Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Kupić Opony?

4760 odpowiedzi w tym temacie

#821 Gosc_łukasz_*

Gosc_łukasz_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2009 - 21:42

Witam mam pytanko czy wiecie gdzie można kupić opony Continental Supersonic te 160gramowe bo na alegro ich nie ma a kiedyś były.

#822 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 23 lipiec 2009 - 22:56

witam wszystkich szosowców :-D nie wiem czy już coś było na temat tych oponek ale chciałbym usłyszeć co o nic myślicie
http://allegro.pl/it...rzy_kolory.html
za jedną oponę mogę dać do 60-70 zeta bo mam ograniczony budżet więc jeśli ktoś miałby jakieś ciekawe propozycje do tej ceny to chętnie posłucham :-)

Poszukaj Vittoria Rubino, akurat około 60 zeta za sztukę, więc się zmieścisz w budżecie, no a jakość lepsza od Zaffiro (które jak na swoją cenę też są dobre).

#823 Pawel87

Pawel87
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 lipiec 2009 - 23:40

Co polecilibyście mi?
Jeżdżę po polskich drogach... ważę 66kg, jak pada deszcz to wskakuję na trenażer (unikam jazdy w deszczu i podczas zimy), to samo ma się do jazdy po zmarzniętym asfalcie (zima). W ciągu roku przejeżdżam ok 4tyś km (chociaż to jest mój pierwszy sezon, ale takie są prognozy o_o). Chciałbym kupić oponę, która sprawdzi się na treningach i na zawodach (triathlon). Chcę przeznaczyć na ten zakup w sumie 120-150pln za komplet opon. Czy możecie mi coś doradzić posiadając znacznie większe doświadczenie w tej kwestii ode mnie?
Pozdrawiam, Paweł

P.S Zapomniałem dodać, że jeżdżę na rowerze średniej klasy jeżeli to ma jakieś znaczenie :roll:

#824 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 24 lipiec 2009 - 09:01

Ja ostatnio dosiadłem zaffiro. Po ok 500 km mogę polecić. Na oko /nie mierzyłem/ balon 23mm wydaje się być większy. Przy 8 atm filtrują drobne nierówności całkiem niezle. Ja jestem zadowolony, a miałem już różne opony. pozdr

#825 Markuz

Markuz
  • Użytkownik
  • 25 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 24 lipiec 2009 - 10:08

Od 300km jeżdzę na Vittoria Rubino i po tak krótkim okresie tesotowym narazie nie narzekam. Ważę podobnie (65kg) i na nierównościach pracują dobrze.
Wg inf na opinie można je nabijać do 150 PSI więc sporo - ja wtłaczam 110 PSI i jest ok.
Najbardziej istotna różnica którą zauważyłem w porównaniu do Bontragera Select
na których zrobiłem 4000km jest fakt że dobrze trzymają się drogi na mokrej nawierzchni no i wyglądają ładniej ale to rzecz drugorzędna.
W zakresie cen do 100 zł myślę że Rubino to dobry wybór.

#826 Pawel87

Pawel87
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 25 lipiec 2009 - 12:58

Bontragery select posiadam w tej chwili. Przejechałem na nich ok 1800km i w tylnej oponie złapałem kapcia na zawodach. Ostry kamyczek wbił mi się w środek opony... Jeżdżę jeszcze na nich ale muszę się już rozejrzeć za nowymi na przyszły sezon. Czyli ogólnie polecacie firmę Vittoria? Co myślicie o stosunku ceny do jakości opon michelin?

#827 Mike93_KMI

Mike93_KMI
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • SkądWioska

Napisano 25 lipiec 2009 - 14:32

Ja miałem opony Vittoria Zafiro były one używane takie były w rowerze który także był używany miały pęknięcia po bokach co świadczyło że swoje dużo przeszły ale z powodu braku kasy musiałem na nich jeździć zrobiłem na nich 4. tyś km od marca do lipca tego roku , i były nadal są w takim stanie jak wcześniej . Co do przyczepności pewnie trzymały na wirażach , a w deszcz raczej nie próbowałem sprawdzać :-P . Aktualnie śmigam na Schwalbe Lugano - niewiele mogę o nich powiedzieć mam je od miesiąca zrobiłem na nich 1 tyś km. Co do przyczepności jak narazie nie wypadłem nigdzie z zakrętu ani nie złapałem kapcia ;-)

