Posted 28 April 2011 - 09:52
Tak na oko to kąt jest <10*<20*
Kąt powinien mieścić się w przedziale 145-155 stopni. Mierzony gdy pedał jest przedłużeniem podsiodłówki. A przesunięcie siodła tak by kolano było w osi pedałka :-)
Zawsze jest jeszcze mostek do zmian
Posted 02 May 2011 - 13:27
Dobrym pomiarem wysokości jest też postawienie pięty na pedale i ułożenie jej w pozycji przedłożenia ów podsiodłówki - wtedy noga powinna byc wyprostowana i pewnie spoczywać na pedale.
Co do położenia kolana w osi pedałka to bawiłem się z tym ostatnio i miałem problemy ze znalezieniem idealnie poziomej lini dla ułożenia korby. Każde nawet centrymetrowej złe położenia diametralnie przesuwa cięzarek i pomiar jest nieadekwatny.
Być może dziś przyjedzie sztyca bez offsetu, ustawię siodło tak by nie wychodziło poza skalę i zobaczymy co to zmieni. na pewno będzie inaczej, bo jakby nie patrzeć będę jakies 20-30mm bliżej przodu, więc może i dolny chwyt będzie wygodniejszy
Co do mostka - rok temu miałem 100mm - był za krótki, dziś mam 110mm i w górnym chwycie jest OK, ale pewnie jak się przesune do przodu to moze byc ciut za krótki, no ale zobaczymy
EDIT:
Przed wyścigiem w ciemno przesunąłem siodło poza margines o jakies 15mm. Efekt? po 5h30min moja szanowna czuła się zdecydowan sie lepiej, zatem czekam tylko na sztyce bez offsetu i powinno być znakomicie
Posted 03 May 2011 - 17:59
Arione CX Fizika było wygodne, ale regale jest wręcz genialne.
Posted 12 May 2011 - 10:20
Max Flite Gel Flow spełniło swoją rolę bycia kanapą.
Wkładka zelowa robi swoje w sumie , kazdy ma inny tylek inne przezwyczajenia . Ja sie przerzucilem na siodla San marco i jestem mega zawdolwony ;-)
Jezeli ktos szuka wygody tak jak ty , to nawet waga siodla nie bedzie mu przeszkadzala aby bic km w pełnym komforcie jazdy :-D
Posted 15 May 2011 - 10:34
Nie dawno do mego nowego rowerku zakupiłem oto takie siodło;
http://www.velo.com....13&pk=%&id=2149
Długo się zastanawiałem jakie siodło wybrać, zastanawiałem się po między Fizikiem Arione a SKN - em. Wybrałem SKN - a, pod wpływem opinii z tego forum oraz opinii dwóch znajomych,
pierwsze wrażenie pozytywne, efektowne, dobrze wykończone, i dobra waga. Ale już gdy na nim usiadłem nie było tak słodko, próbowałem, z kątem, przesuwałem je, próbowałem różnych wkładek, i dupa, dupa dosłownie bolała, a zwłaszcza kości miednicy. Po przejechaniu ok 350km stwierdziłem że je zmieniam.
Kupiłem o to to:
http://allegro.pl/no...1596763605.html
Tylko w kolorze czarnym.
Nie ma porównania, cięższe, ale również dobrze wykonane, a przede wszystkim wygodne! Tyłek nie boli, świetnie się układa, nawet na dłuższych wypadach żadnych problemów, według mnie nie ma co na wet porównywać do SKN.
Napisałem tego posta ku przestrodze innych.
Jednak należy pamiętać że siodełko to indywidualna sprawa, i i jednemu odpowiada to a innemu coś innego.
Posted 15 May 2011 - 11:28
Nie dawno do mego nowego rowerku zakupiłem oto takie siodło;
http://www.velo.com....13&pk=%&id=2149
Długo się zastanawiałem jakie siodło wybrać, zastanawiałem się po między Fizikiem Arione a SKN - em. Wybrałem SKN - a, pod wpływem opinii z tego forum oraz opinii dwóch znajomych,
pierwsze wrażenie pozytywne, efektowne, dobrze wykończone, i dobra waga. Ale już gdy na nim usiadłem nie było tak słodko, próbowałem, z kątem, przesuwałem je, próbowałem różnych wkładek, i dupa, dupa dosłownie bolała, a zwłaszcza kości miednicy. Po przejechaniu ok 350km stwierdziłem że je zmieniam.
Nom tak jezeli ktos szuka leekiego , siodla nie patrzac na wygode to pozniej moze sie nieco zdziwic dlaczego boli go tylek .
Wniosek jest jeden nie patrzec az tak na wage siodla lecz , na jego komfort podczas uzytkowania kosztem wyzszej masy i wtedy nie bedzie takich problemow :mrgreen:
Posted 15 May 2011 - 13:02
Posted 15 May 2011 - 19:34
Posted 15 May 2011 - 21:13
I tak chciałem kupić tego producenta. Ostatecznie wybór padł na Antares (wspominałem już). Dla mojej pupy bajka. I to chyba jeszcze mało powiedziane (napisane). Od początku sezonu to jest czwarte i ostatnie wreszcie.
Ciekawostka - jest to pierwsze siodło, które mam ułożone dokładnie poziomo. Odkąd sięgam pamięcią to każde dotychczas musiałem mieć czubkiem delikatnie w dół.
Posted 22 May 2011 - 21:56
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Posted 11 June 2011 - 09:14
Posted 13 June 2011 - 14:06