Skocz do zawartości

Zdjęcie

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 odpowiedzi w tym temacie

#641 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 27 wrzesień 2010 - 06:52

@kr1zje wychodzi ok 370 zl z tego co wiem, wiec jakos mega tanio nie jest jak pojezdze wiecej to bede mog sie wypowiedziec, postaram sie tez wrzucic dokladniejsze fotki jak bede mial chwile

#642 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 30 wrzesień 2010 - 13:37

Gdzie znajdę Prologo Scratch Pro u nas? W cyklomanii zostało tylko białe(mój rower jest cały czarny, więc będzie strasznie raziło), a wertykal ściągnie mi jedynie Nacka za 520zł - trochę dużawo.. Ewentualnie czy warto brać Nago? Ze zdjęć wygląda na brzydsze - podobno dużo twardsze niż Scratch, które bym wolał.. Scratch wg tego dopasowania kształtów z fizika, które tu ktoś kiedyś wklejał bardziej pasuje do mojego rozciągnięcia...
Ewentualnie PRO Turnix? Jak się komuś na nim jeździ? Chyba Rozmiar ma takie... Dość miękkie i wygodne jest?
Z góry dzięki za odpowiedź

To od snaila też ładne, ale mam sztycę bez setbacka, no i jego aktualna dostępność........

#643 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 30 wrzesień 2010 - 14:29

Mówisz o Scratch PRO TS i Nago EVO TS tych z allegro?
Ja w jednym rowerze mam Scratch Pro Tr w drugim Nago PAS Gel - trochę inne ale kilaka słów może Ci trochę pomoże.
To dwa różne siodełka, ale oba dla mnie bardzo wygodne. Scratch to taka trochę kanapa i faktycznie jest ciut miększe. Jest węższe w części "właściwej", trochę szersze na czubie siodła i wyższe od Nago, ale całkiem fajnie się siedzi. Dłuższe treningi nie są problemem. Siodełko na całej powierzchni jest jednakowo miękkie. Niby ma karbonowe wstawki, ale jakoś nie czuć ich pracy. Jak się trochę pokombinuje z ustawieniem siodełka przód-tył można znaleźć bardzo wygodną pozycje.
Nago Pas Gel czyli żelowa wersja z otworem na środku to taka typowa deseczka. Ilość tego żelu jest minimalna, nieco więcej w miejscu gdzie układają się kości miednicy. Tu tez zastosowano karbonowe wkładki amortyzujące. Czuć to już zaraz po posadzeniu tyłka, że siodełko pracuje. Otwór na środku też fajna sprawa. Można bardzo mocno się na siodełku pochylić nie czując ucisku na prostacie czy klejnotach. Mimo, że siodełko jest płaskie i twarde to w ogóle się tego nie czuje. Może na początku musiałem się trochę przyzwyczaić ale po 200km już było super.
Osobiście bardziej podoba mi się Nago, na rowerze o wiele ładniej się prezentuje i nadaje mu agresywny wygląd. Scratch jest takie trochę muminkowate.
Jeśli lubisz płaskie siodełka a przy okazji masz dobre spodenki to myślę, że Nago spokojnie Cię zadowoli.

#644 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3221 postów
  • SkądPoznań

Napisano 30 wrzesień 2010 - 20:28

Ja mam turnix titanum AF czyli zwykły plastykowy (nylon) korpus i pręty tytanowe, a pokrycie z mikrofibry i jeszcze otwór. I powiedzieć mogę tyle że mi pasuje, jest wystarczająco miękkie i wygodne.
Turnix carbon ma pokrycie skórzane.
Jak chcesz mogę pomierzyć, w stosunku do san marco concor light jest szersze.

Masz szczęście że zaglądnąłem do tego tematu :-) lepiej w takich przypadkach pisać na PW

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#645 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 07 październik 2010 - 17:58

Zdałem się jednak na Thoriana, bo siodełko Prologo chciałem mieć już od dawna, lecz niestety tak się złożyło finansowo, że coraz więcej kasy szło w koła. Mam nadzieję, że nie będzie gniotło w 4 litery, a recenzję jeśli by ktoś potrzebował, zdam po kilku dłuższych trasach - może jeszcze w tym roku, jak pogoda pozwoli ;>

#646 fafik

fafik
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądDarłowo

Napisano 12 październik 2010 - 19:57

Mam pytanie czy slr jest bardziej płaski w tylnej części siedziska bo obecnie mam flite i na szerokość jest dobre natomiast z racji tego że jest dosyć mocno zaokrąglone na boki to wciska mi się w krocze i uciska prostatę i zastanawiam się nad zmianą na slr-a ale chciałbym się upewnić czy nie będzie tak samo jak z flite-m.Jeśli ktoś miał doczynienia z tymi dwoma modelami to bardzo proszę o porównanie pod tym kątem .Niestety mieszkam na prowincji i nie mam możliwości porównania tych modeli w sklepie.Z góry dziękuję.

