Jump to content

Photo

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 replies to this topic

#821 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 August 2011 - 09:03

Radello jak dla mnie zasada na siodło jest jedna, jak już znalazłeś takie które jest dla Ciebie wygodne, nigdzie nie uciska i możesz jeździć godzinami to jak już będzie zużyte wymieniaj na takie same tyle, że nowe.
Bardzo ciężko dobrać dla siebie odpowiednie siodło. Takie z dziurą będzie mniej uciskać na prostatę, ale jak teraz dobrze Ci się jeździ to nie wiem czy jest to konieczne, może się nawet okazać że będzie dla Ciebie mniej komfortowe, no i jak pada to chlapie Ci dodatkowo na tyłek od spodu woda :)
pzdr

#822 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 18 August 2011 - 09:57

Virenque, nie kapie :) jak się ma torebkę podsiodłową :P

u2250y2014v3.gif

#823 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 August 2011 - 10:28

No tak, co prawda to prawda :)

#824 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 18 August 2011 - 14:31

Akurat jeżdżę z torebką ;-)

Dzięki za rady, chyba kupię dwa siodełka (akurat są w jakiejś wręcz podejrzanie niskiej cenie, może dlatego że w kolorze "celeste")...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#825 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 27 September 2011 - 21:23

Takie pytanko: Arione CX vs. Arione (bez CX), czym się różnią ?

Szczególnie chodzi o o odczucia (jeśli ma ktoś porównanie) - różnią się, czy wsio ryba.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#826 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 28 September 2011 - 06:36

Porównując opisy ze strony fizika, wychodzi że jedno od drugiego różni się tylko tym: "The Arione CX features a new lightweight foam yielding a 20 grams weight reduction from the standard Arione."

Czyli wychodzi na to, że cała różnica to lżejsza o 20 gramów pianka? Bo skorupa (nylonowo-karbonowa), pręty (K:ium), poszycie - jest to samo. Również wymiary. Różnica w cenie: $20. Hymmm...

Co prawda mam CX, ale nie sądzę, żeby ta 20 gramów lżejsza pianka wpływała znacząco na cokolwiek...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#827 Lobster

Lobster
  • Użytkownik
  • 351 posts
  • SkądTcity

Posted 28 September 2011 - 16:35

Tak się jakoś ułożyło że miałem możliwość jazdy na Arione standardowym, na CX oraz na topowym modelu tego siodełka czyli na Arione CX Carbon braided. Standardowe praktycznie nie różni się w " odbiorze " od wersji CX, jest troszkę cięższe. CxCarbon to inna sprawa, jest w całości zbudowane ręcznie z włókna węglowego i kevlaru, ma specjalnie ukształtowaną skorupę z kevlarowym grzbietem co b.znacząco poprawia komfort, jest sztywne ale to akurat zaleta. Jeżdziłem również na Antaresach, konkretnie na Antaresie Carbon Braided, i Antaresie 00. To pierwsze trochę rozczarowało, bez funkcji wingflex zbyt mocno dawało się we znaki mięśniom ud, skorupa nie współpracowała jak należy z karbonowymi prętami. Antares 00 okazał się na koniec najlepszym siodełkiem, ma funkcję wingflex, jest leciutkie: 131g, jest dosyć twarde ale skorupa o " kanapkowej " budowie dopasowuje się po pewnym czasie do anatomii użytkownika, świetny sprzęt na długie ( powyżej 4 godz ) jazdy.
Tak więc mam teraz na wyposażeniu dwa Fiziki: Arione CX Carbon braided oraz Antares 00, oba na karbonowych prętach i z karbonowymi skorupami, drogie ale...w sam raz dla mnie, i jeszcze jedno - karbonowe skorupy, mam nadzieję, nie zmienią z upływem czasem kształtu co jest wadą skorup nylonowych.
PS. Antares jest szerszy od Arione, w związku z tym ucisk kanału krocza jest minimalny bo kości kulszowe są solidnie podparte, u mnie skutkuje to tym że nie drętwieją mi dłonie, jadąc na Arione mam z tym problem.
Mam również Aliante 8-) ale jak na razie nie mogę znależć sobie na nim miejsca, to siodełko " jednej pozycji ", chyba nie dla mnie.

#828 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 28 September 2011 - 21:56

Dzięki za opinie koledzy.

