Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jakie Kupić Opony?

4760 odpowiedzi w tym temacie

#861 Marco665

Marco665
  • Użytkownik
  • 178 postów
  • SkądWarszawa / Koszalin

Napisano 17 sierpień 2009 - 08:06

ie wiem, może ja inaczej rozumiem 4 podpunkty z "Bicycles canNOT hydroplane because:"

Tak z ciekawości - skoro nie ma zjawiska aquaplaningu, hydroplaningu, jak to tam zwał, to powinniśmy ciąć w deszczu, po kałużach, przez zakręty z tą samą prędkością co na suchym, tak?

#862 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 17 sierpień 2009 - 11:43

Niestety po ok 7500km jedna CONTI GP4000 do śmieci - poprzeczne nacięcie z boku - niby się trzyma ale robi się wyraźny bąbel więc nie ma co ryzykować - zwłaszcza, że od kilkustet km testowała je żonka. Szkoda bo zużycie czoła bieżnika określiłbym na jakieś 50% (patrząc na te dziurkowe wskaźniki). Poza tym strasznie zaczęły się wypruwać nitki kordu wzdłuż krawędzi - czy to normalne? Poza tym - bardzo dobre oponki - zero kapci a sporo katowane na szutrach i kamieniach. Porównując z Miśkami PRO3 są faktycznie jakby nieco "mułowate" - także Malik - to nie do końca mogła być tylko noga. Miśki więc nieco lepiej się toczą i są bardziej komfortowe natomiast GP wydają się pewniejsze i bardziej trwałe ale to będę mógł ostatecznie potwierdzić jak przejadę na nich podobny dystans.

#863 leslaw

leslaw
  • Użytkownik
  • 239 postów
  • Skądłódzkie

Napisano 17 sierpień 2009 - 11:47

ie wiem, może ja inaczej rozumiem 4 podpunkty z "Bicycles canNOT hydroplane because:"

Tak z ciekawości - skoro nie ma zjawiska aquaplaningu, hydroplaningu, jak to tam zwał, to powinniśmy ciąć w deszczu, po kałużach, przez zakręty z tą samą prędkością co na suchym, tak?

Nie. Wspólczynnik tarcia mokrej gumy na sfalcie jest mniejszy niż suchej. Z aquaplaningiem nie ma to nic wspólnego.

#864 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 17 sierpień 2009 - 18:16

A ja polecam zwykłe Vittoria Zafiro - bodajże 35zł za sztuke ;-)

dzisiaj jadąc juz z powrotem z trasy najechałem [jak pozniej zobaczyłem] na deńko od jakiejś butelki [butelka leżała na poboczu] , pędziłem gdzies 40km/h patrząc przed siebie i bach.. coś mi chrupło.. zarzuciło po całym prawym pasie i ledwo co utrzymałem rower.. zaraz zjazd na pobocze i szukanie przyczyny.. znalazłem tylko rozwalone deńko od butelki po piwie [obok leżał lech] ... patrze i się dziwie... opona cała.. nie tknięta... w ogóle.. żadnej ryski nic.. cała i zdrowa..

za to moj kolega na klasyku kłodzkim rozwalił sobie opone na najzwyczajniejszych polskich dziurach [choc te były troszke wieksze] ~ jakas continental pro race za 130zł sztuka.. czy cos takiego..
szczęście ?? czy co ? bo niby ta continental powinna wytrzymać a moja się rozleciec na szkle.. a jednak się trzyma tania i sprawdzona ;-)

#865 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 17 sierpień 2009 - 19:10

Moje Zaffiro zrobiły właśnie jakieś 1000-1100 km. Bez problemu. Nie mam za dużego porównania, ale nie mam zastrzeżeń. W przyszłym roku wymienię na coś kolorowego 8-)

#866 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 17 sierpień 2009 - 19:16

Powtarzam do znudzenia...GP4000S...mistrzostwo swiata! :-)

#867 Gosc_tozik_*

Gosc_tozik_*
  • Gość

Napisano 17 sierpień 2009 - 20:03

continental pro race

- to jakaś hybryda chyba? A tak poważnie - samo najechanie na kawałek szkła wcale nie musi się skończyć przecięciem opony - to, że wyszedłeś cało z tej przygody to nie musi być zasługa opon. Jak przejedziesz na niej kilka tys. km (najlepiej nie oszczędzając gum) bez kapcia - no to jest już coś.

#868 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 17 sierpień 2009 - 20:48

....... Jak przejedziesz na niej kilka tys. km (najlepiej nie oszczędzając gum) bez kapcia - no to jest już coś.

A ja moich "maxxis detonatorach" przejechałem 3,5 tyś bez kapcia :-> i nie twierdzę iż są to super opony mie do przebicia :mrgreen:

#869 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 17 sierpień 2009 - 22:08

To w takim razie ja mogę polecić oponki Maxis Xenith Equipe. Na koncie maja już z 9 tyś, zero gum a opony jak na taki dystans nieźle wyglądają, do końca tego roku bez problemu pojeżdżą.

#870 mtb90

mtb90
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądPL

Napisano 31 sierpień 2009 - 13:40

Witam
jeżeli ktoś jeździ lub jeździł na oponkach Vittoria Zaffiro Pro bardzo proszę o wypowiedzi!;)
Zastanawiam się nad kupnem
Z góry dziękuje
Pozdrawiam.

