Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#781 V126

V126
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 czerwiec 2011 - 18:04

Panowie, a co powiecie na stare siodełka? Wiem, że nie mogą być szerokie, bo w kolarzówce niezbyt to się dobrze spisuje, ale są wąskie skórzane siodełka w stylu takiego http://allegro.pl/si...1646334100.html

Chodzi mi o to, czy jest jakaś różnica względem klasycznego tyłkogniota zwanego jaskółką. :mrgreen: Wiem, że jaskółki to są jedyne słuszne siodełka do rowerów innych niż trekingowe i holenderskie, bo nie ograniczają ruchu, ale to co tutaj pokazuję, to chyba dawny odpowiednik jaskółki. Pytam się o siodełko, bo mam suchy i kościsty tyłek, przez co trochę odczuwam dołki mimo, że póki co jeżdżę górskim z tylnym amorem. Boję się przesiadki na kolarzówkę i chodzi mi o to, jakie siodełko wybrać, żebym po przejażdżce nie musiał do końca dnia leżeć na brzuchu.

#782 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwiec 2011 - 18:20

Z tego co wiem, to Brooks jest firmą "z tradycjami" (chyba jakoś od połowy XIX w. działają) i do dziś robią wysokiej jakości skórzane siodła, więc to, o którym piszesz wcale nie musi być "stare" ;-) Jak już wiele razy było mówione, dobór siodełka to bardzo indywidualna sprawa i to, co jednemu może pasować, drugiemu może kompletnie nie leżeć. Siodełka są robione w kilku szerokościach - chyba 130, 143 i 170 mm i może jeszcze jakichś. Można się sugerować rozstawem kości kulszowych i pod tym kątem spróbować dobrać siodełko. Bardzo ważną sprawą jest też odpowiednia wkładka w spodenkach, ale o ile dobrze kojarzę to nie za bardzo lubisz "obcisłe" ;-) Możesz ew. poszukać luźnych szortów z wkładką, zawsze to jakiś kompromis.

fs-userbar-blog-white.png

#783 V126

V126
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 czerwiec 2011 - 19:19

Dobrze kojarzysz, że nie znoszę obcisłych ubrań. :mrgreen: Zastanawia mnie czy siodełko, które jest po prostu ramą z nanitowaną skórą, która praktycznie wisi w powietrzu ma jakąś lepszą amortyzację od tradycyjnych siodełek, czyli takich, w których jest podstawa, miękkie wypełnienie i obicie. Na Alledrogo jest sporo siodełek o szerokościach 21 i 23cm, więc to już za dużo jak do szosówki. Jak dobrać siodełko kierując się rozstawem kości kulszowych? Nie bardzo jestem w temacie światły i niezbyt wiem jak odróżnić, które siodełko będzie dla mnie wygodne, a które nie. Jedyną znaną mi metodą jest próbowanie na własnym tyłku, ale to trochę mało trafny sposób, chyba, że ma się kilka do sprawdzenia.

#784 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwiec 2011 - 19:29

Jak dobrać siodełko kierując się rozstawem kości kulszowych?

Na stronie bikeBoardu był kiedyś taki obrazeczek:

Dołączona grafika

To oczywiście tylko wskazówka, ale może się przydać. Rozstaw chyba najłatwiej zmierzyć siadając np. na tekturze falistej i mierząc odległość między dwoma najbardziej widocznymi wgnieceniami ;-)

Jedyną znaną mi metodą jest próbowanie na własnym tyłku

I obawiam się, że aby dobrze dobrać siodełko, jest to najlepsza (albo raczej najskuteczniejsza) metoda - niestety ;-)

#785 V126

V126
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 czerwiec 2011 - 19:59

Dzięki, zasiadłem i między osiami tych dołków jest ok 12 cm, więc wypadałoby, że siodełko dla mnie powinno mieć szerokość 143mm. Wszystko mniej więcej jasne. Wiem jakiej szerokości muszę szukać.

Jeszcze raz Dzięki!

#786 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwiec 2011 - 20:40

Na zdrowie - mam nadzieję, że uda Ci się znaleźć coś, za przeproszeniem, do d**y ;-)

#787 V126

V126
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 czerwiec 2011 - 21:06

Mam nadzieję. Priorytetem jest zakup roweru, którego jeszcze nie posiadam, ale jeśli kupiłbym Peugeota, to one mają siodełka z tworzywa sztucznego, które w dość ciekawy sposób oddziałują na tą część pleców, gdzie one kończą już swoją szlachetną nazwę.

#788 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 16 czerwiec 2011 - 21:24

Radzilbym nie traktowac pomiarow szeroskosci rozstawu kosci jako definitywnego wyznacznika doboru siodla.

Tez to robilem, wyszlo rowniez 143mm, probowalem siodla speca romin, jezdze na toupe ale do nowego roweru zakladam siodlo Smudka, ktore jest niemal identyczne jak tune speedneedle, ktorego to z kolei uzywam w mtb od 2 lat, jak dla mnie mega wygodne.