Myślę, że sobie jedno z dwóch Arione na próbę sprawię.

Jeżdżę na Aliante (najwięcej), Antares (od niedawna) i Gobi w góralu. Pozostało spróbować właśnie jeszcze Arione.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#829 macias

macias
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPolska

Posted 29 September 2011 - 17:37

Wlasnie wrocilem z kolejnego rajdu przegladowego, co prawda mam inny profil jazdy, ale biorac pod uwage, ze Gobi mozna obecnie kupic za 110 zl (Girosport jakby sie ktos pytal), a Arione powyzej ok. 320 zl, nie jestem pewien, czy Gobi nie wygrywa tutaj. Chociaz technicznie Arione jest bardziej "rowne". Antares wg mnie jest daleko w tyle jesli chodzi o wygode i szybkosc jazdy.

Ale do rzeczy, bo nie o tym chcialem, wkrotce bedzie premiera odswiezonych siodelek Fizika, na pewno bedzie Arione (linia Kurve), co prawda cena * 2 w gore, ale biorac pod uwage, ze bedzie zastosowany system hamakow podobny do Brooksow nie wiem, czy nie warto poczekac. Zwlaszcza, jesli to ma byc to jedyne siodelko na cale zycie :-)

milego dnia, hej

#830 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 03 October 2011 - 20:15

Witam, planuję zakupienie nowego siodełka i znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/si...1840362955.html czy któryś z użytkowników spotkał się już tym siodłem? Jak wrażenia? A może polecicie mi inne siodełka w podobnych cenach, z naciskiem na nieco niższych :). LINK POPRAWIONY.

#831 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 posts
  • SkądPoznań/Inowrocław

Posted 03 October 2011 - 20:43

Popraw link

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#832 macias

macias
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPolska

Posted 03 October 2011 - 20:47

Kolega pyta o SKN San Marco (sklep Karbonowy).

#833 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 03 October 2011 - 21:12

Kolega Macias prawdę mówi.

#834 kudlaty_00

kudlaty_00
  • Użytkownik
  • 329 posts

Posted 08 October 2011 - 20:39

Nikt nie pomoże?

#835 macias

macias
  • Użytkownik
  • 12 posts
  • SkądPolska

Posted 08 October 2011 - 21:21

Czy dotychczasowe wypowiedzi (20-30% w tym watku) o SKN San Marco byly niewiarygodne do tego stopnia, ze teraz wszyscy maja powtorzyc to co wczesniej pisali? Na dole strony masz linki do poprzednich postow, poklikaj, poczytaj.

#836 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądRawicz

Posted 09 October 2011 - 11:18

jeździłem na SKNie, teraz leży bo usiadłem na Selle Italia GEL
San Marco jest dla mnie za twarde, choć skrzydełka sie uginaja i amortyzują
z siodelkami jest tak, że jak sam nie wypróbujesz to inni za dużo nie pomogą

#837 tomekhel

tomekhel
  • Użytkownik
  • 20 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 12 October 2011 - 18:44

Ja pozostaję wierny Selle Italia - teraz w przełajówce mam SL Flow i jestem bardzo zadowolony.

#838 vuki

vuki
  • Użytkownik
  • 494 posts
  • SkądRawicz

Posted 16 October 2011 - 15:24

oj, macie problemy, to może takie?
Dołączona grafika

#839 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 posts
  • SkądToruń

Posted 19 October 2011 - 19:25

Powiem tak ;nie ma co dyskutować jakie siodło dobre a jakie zle ? siodło jest sprawą czysto indywidualną co dla jednego dobre dla drugiego złe, czyli trzeba samemu szukać do skutku, aż się znajdzie.Ja zanim trafiłem na swoje siodełko to trwało 4 lata zawsze coś aż w końcu sie udało jak w totka a odsprzedałem może 10 siodełek i celowałem jak nie to sprzedałem kupiłem nowe i tak w kółko innej rady nie ma uwierzcie mi! A to wyżej na zdjęciu to OK!

#840 Gosc_intel action_*

Gosc_intel action_*
  • Gość

Posted 20 October 2011 - 13:14

Koledzy czy na tym siodełku wysiedzi się 100 km i czy jest warte wydać 300 zł za nie Siodło VELO 1126 Full Carbon

Reply to this topic