Łańcuchy - Dyskusja Ogólna (Wybór, Wymiana, Modele, Itp.)
Napisano 29 czerwiec 2007 - 00:59
Mój kolega-serwisant w sklepie powiedział mi ze jeżeli nie chce zniszczyc sobie nowej kasety centaura 10tka za trzy stówy, to zebym juz go wymienił ... Zmieniłem na Ultegre ... Pewnie jakie 1000km i znów założe nową Ultegre, a potem od początku - ten pierwszy DureAce, Ultegra i Ultegra ... A co dalej - zobaczymy ...
Niemniej te łańcuchy shimano są tanie i .... beeeznadziejnie - nawet DureAce
Napisano 29 czerwiec 2007 - 07:18
Dla precyzji - jedna strona przyrządu gdy "wpadnie" między ogniwa świadczy o rozciągnięciu 0.075mm i wtedy należy natychmiast wymienić łańcuch w wypadku kaset aluminiowych, natomiast z drugiej strony przyrząd stwierdza naciągnięcie o 0.1mm i wtedy nalęzy wymienić łańcuch przy kasetach stalowych.
U mnie wprawdzie wszedł "tylko" (ale gładko, bez wciskania na siłe) stroną 0.075 a mam kasete Centaura stalową, ale wymieniłem już aby ten łańcuch uzywać później jeszcze ...
Taaa ... i tu jest przyczyna taniości shimano łańcuchów w stosunku do campy ...
TU jest opis tego miernika Rohloffa.
Napisano 29 czerwiec 2007 - 07:57
... zostało jeszcze 0,8mmZostało więc jeszcze 0,4 mm
Nie mam zamiaru zmieniać dobrych, sprawdzonych zasad. Ja zmieniam po osiągnięciu wymiaru 133mm. Niektórzy eksploatują nawet do wymiaru 133,5mm :-P
Teraz trochę matematyki: zgodnie z zaleceniami przy użyciu miarki Rohloffa zużycie 0,075mm na jedno ogniwo daje na jedenastu 0,075x11=0,82mm,
a więc 132,2+0,82=133,02mm
pozdro horny
#87 Gosc_Skee-Ball_*
Napisano 29 czerwiec 2007 - 09:13
Cześć!jedna strona przyrządu gdy "wpadnie" między ogniwa świadczy o rozciągnięciu 0.075mm i wtedy należy natychmiast wymienić łańcuch w wypadku kaset aluminiowych, natomiast z drugiej strony przyrząd stwierdza naciągnięcie o 0.1mm i wtedy nalęzy wymienić łańcuch przy kasetach stalowych.
Z tego, co wiem, to dotyczy to kół łąńcuchowych przy korbie. Jak masz alu, to zmieniasz łańcuch przy 0.075, a jak masz stalowe, to przy 0.1. Nastawiając się na wymianę przy 0.1 możesz sobie zajechać zębatki z przodu.
Pozdro - Skee-Ball
Napisano 29 czerwiec 2007 - 18:20
Po tylu km nawet record campy C9 mozna wyrzucić ... (u mnie tak było jak miałem 9tke napęd campy - góra 3000km i zmiana pewna bo najczęściej uzywane przezemnie zębatki juz to "czuły"), a jakos wierzyć mi sie nie chce że DA 10tka tyle wytrzymałby u mnie ...
Napisano 29 czerwiec 2007 - 18:40
te 0,4 wzieło się z instrukcji owego łańcucha c9 (max wymiar 132,6 mm)[ zostało jeszcze 0,8mm
Nie mam zamiaru zmieniać dobrych, sprawdzonych zasad. Ja zmieniam po osiągnięciu wymiaru 133mm. Niektórzy eksploatują nawet do wymiaru 133,5mm :-P
Teraz trochę matematyki: zgodnie z zaleceniami przy użyciu miarki Rohloffa zużycie 0,075mm na jedno ogniwo daje na jedenastu 0,075x11=0,82mm,
a więc 132,2+0,82=133,02mm
pozdro horny
Jak "trochę" przegapiłem wymiane przy 133 i 0,5 to momentalnie się zrobiło - efekt przeskakiwanie nowego łańcucha na najczęściej używanych koronkach.
Ja swój też zjade do 133 a to z tego względu , że z nowym kołem będe miał nową kasetę i nowy łańcuch.
#95 Gosc_Skee-Ball_*
Napisano 30 czerwiec 2007 - 06:11
Ja też jeżdżę na napędzie 8-rzędowym. Z moich eksperymentów na przestrzeni wielu lat (od 1996) wynika, że Shimano i KMC są słabe - wytrzymywały przy moim stylu jazdy ok. 2kkm. Shimano to była ULTEGRA, a KMC nie pamiętam. Testy najlepiej przeszły łańcuchy SRAM - wytrzymują ok. 3kkm. Testowałem PC 48, 58 i 68 - nie ma między nimi różnicy poza estetyczną - im większy numerek, tym ładniej się błyszczy ;-) . Teraz testuję łańcuchy Wippermanna Connex 808 i 804 z kasetą Marchisio - napiszę coś po zakończeniu testów. TEsty zapowiadają się ciekawie, bo Marchisio robi też kasety pod marką Mavic, a Wippermann trzepie dla nich łańcuchy. Podsumowując: Uważam, że jak na razie najlepszą relację trwałości do ceny daje łańcuch SRAM PC 48.mam pytanie.Naped mam 8 rzedowy.Obecnie przejechalem 1000km na lancuchu shimano hg-50.Nie wiem ile mozna na nim jeszcze zrobic.Szukam czegos juz w zapasie jaki najlpiej kupic lancuch zeby wytrzymywal wiecej km?kasete mam tez shimano
Pozdro - Skee-Ball
#97 Gosc_Skee-Ball_*
Napisano 30 czerwiec 2007 - 08:00
U mnie najczęściej używane koronki kasety SH zajeżdżały się tak samo szybko niezależnie od tego, z jakim łańcuchem. Mój sprzęt pracuje w specyficznych warunkach - ważę ponad 100kg i obciążenie jest potężne, jak staję na pedałach na stromym podjeździe. Być może w związku z tym wyniki moich "badań" nie są reprezentatywne.a jak wyglada wspolpraca lancucha srama z akseta shimano bo slyszalem ze mozna ja przez t szybciej zajechac bo lancuchy srama sa dluzsze,czy to jakis mit?
Pozdro - Skee-Ball