Pisze o tym bo jest to super waskie siodlo, w najszerszej czesci nie przekracza 120mm!

#789 V126

V126
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 czerwiec 2011 - 21:29

Podałeś dużo nazw, które kompletnie nic mi nie mówią. :mrgreen: Ale sęk jest w tym co napisałeś.

do nowego roweru zakladam

i tu zaczynają się schody, bo ja poszukuje czegoś w klimacie http://allegro.pl/ko...1664936808.html (tylko ciut taniej i napewno nie w tym kolorze), a więc te nowe siodełka średnio będą pasowały do tego.

Jest jedno ale, możliwe, że kupię inny zabytek, który ma skórzane siodełko, więc problem będzie rozwiązany samoistnie. :mrgreen:

#790 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 czerwiec 2011 - 21:50

Radzilbym nie traktowac pomiarow szeroskosci rozstawu kosci jako definitywnego wyznacznika doboru siodla

U mnie się to akurat sprawdziło i na 130 mm jeździ mi się lepiej niż na 143 mm. Nikt tu nie mówi o "definitywnym wyznaczniku", ale bardziej o punkcie odniesienia. A odpowiednie siodełko i tak wyjdzie pewnie metodą prób i błędów...

#791 V126

V126
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądLublin

Napisano 16 czerwiec 2011 - 22:04

A odpowiednie siodełko i tak wyjdzie pewnie metodą prób i błędów...

Jak wszystko. Jak nie zapomnę to zmierzę siodełko w góralu.

#792 kasiafor

kasiafor
  • Użytkownik
  • 1 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 czerwiec 2011 - 16:41

A jakieś damskie siodło do starej kolarki? Jestem kobietą i właśnie chciałam jakieś zakupić, lecz kompletnie się na tym nie znam. Czy są tu jakieś kobiety? Jest jakaś spora różnica w komforcie jazdy między damskim a zwykłym, męskim siodłem? W końcu mamy zupełnie inna budowę. Na czym drogie panie jeździcie?
Kwota jaką mam do przeznaczenia to do 100 zł. Aktualnie posiadam jakieś stare, zakupione razem z rowerem, ale definitywnie się ono nie nadaje do jazdy.
Zastanawiam się nad SELLE ITALIA X2 FLOW LADY. Co sądzicie? Jakieś krótkie..

#793 V126

V126
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądLublin

Napisano 18 czerwiec 2011 - 20:30

Witam koleżankę z miasta. Zmierzyłem swoje siodełko i ma 145mm. Musi być jakieś lipne...

#794 Sphincter

Sphincter
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądRybnik

Napisano 19 czerwiec 2011 - 13:33

Są tutaj jacyś szczęśliwi lub nieszczęśliwi użytkownicy siodełek Selle SMP Composit? Warto? Pozdrawiam!

#795 wober

wober
  • Użytkownik
  • 242 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 lipiec 2011 - 19:19

Miała kogoś du*a do czynienia z siodłami Specialized. Chodzi mi o model Toupe
http://www.rowerowys...11-o_l_784.html

#796 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 lipiec 2011 - 19:56

Ja mam Toupe.
Większość chwali, ale ja nie za bardzo- może przez to że jeżdżę sporo na lemondce :/
W sumie to miałbym je na sprzedaż jeśli byłbyś chętny ;)

#797 Sphincter

Sphincter
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądRybnik

Napisano 20 lipiec 2011 - 20:33

Też mam Toupe, przesiadłem się z Romina i bardzo sobie chwalę.

#798 wober

wober
  • Użytkownik
  • 242 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 20 lipiec 2011 - 21:08

W sumie to miałbym je na sprzedaż jeśli byłbyś chętny ;)

Podeślesz jakieś foto:) Bo to zależy jaką wersję masz i kolor :)

Sphincter jak tyłek po dystansach około 150km?

#799 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 21 lipiec 2011 - 07:07

Wersja biało-czerwona (takie jak to: http://cgi.ebay.com/...=item2c5e0cc184)
Szerokość 143mm czyli ta średnia

#800 Sphincter

Sphincter
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądRybnik

Napisano 21 lipiec 2011 - 10:31

wober: do 100km nawet nie czuję, że siedziałem na siodle. Przy większych dystansach wiadomo, że godziny robią swoje, ale i tak daleko temu do bólu - dla mnie bardzo komfortowo i jestem wręcz zachwycony tym siodłem. Gorzej z tym, że każdy ma inny tyłek i niestety trzeba samemu przetestować co się da. Wcześniej jeździłem na jakiś no-name, potem na Selle Italia różnych modelach, ostatnio był Romin, teraz Toupe i w końcu mam coś dla siebie.

Jeśli może to coś pomóc to jestem wysoki i szczupły, odległość między kośćmi kulszowymi to u mnie około 10,5cm (mierzone domowymi sposobami), 143mm dla mnie było za szerokie, teraz mam 130mm i jest idealnie. Pozdrawiam.

Dodaj odpowiedź