Jakie Kupić Opony?
Napisano 14 październik 2012 - 07:39
Ja jeżdże praktycznie wylącznie na Duro i przy ciśnieniu 8 atm, prawie przed kazdą jazdą uzupełniam ciśnienie na równe 8 .
opony ładnie sie tocza , waga rowerzysty 90+, ale ... są takie dni ze niekoniecznie dopompuje i ciśnienie mam w okolicach 7-7.5 atm , roznica w toczeniu jest prawie nieodczuwalna .
w ramch eksperymentu i sprawdzenia innych opon Ultremo pakowalem na 8.5-9, Yksiona na 9 atm bo one wytrzymująwiecej.
Wrażenie z jazdy ?? cały czas czulem jakby spadła pryzczepność nawet na prostej, nie wspomne o tym iż te oponki po napompowaniu były węższe niż Duro,
Mieszanka gumy, odpowiednie ciśnienie, dobra szerokość to wszystko ma bardzo duże znaczenie.
porównanie 180 zł i 65 zł !!
Inną sprawe jako poruszam to pompka, sprawdzajacie , czy Wasze pompki prawidłowo podają ciśnienia , a minimalne i max jest opisane z boku opony
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Gosc_paulsen_*
Napisano 15 październik 2012 - 11:51
opór toczenia to dziwna sprawa i niekoniecznie zależy od większego ciśnienia .
Wydaje mi się, że to kwestia przede wszystkim opony. Eksploatuję Vredestein Fortezza Tri Comp, pompuję do 11 max tył (producent podaje 12 max), przód na 10 i w porównaniu gdy jeździłem na ciśnieniu 9 bo miałem słabą pompkę wielkiej różnicy w oporach toczenia nie ma, ale wydaje mi się, że teraz, przy wyższym ciśnieniu rower pewniej trzyma się drogi na zakrętach.
Napisano 15 październik 2012 - 15:39
opór toczenia to dziwna sprawa i niekoniecznie zależy od większego ciśnienia .
Wydaje mi się, że to kwestia przede wszystkim opony. Eksploatuję Vredestein Fortezza Tri Comp, pompuję do 11 max tył (producent podaje 12 max), przód na 10 i w porównaniu gdy jeździłem na ciśnieniu 9 bo miałem słabą pompkę wielkiej różnicy w oporach toczenia nie ma, ale wydaje mi się, że teraz, przy wyższym ciśnieniu rower pewniej trzyma się drogi na zakrętach.
Poczekaj aż spadnie deszcz to się mocno zdziwisz...
Napisano 15 październik 2012 - 19:12
a na mokro jak nas dopadnie deszcz w trasie , warto dla bezpieczeństwa minimalnie puścić powietrza z opon, przynajmniej prżód i nie musi bycza dużo , 1 atm wystarczy.
Gosc_paulsen_*
Napisano 15 październik 2012 - 19:35
Poczekaj aż spadnie deszcz to się mocno zdziwisz...[/quote]
Jechałem Liczyrzepę na dość mocno napompowanych oponach. Sucho nie było. Nie szarżowałem by nie wylądować w krzakach, ale gdy zaczęło padać nie było jak spuszczać bez manometru. Jak polecę na mokrym do rowu to dam znaka.
Napisano 18 październik 2012 - 19:02
Gosc_Campagnolo_*
Napisano 04 listopad 2012 - 00:06
Napisano 06 listopad 2012 - 18:21
Dura mam na tylnym kole, a przód detonator. Porównywałem te dwie opony w wannie z wodą i subiektywnie moge powiedzieć, że duro jakby jest zrobione z bardziej sliskiej gumy.
Napisano 10 listopad 2012 - 21:29
http://www.conti-onl..._gp4000s_en.pdf
Gosc_Campagnolo_*
Napisano 11 listopad 2012 - 02:19
I stara zasada że biednego nie stać na zakupy tanich tandetnych rzeczy. Tak więc nie polecam nikomu takich opon zwijanych w cenie poniżej 100 zł.
W Decathlonie maja opony w dobrych cenach, a jesli w danej chwili nie ma to można zamówić.
Napisano 11 listopad 2012 - 16:10
Duro Stinger a mokra jezdnia. Jakiś czas temu jadąc po mokrej jezdni, przy powolnej jezdzie około 15km/h, przed wejściem w ostry zakręt nagle zaliczyłem glebe.. Ani szybko nie jechałem, ani mocno nie hamowałem, wręcz przeciwnie - uważałem by się nie wywalić, ale i tak sie przewróciłem.
Dura mam na tylnym kole, a przód detonator. Porównywałem te dwie opony w wannie z wodą i subiektywnie moge powiedzieć, że duro jakby jest zrobione z bardziej sliskiej gumy.
tak , ten test jest naprawde super, nikt by nie wpadł na pomysł ze nie trzeba jeździć wystarczy wode do wanny wlać :-o .
Stingera nie mialem , nie znam gumy , zawsze polecałem Slikstery i Hipersoniki bo na tych sam jeżdże wyłącznie , sucho. mokro , itd
Napisano 26 grudzień 2012 - 13:23
Co polecicie?
Dodaj odpowiedź