Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#601 emilpe

emilpe
  • Użytkownik
  • 180 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 lipiec 2010 - 11:59

Już tyle tu powiedziano,ale... według was czy na szose lepsze będzie siodło typu deska czy raczej żelowe,a konkretnie pod wagę osobnika 100kg co lepsze.Może każdy tu kto się wypowie poda także swoją wagę i rodzaj siedziska i nie chodzi tu specjalnie o nazwe firmy lecz o różnicę pomiedzy tymi siodełkami.Ale namotałem... dzisiaj w sklepie oglądałem jakąs włoszczyznę i powiem że byłem zaskoczony twardością no normalnie uginało się prawie wcale,w tej chwili mam jakieś żelowe lookina noi mnie nie powala,no coś muszę kupić.Pozdrawiam.

Jak chcesz by się uginało pod naciskiem ud, to kup Arione lub inne z wingflex. Siodło dość twarde, ale dobrze amortyzuje i dostosowuje się do tyłka ;-)

#602 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2010 - 12:29

Maver nie bierz twardziochy - to nie dla cięższych zawodników. Ja ważę 94 kg, jeżdżę m.in. na selle italia c2 i spokojnie polecam Ci to siodło. Równie dobre ale droższe jest selle iatlia slk.

#603 maver61

maver61
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 16 lipiec 2010 - 12:49

O widzicie właśnie o to mi chodziło,wasze uwagi dają mi jakiś przegląd tematu.Czekam na więcej...

#604 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 lipiec 2010 - 15:30

Kolejna sprawa, na większą wagę nie bierz siodła pokroju SKNa itp. Zwróć uwagę na szerokość siodła, może powinieneś rozejrzeć się za czymś szerszym w granicach 140-150mm. Np Selle Italia X0, może ktoś je użytkuje i mógłby się wypowiedzieć.

#605 radek_3131

radek_3131
  • Użytkownik
  • 453 postów
  • SkądPabianice

Napisano 16 lipiec 2010 - 17:44

Np Selle Italia X0, może ktoś je użytkuje i mógłby się wypowiedzieć

Pisałem o tym siodełku stronę wcześniej. Moim zdaniem do MTB ok, a na szosę za twarde. Miałem w obu rowerach to siodełko, jednak w szosie, po bolesnych doświadczeniach, zmienić musiałem.

#606 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 lipiec 2010 - 17:49

A widzisz, nie zauważyłem. Jeszcze miałeś wersję Genuine Gel czyli teoretycznie tą bardziej komfortową. Ja aktualnie ujeżdżam Kelly'sowskie Kbix Ultraform Titanium i powiem, poprzednie siodło na początku było komfortowe, a w miarę pokonywania kilometrów było coraz gorzej, aktualnie od początku czuję minimalny dyskomfort który po kilku kaemach znika. Siodło dobre, ale żeby się na nim ułożyć trzeba pokombinować.

#607 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 16 lipiec 2010 - 18:09

Na dużego osobnika świetne jest selle italia max flite gel flow, dopiero 2 razy na nim jechałem, uczucie jakby skórzany fotel z biura przymocować do roweru. Pod względem wagi odczucie takie samo :mrgreen: Działa jak amortyzator, jadąc po popękanym asfalcie duże mniej czuje się drgania a gruba warstwa żelu sprawia że z początku jest niewygodnie ale chwilę później jest super. Wcześniej miałem SLRa i pod względem komfortu w ogóle nie ma co porównywać.

#608 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lipiec 2010 - 21:06

maver61, A ja przewaliłem ze 20 siodełek i na razie najbardziej mi pasuje Specialized Sonoma Men 175. Niezłe było też Avatar 155, ale Sonoma pasuje mi lepiej. Komfort zależy od rozstawu kości miednicy, który można zmierzyć np. w sklepach handlujących "Specem". Żele i inne wyściółki są dopiero w drugiej kolejności. Mi np. zachwalany wyżej MaxFlite GelFlow nie pasi, bo jest za wąski (i jest do sprzedania po 300 km) - ważę 85kg.