#871 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 31 sierpień 2009 - 15:05

Nie wiem o której wersji mówisz, ale jeżdżę na najtańszej - drutówce. Wyniosły ~30 zł za sztukę (+przesyłka, oczywiście :-) ). Jestem bardzo zadowolony, żadnego kapcia, a jeździłem nie tylko po asfaltach. Zdarzały się szutry z kamyczkami no i bardzo słabej jakości asfalty. Przyczepność dobra, nigdy nie zaliczyłem uślizgu. Co prawda zbytnio w deszcz nie jeżdżę, ale ze dwa razy zdarzyło się jechać po mokrym i nic takiego nie odnotowałem.
Przejechałem blisko 2 tys. km na tych oponach i jednym słowem polecam.

#872 mtb90

mtb90
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądPL

Napisano 31 sierpień 2009 - 15:07

chodzi mi oczywiście o wersje zwijana;)

#873 wjagus

wjagus
  • Użytkownik
  • 195 postów
  • SkądMysłowice

Napisano 31 sierpień 2009 - 15:52

Dla mnie fantastyczne opony. Już dwa sezony na nich jezdze i nie chce się przebić. Jeszcze żadnego przebicia nie miałem. Juz przez ten czas troszke dziur się nazbierało w tej oponie, ale mimo to dobrze jeździ. Przez zimę katowałem tylną oponę na trenażerze. Troszkę jest spłaszczona, mimo to dobrze trzyma asfalt. Opony fajne na deszcz. Polecam.

PS.
Raz udało mi się do niej władować 11atm. Mam wrażenie, że prędzej przy takim ciśnieniu rozwalę obręcz niż tą oponę.

#874 mtb90

mtb90
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądPL

Napisano 31 sierpień 2009 - 17:39

A jak z oporami toczenia? Nadadza sie na wyścigi?

#875 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 31 sierpień 2009 - 18:05

opory toczenia to można porównywać miedzy terenowymi a szosowymi oponami a w tym przypadku to te róznice chyba są pomijane

u2250y2014v3.gif

#876 AmAdeuz

AmAdeuz
  • Użytkownik
  • 318 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 01 wrzesień 2009 - 08:05

mtb90>
moje zaffiro pro (zwijane) powiesilem na scianie po kilkuset kilometrach. Dziura na dziurze, zarowno przod i tyl... czegos takiego nie mialem w zyciu. Poza tym slabawa ta guma, rozciecia na oponie mialem po pierwszych dwoch jazdach. Od tego czasu uzywam szytek i nic zlego nic o nich nie powiem. Zaffiro pro byly by moze fajne gdybym sie poruszal po autostradach ;-)
Moze to tylko ja mialem takiego pecha, moze takie egzemplarze, nie zmienia to jednak faktu ze sie do nich zrazilem.

#877 AyJay

AyJay
  • Użytkownik
  • 92 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 02 wrzesień 2009 - 20:47

Witam,

Zapewne te opony był już wspominane wcześniej, muszę przeprosić was bo nie mam w tym tygodniu specjalnie czasu żeby poczytać ten temat. Mam kilka opon do wyboru. Przeznaczenie - trening, warunki wszystkie w możliwych, a priorytet to przystępna cena, i duża żywotność. Jak macie jakieś inne propozycję, to bardzo proszę o podanie. Zależy mi na cenie do 150-160 komplet, lecz jeśli będzie to mniej to tylko +.

http://allegro.pl/it...22_zwijana.html
http://allegro.pl/it...22_zwijana.html
http://allegro.pl/it...g_czerwona.html
http://allegro.pl/it...ltra_speed.html
https://ssl.allegro....in_lithion.html

Dzięki i pozdrawiam
AyJay

#878 holden

holden
  • Użytkownik
  • 28 postów
  • SkądLublin/Waw

Napisano 03 wrzesień 2009 - 20:12

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich :-) i przechodzę do tematu.

Jakie są właściwości jezdne maxxis hors categorie? Przeszukałem ten temat i były te opony polecane kilka razy, ale nie widziałem nigdzie wypowiedzi na temat ich przyczepności na suchym i mokrym. Kupiłem właśnie pierwszą szosówkę i chciałbym wiedzieć na co mogę sobie pozwolić na tych oponkach aby nie zostawić skóry na asfalcie ;-)

#879 Gosc_Anonymous_*

Gosc_Anonymous_*
  • Gość

Napisano 03 wrzesień 2009 - 20:30

Kupiłem właśnie pierwszą szosówkę i chciałbym wiedzieć na co mogę sobie pozwolić na tych oponkach aby nie zostawić skóry na asfalcie

No bez przesady jeżeli to pierwsze Twoje doświadczenia z szosą to szlify możesz zaliczyć napewno nie z winy opon. A co do Maxxis-ów to jestem z nich zadowolony już 3 sezon.

#880 kalkhoff

kalkhoff
  • Użytkownik
  • 91 postów
  • SkądKutno

Napisano 03 wrzesień 2009 - 21:08

Czy ktoś ma doświadczenie z oponami o podobnej konstrukcji do vittorii rubino (drut)? Waham się, czy przy kolejnej wymianie opon pozostać przy takich samych, czy przetestować inne, na pewno chcę pozostać przy sliku+ jakaś takaś stabilizacja z boku jak tu widać.Dołączona grafika

Dodaj odpowiedź