Posted 16 October 2014 - 15:40
Najlepszy stosunek cena / wytrzymalosc lancucha 9 biegowego to : Campagnolo .
Lancuch smarowany bez gotowania , przebieg 10- 12 tys. km.
Z gotowaniem 15-17 tys. km . ( gotowalem w orginalnym produkcie Castrola - juz niedostepny w sprzedazy , sklad to :steryna,parafina , tawot + grafit w proszku , lancuch tlusty od mycia w ropie gotuje w miksturze , pozniej smaruje olejem parafinowym , wazelinowym wymieszanym z grafitem w proszku . Lancuch wyjmuje z puszki calkowicie zaschniety !!! - luzy wypelnione w 100% . Nie wolno doprowadzic do zagotowania tawotu ,poniewaz lancuch zrobi sie czarny od smaru , na wolnym ogniu w najnizszej temp. gotowac !!!!
Smar ten jest zbawienny dla calego napedu poniewaz osadza sie na koronkach nie powoduje zuzycia zebow!
Jest to metoda bardzo czasochlonna i pracochlonna ale oplacalna . deszcz nie wyplukuje
Co tydzien tak smaruje , korzystajac z 3 lancuchow ktore zmieniam - w tygodniu robie + - 500km., z twaredgo przelozenia , bez niepotrzebnych przekosow lini lancucha . Uzywam spiki .
Najlepsza precyzja - szybkosc zmiany przelozen, kultura pracy Shimano (beznadziejna odpornosc antykorozyjna ,srednia wytrzymalosc zmeczeniowa materialu )