Aluminium czy stal
Napisano 24 listopad 2009 - 19:36
h/k, nie bluźnij ;-) ShimaNO do takiej włoskiej marki? :mrgreen:
Napisano 24 listopad 2009 - 20:30
Poza tym zastanówcie się kiedy kolarzowi potrzebne jest wdepnięcie aby sztywnosć ramy miała największe znaczenie ??
Wiekszość z Was to amatorzy i tutaj cudów niepotrzeba.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 24 listopad 2009 - 21:13
Genialne są te stalówki.
Napisano 24 listopad 2009 - 22:42
Mac, no w sumie, skoro włoska rama to włoski osprzęt, choć nic nie mam do starszego Shimano - często czytam, że lepsze od współczesnego. Tylko weź tu np. zamontuj piastę z kasetą 7 trybową. :-/
Napisano 25 listopad 2009 - 08:36
W dosyć odległej przyszłości. Czas oczekiwania na taką ramę to obecnie chyba ze 4 lata.W przyszłości zbudowałbym sobie coś takiego
Zanim się zdecyduję to miną ze 4 ;-) A ramę jakbym brał to raczej gdzieś u nas czyli Kondej albo Rychtarski. Ta z vanilli to tylko taki przykład ;-)
Napisano 25 listopad 2009 - 17:36
Napisano 25 listopad 2009 - 20:05
Napisano 25 listopad 2009 - 21:37
#54 Gosc_Bullet_*
Napisano 25 listopad 2009 - 22:51
Mówię o nowych ramach, nie z odzysku, sprzedawanych na allegro. Ktoś powie - ram stalowych nie kupuje duża ilośc użytkowników, rodzimy rynek jest mały. Ale przecież, jakby się zapytac tych, co najwięcej wydają na rowery i części do nich - gdyby mieli wybór między alu, carbonem, tytanem albo dobrym cro - mo - w przystępnej cenie i z gwarancją w sklepie za rogiem a nie np. u p. Orłowskiego w Szczecinie, to duża ich częśc - mnie nie wyłączając kupiłaby np. bianchi na boronie.
Pamiętam, jak kilka lat temu kupiłem w sklepie nową ramę cro mo do górala. Akurat na rynku były authory sector ( tak wiem, author to nie firma..., ale akurat ten model był dobrze oceniany przez wielu użytkowników ). Po miesiącu delikatnej jazdy rama z niczego pękla przy rurze podsiodłowej. Taki to był stop stali.
By może po prostu ramy z dobrej stali nie są takie dobre, niezawodne, lekkie i komfortowe jak się powszechnie sądzi. To fakt, że rama alu przy cieniutkich rurkach dobrej stalówki przypomina grubą babę przy modelce, ale wygląda na to, że te ,,grube babki'' mają chyba więcej zalet. A że są produkowane masowo, to nie znaczy jeszcze że ich właściwości z góry należy określi jako gorsze. Zresztą mówiono o tym tu już wielokrotnie.
Napisano 25 listopad 2009 - 23:06
Co Ty starą jak świat Dogmę pokazujesz? Obecnie Paketa z zamiłowaniem produkuje ramy magnesium..zachwyt i dlugo cisza ...az do http://www.competiti...a-fpx-3669.html
#57 Gosc_Bullet_*
Napisano 25 listopad 2009 - 23:59
#59 Gosc_Dominik_*
Napisano 26 listopad 2009 - 00:24