#609 maver61

maver61
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • SkądSochaczew

Napisano 16 lipiec 2010 - 21:28

No dokładnie chodzi właśnie o bolące kości miednicy,i tak kombinowałem że szerokość musi mieć jakiś wpływ na komfort jazdy ale co z miękkością wyściólki.Wychodowało się ciężkie dupsko to teraz kłopot.Dzięki za zainteresowanie tematem (myślę iż ciekawy nie tylko dla mnie) i proszę o jeszcze. :lol:

#610 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 16 lipiec 2010 - 21:42

Zbyt miękko też nie jest za dobrze, bo się przy większych dystansach potrafią otarcia na dupie porobić i wtedy z jazdy kolejnego dnia nici. Używałem na początku Specialized Milano - to super komfortowa kanapa, ale do 50-70 km. Przy dystansach powyżej 100 km bywało boleśnie (choć miękko). Dlatego poszukiwałem dalej i doszedłem do Sonomy. W Warszawie w sklepie Airbike można wypożyczyć siodło Speca do testów za 25,- zł na dobę (a przy zakupie koszty wynajmu zwracają). http://www.airbike.p...iodełka-testowe

U nich też można dokonać pomiaru rozstawu kości. Niestety, modelu Sonoma Men nie mają - sprowadzałem "w ciemno" z UK. Wytypowałem ten model jedynie na podstawie fotki i opisu.

#611 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 17 lipiec 2010 - 00:17

pafcio, a sprawdzałeś Sonomę 155? Trochę węższe,może by bardziej przypasowało do szosy?175 to mimo wszystko dość szeroko jak na szosówkę. Wszystkie Specialized z systemem BG są świetne.W hybrydzie mam Specialized Milano i rzeczywiście bardzo komfortowe na średnie dystanse, ale to raczej siodło turystyczno-trekkingowe.Choć kolega po tym jak spróbował jazdy na Sonomie w swoim crossowym specu, dokupił takie samo do szosówki :-o Wyjątkowo wygodne siodło,świetne,ale wg. mnie trochę za duże i przyciężkie do klasycznej szosy.Raczej do rekreacyjnej jazdy. Najlepsze jest to uczucie po 100km czy to na milano czy sonomie zsiadasz i... tak jakbyś wstał z fotela, a nie zsiadł z kołka :lol:
W szosie jako substytutu ww. używam Fizik Plateau - daje radę niewiele gorzej, ale jego minus to brak wycięcia.

#612 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1343 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 17 lipiec 2010 - 07:36

pafcio, a sprawdzałeś Sonomę 155? ...

Właśnie przyszła paczka z UK z Sonoma 155 :-D . W przyszłym tygodniu będę testował.

#613 scooby666

scooby666
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • Skądrdz

Napisano 17 lipiec 2010 - 13:09

Witam, mam do was pytanie ;) posiadam siodło
ISCASELLE DELTA z sztucą ITA MANUBRI
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

i chciałem was zapytać czy warto zostawić je w klasycznej szosie
http://picasaweb.goo...oby666/Rowerek#
ewentualnie zmieniłbym tylko ten materiał na czarną/brązową skórę, warto?

#614 Mati213

Mati213
  • Użytkownik
  • 153 postów
  • SkądWrocław

Napisano 20 lipiec 2010 - 09:45

scooby666, jeśli uważasz, że jest wygodne, to nie widzę sensu w zmienianiu go na inne ;-)

#615 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 21 lipiec 2010 - 06:02

Widzieliście nowy pomysł fizika ?
http://cgi.ebay.pl/F...#ht_2458wt_1137

Taka alternatywa dla technologii Flow Selle Italia.

#616 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 21 lipiec 2010 - 11:40

Wczoraj jeździłem troche na rowerze kolegi z Sonomą 155, kanapa niesamowita.W ogóle nie czuje się, że się na nim siedzi. Jedyne co przeszkadza (oprócz większej wagi) to zbyt gruby,nieszosowy nos.

#617 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 03 sierpień 2010 - 08:34

Czy może ktoś napisać coś o tym siodełku KELLYS KBIX URC TITANIUM
Koszt 179zł, masa ok. 200g.
Na forum był chwalony model Cognithor. (koszt 100zł masa 320g!!!)

#618 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 06 sierpień 2010 - 16:21

Ja mam Ultraform Titanium, 240g za 100zł, dość wygodne.

#619 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 06 sierpień 2010 - 18:12

Kubano miałem KBIX Ultraform Pro Race Ti dla mnie strasznie niewygodne uwierało mnie w krocze.Ale jak to z siodełkami bywa co mi przeszkadza nie znaczy ,że Tobie musi.
Ja ogólnie preferuje tylko i wyłącznie siodełka z dziurą ,teraz zakupiłem slk ,jest trochę wygodniejsze od slr.Czyli jest wygodne ,nic tylko śmigać.

#620 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 08 sierpień 2010 - 15:46

Dzięki temu mogę teraz jeździć i bez pampersa.

:shock: Może lepiej nie jeśli dystans > 100 km :mrgreen:

Zanim kupiłem to miałem okazję przetestować.
http://www.dobrerowe...roducts_id=8145
To faktycznie działa. Przynajmniej w moim wypadku.

Dodaj odpowiedź