#828 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 28 lipiec 2009 - 11:12

Pawel87Ja mogę polecić Vittorię ale jeździłem tylko na Zaffiro i Zaffiro Pro bo ja i mój portfel nie wierzymy w cudowne opony szosowe do 100 zeta ale chciałem spróbować i da się jeździć;) Miałem kiedyś niby lepszą conti na tyle ale guma się szybko kończyła i kapeć na kapciu po 1 sezonie. Co do właściwości jezdnych nie widzę różnicy (waga opony nie ma dla mnie znaczenia akurat) w oponach za 20 czy 80 jak te Zaffiro Pro np. Na deszczu każda mi się tak samo ślizgała niestety ale w deszcz nie jeżdżę na szosie więc mi to zwisa chyba że mnie złapie przypadkiem deszcz to jakoś przeżyje. Wiele osób mówi o "kartoflach" nawet facet z rowerowego, tylko jak wytłumaczyć że Zaffiro po 1 sezonie ma takie pęknięcia z boku, że boję się już na niej śmigać a Cst za 20 zeta, którą 2 lata męczyłem na przodzie (rok na szosie i rok na ostrym) i to nawet w zimie jest popękana ale minimalnie? Wiem, że wychodzę na ignoranta w sprawie opon ale tak mnie nauczyło życie :-> Poza tym te straszne opory toczenia "kartofli" i inne historię tłumaczę jako wymówki jak wmordewindy, cięzkie ramy itp, którymi niektórzy tłumaczą się jak im się źle jeździ.. amatorsko;) Jak ktoś słabo jeździ to mu opony nie pomogą ani karbonowe ramy nie oszukujmy się...ale drogie opony chociaż ładniej wyglądają:D

#829 Pawel87

Pawel87
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 lipiec 2009 - 16:40

Dzięki za wyrażenie opinii. Nie mam zamiaru wydawać nie wiadomo jakiej kasy na opony :) Chcę kupić coś przeciętnego ale sprawdzonego. Nie zależy mi na super przyczepności podczas deszczu bo tak jak ty staram się unikać jazdy w taką pogodę.

#830 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 lipiec 2009 - 20:29

Wiele osób mówi o "kartoflach" nawet facet z rowerowego, tylko jak wytłumaczyć że Zaffiro po 1 sezonie ma takie pęknięcia z boku, że boję się już na niej śmigać

Ciekawe, Zaffiro mam już ponad rok w ostrym i jest w dobrym stanie. Może to kwestia ciśnienia?

#831 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 28 lipiec 2009 - 20:55

Może ciśnienia a może leżała długo na półce, ale faktem jest że moja tak ma a używana w szosie bo na ostrym mam "kartofle" bo tłukę się po krawężnikach za często i na skidy szkoda:) ? Nie uważam, że są złe ale nie oczekuje po nich cudów typu "super trakcja", bo dróg w okolicy nie mam super. Nie mów mi tylko, że na deszczu pewniakiem się składasz w zakręt bo ja w nich zwalniam i to duużo z resztą mam taki nawyk już.

#832 Perttu

Perttu
  • Użytkownik
  • 177 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 28 lipiec 2009 - 21:06

Super trakcji nie ma co oczekiwać od opon za 25 zł, ale w tej cenie to chyba są najlepsze. Mam też jakąś CSC, którą miałem kiedyś na przodzie i między niby to jest duża różnica na korzyść Vittorii.

#833 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 28 lipiec 2009 - 21:29

Na pewno ma ładniejszą "budowę" od CSC :-D i napis.

