcej wyglądały nowe http://www.treefortb...TF-HD0054-2.jpg  .To co z mojego dolnego łożyska zostało raczej nie da rady poskładać do kupy. 

Najlepiej by było kupic te dolne łożysko ale nie wiem czy jedyna opcja to Chiny ( ca 7 dolców ale miesiąc czekania - co mnie tochę martwi).

Czytałem że można w zwykłym sklepie z łożyskami za parę złotych  może takie dostać - tylko o co dokładnie pytać - bo to musi być taki a taki wymiar łożyska . NIe wiem gdzie znaleźć dokładne techniczne dane tego łożyska.  Tam kąty 45/ 36 , nie moge znaleźć dokładnej specyfikcji 

(Chyba że łożysko górne jest takie jak dolne - wtedy można by dobrać - ale to i tak nie wiem czy ktoś w sklepie jest w stanie dokładnie to zmierzyć)

#34 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 13 maj 2015 - 21:34

http://porady.bikebo...-warto-wiedziec

http://allegro.pl/no...5325196601.html

http://mbbearings.co...5189f27969163de

#35 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 13 maj 2015 - 21:43

Thx,

Spróbuję z wydrukowanym tekstem z pierwszego linku  ( + łożysko górne) wybrać się do sklepu z łozyskami może coś identycznego sie znajdzie . Jak nie  to pozostają chyba  nowe stery jak te z linku 2 albo jakieś podobne Nawet   coś tam niedawno szukałem. Ale wolałbym na wstępie samę łożysko .( o ile będzie 10 razy tańsze od samych sterów )

#36 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 13 maj 2015 - 21:47

Ale co się z nimi stało, że nie da się poskładać? Pękły bieżnie, rozpadł się kompletnie wianek, pogubiłeś kulki? Jeśli nie i wszystko da się w miarę złożyć to zrób to, szkoda kasy na nowe. Bynajmniej tak to oceniam po zdjęciach twoich. Zresztą to górne łożysko tez bym rozebrał, wyczyścił i nasmarował bo w środku pewnie siawaks jest.

Żeby dostać się do środka trzeba malutkim śrubokręcikiem podważyć te niebieskie uszczelnienie, które wypadło samo z dolnego łożyska. 

Niestety z własnego doświadczenia wiem, że za rzadko się zagląda w stery i łożyska suportu. Rowery myjemy, jeździmy w deszczu, w błocie, a smarujemy tylko to co na zewnątrz czyli łańcuch i przerzutki kompletnie zapominając o tym co w środku. Woda do sterów bardzo łatwo się dostaje i czyni to co na zdjęciach, a często więcej. Ty byś widział moje dolne łożysko sterów, normalnie brązowa maź się wylała, ale wyczyściłem, nawaliłem smaru i jeździ dalej od kilku tyś. km.

http://allegro.pl/Sh...o-sterow-25-4mm

#37 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 13 maj 2015 - 21:52

Dlaczego wolałbym nowy wianek?

W zimie bylo coś takiego - rower stał w wilgotnym miejscu. Jakiś dzień chcę sie karnąć , ruszam kierownicą a tu nic - opór, zaśniedziało się, może rdza  . Poruszałem , puściło i tak zrobiłem pewnie ponad  tysiaka .  Ale może to mogło mieć wpływ na to stukanie co teraz. 

( choć tak  pewny  na 100% nie jestem czy to  przypadkiem  nie  mufa suportowa choc ją chyba nieźle skręciłem  albo jeszcze coś innego. W każdym razie plas(n)owanie mufy suportowej z zamontowaniem na cacy to koszt 50 zł- tyle że w moim mieście problem z tym drogim kluczem do tej czynności i trzeba czekać)

#38 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 13 maj 2015 - 21:55

Obawiam się, że w sklepie z łożyskami przemysłowymi (maszynowymi) takich nie znajdziesz. To typowa "rowerówka".

Jeśli w starych nie pogubiłeś kulek to możesz spróbować je poskładać do kupy, jak radzi mój przedmówca.

P.S.

Na zdjęciu widzę, że jednej kulki brakuje. Bieżnia zaś została w ramie i nie wygląda tragicznie. W ostateczności można zmierzyć kulki i spróbować coś dobrać, wymieniając wtedy cały komplet kulek.

#39 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1565 postów
  • Skądpolska

Napisano 13 maj 2015 - 21:59

Zerknę jeszcze.

Tak przymierzałem kilka h temu , nie sądzę, że da radę.

Nie widze nawet tej zewnętrzrnej obwódki jaka jest w górnym.

Ale gdzies musi być chyba się nie roztopiła, może w ramie została a ja ślepy.

Edit :rzeczywisćie kulki brak.Nie wiem tylko czy dziś ją posiałem przy wyciąganiu czy już wcześniej.

Czyli skoro bieżnia ( zewnętrzana obwódka) została w ramie- to ją wyciągnąć  o i le sięw ogóle da  i próbowac złożyc łożysko w całość na kształt górnego?

#40 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 14 maj 2015 - 07:33

Tak, takie łożysko składa się z 3 elementów: dwie metalowe bieżnie (wewnętrzna i zewnętrzna) oraz uszczelnienia plastikowego (te niebieskie kółko), którym zamykasz całość i trzyma się to kupy. Jeśli nie masz tego uszczelnienia to nie wiem czy będzie OK? Teoretycznie tak, bo po skręceniu całości nie powinno nic się rozpaść bo śruby mostka będą trzymały wszystko. No i ta brakująca kulka, lepiej ją znajdź.

Moim zdaniem zaniedbałeś wszystko, nigdy tam nie zaglądałeś i dla tego ci się to rozpadło (woda zrobiła swoje), jeszcze na siłę przekręcałeś kierą. Suport też dobrze wyczyść i obficie posmarują, szkoda kasy na nowe.

Dodaj odpowiedź