#834 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 29 lipiec 2009 - 00:41

W jednym rowerze mam Vittorię competition roma które jeźdzą już 6-7lat,kiedyś były to jedne z tańszych opon (więc ciężkie). Przejechały kilkanaście tysięcy km i w sumie mimo że są od roku do wyrzucenia, to mogę powiedzieć że to bardzo dobra firma i się sprawdziła i jej produktów będe używał nadal. Nie mam zamiaru bawić się w jakieś tanie wynalazki jak niektórzy znajomi, którym takie dziwne oponki rozsypywały się przy małych przebiegach. Na tych Vittoriach poza tym nigdy nie złapałem kapcia innego niz snake i uważam że to są (były) świetne, tanie opony na dodatek z ładnym cieniutkim zielonym paseczkiem z boku, idealnie pasującym do koloru mojej ramy :) (nie widziałem teraz takiej kolorystyki).

ps. oczywiście zdarzają się wadliwe egzemplarze ale (jak to u włochów) suma sumarum jakość tej firmy jest bardzo dobra.
Ale jeśli ktoś nie widzi różnicy, to niech sobie kupi co mu się żywnie podoba.
Do włoskiego roweru - włoskie opony, do chińskiego-chińskie :mrgreen:

#835 bezdred

bezdred
  • Użytkownik
  • 491 postów
  • SkądPTB

Napisano 29 lipiec 2009 - 07:01

6-7 lat na jednym komplecie to faktycznie masz szczęście :-D Ja jeździłem tylko na Zaffiro z tej firmy i jeżdżę nadal, tyle że mam zwijąną pro i jej zaletą jest że łatwo wchodzi na obręcz w porównaniu z drutem. Są to najtańsze Vittorie więc nie wymagajmy od nich cudów, że każdemu będą prze 7 lat służyć, chyba że rower nie jeździ tylko stoi. A teraz w chinach i tak się wszystko robi :mrgreen: a ramę mam francuską więc francuskie oponki mi poleć ;-) Pozdro

#836 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 29 lipiec 2009 - 09:22

Oczywiście że to przekroczony czas użytkowania,ale tak czy inaczej jakoś tam się jeszcze trzymały :) Generalnie spisują się przyzwocie i są trwałe jak na tanie opony.A jeśli chcesz francuskie to zmień obręcze i mogę polecić Andre Dugasta :-P
pzdr

#837 tomp

tomp
  • Użytkownik
  • 2 postów
  • SkądTychy

Napisano 30 lipiec 2009 - 16:12

Witam mam pytanko czy wiecie gdzie można kupić opony Continental Supersonic te 160gramowe bo na alegro ich nie ma a kiedyś były.

http://www.amazon.co...e/dp/B001ASH5A4

#838 Gosc_@ndy_*

Gosc_@ndy_*
  • Gość

Napisano 30 lipiec 2009 - 18:23

http://www.amazon.com/Con...e/dp/B001ASH5A4

a to nie dętka?

#839 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 31 lipiec 2009 - 00:48

Panowie,
mam takie male pytanko...
co ile "ka emów" wymieniacie swoje oponki ? :-) tak +/- , czy wymieniacie dopier wtedy gdy już dętka wyłazi ? :-P

moje to czerwone vittoria zafiro.. jeżdżę na nich niecały sezon.. i {jak to przeważnie w serwisie} mówili ,że już troche zajechane.. [a mają może niecałe 5tyś km]

a w garażu leżą jeszcze stare detonatory czarne :roll:
te vittorii bardziej porządne mi się wydają.. i w dotyku i w jeździe .. trudne je troszke założyć ,ale jednak wole pare chwil stracic.. a te detonatory to aby kupa kiczowatej gumy i w ogóle jakos mi się nie widzą.. takie wydają się być słabe.. kilka gum na nich złapałem.. a na vittoriach ani jednej jeszcze :]

Nie uważam, że są złe ale nie oczekuje po nich cudów typu "super trakcja", bo dróg w okolicy nie mam super. Nie mów mi tylko, że na deszczu pewniakiem się składasz w zakręt bo ja w nich zwalniam i to duużo z resztą mam taki nawyk już.

aa tutaj to ja nawet polecam zwalniać nawet z oponami za 300zł od sztuki.. :-)
kolega ma opony za prawie 150zł sztuka i wywalił się na rondzie składając się do zakrętu.. a leżało tylko TROCHĘ piasku.. jak garścią piasku rzucic do góry ,a ten spadnie i się rozsypie..

#840 ptx

ptx
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • Skądpolska

Napisano 03 sierpień 2009 - 20:07

czy w przypadku odwrotnego założenia opony w stosunku to zalecanego ma to wpływ na zużycie i inne aspekty?
mam w ostrym conti ultra sport ,zauważyłem iz jedną oponę mam odwrotnie niz wskazuje strzałka na bieżniku.

Dodaj odpowiedź