#647 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 12 październik 2010 - 20:24

Uzywalem Flite Gel Flow, a obecnie korzystam z SLR Flow i w mojej opini SLR jest bardziej plaski, daje wieksza powierzchnie podparcia co mi bardzo odpowiada. Wiadomo, ze siodlo jest sprawa bardzo indywidualna. Dlatego na podstawie wlasnych doswiadczen musze powiedziec iz zmiana z Flite na SLR okazala sie strzalem w dziesiatke. Uzywam go od kilku miesiecy i jestem bardzo zadowolony.

#648 fafik

fafik
  • Użytkownik
  • 86 postów
  • SkądDarłowo

Napisano 12 październik 2010 - 21:37

Dzięki serdeczne.

#649 Gosc_senjiro_*

Gosc_senjiro_*
  • Gość

Napisano 22 listopad 2010 - 20:15

a na San Marco Aspide Arrowhead ktoś jeździł? Bo mi kolorystycznie do ramki będzie pasowało:D

#650 Bucz

Bucz
  • Użytkownik
  • 219 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 11 grudzień 2010 - 15:11

Polecacie, czy odradzacie Selle Italia Signo? Chcialbym kupic jakies dobre, lekkie - maks 230 gr i sprawdzone siodelko w cenie maks 250 zl, najlepiej w kolorze bialym. Jestem raczej lekki - 64 kg. Celuje we Flite, ale nowy egzemplarz, w kolorze bialym we wspomnianym przedziale cenowym jest trudno osiagalny. Zastanawiam sie tez nad SELLE SAN MARCO CONCOR, ktore to mam okazje kupic za 180 plus wysylka oraz PRO Condor. ktore kusi stosunkwo niska cena - okolo 130 zl.

Przekopalem cale forum, ale umknely mi wpisy na temat Selle Italia Signo. Bede bardzo wdzieczny za opinie. SELLE SAN MARCO CONCOR ma status "kultowego" z uwagi na fakt, iz Armstrong swego czasu jezdzil na nim. Jak sie to ma w praniu na naszych, polskich szosach?

#651 Gosc_Tomek_Rz_*

Gosc_Tomek_Rz_*
  • Gość

Napisano 11 grudzień 2010 - 15:20

Witam,

Miał ktoś w Was do czynienia z firmą Comfort Line ? A dokładnie z modelem RS8

http://rocky-bikes.c... RS8 weiss.html

Nie spotkałem się z tym producentem nigdy wcześniej. Posiadam takie siodło ale zdążyłem na nim spędzić jedynie 40 min, dlatego interesują mnie opinie kogoś kto miał takie lub podobne siodło tej marki.

#652 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 11 grudzień 2010 - 17:17

senjiro jeżeli znosisz skn a to na aspidzie będzie Ci o niebo wygodniej .Mi przypasował podniesiony tył siodła ,zwróć uwage na to na fotach . Domyślam się że siodło dedykowane jest dla chudzielców /ok 70kg mam/ , po stówce jest ok . Nie jest to kanapa na pewno , ale mi wygodnie. Jakośc w zasadzie bez zarzutu , nie potrafie powiedzieć nic o carbonowych prętach bo mam tytan u siebie

#653 Sphincter

Sphincter
  • Użytkownik
  • 63 postów
  • SkądRybnik

Napisano 15 grudzień 2010 - 15:32

Macał może ktoś przypadkiem siodło Pro Lite San Carlo? Takie jak tu: http://www.pro-lite....rlo2-bigger.jpg Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek opinie. Pozdrawiam.

#654 Gosc_senjiro_*

Gosc_senjiro_*
  • Gość

Napisano 16 grudzień 2010 - 22:20

senjiro jeżeli znosisz skn a to na aspidzie będzie Ci o niebo wygodniej .Mi przypasował podniesiony tył siodła ,zwróć uwage na to na fotach . Domyślam się że siodło dedykowane jest dla chudzielców /ok 70kg mam/ , po stówce jest ok . Nie jest to kanapa na pewno , ale mi wygodnie. Jakośc w zasadzie bez zarzutu , nie potrafie powiedzieć nic o carbonowych prętach bo mam tytan u siebie

SKN to trochę deska mimo wszystko jest.
A ten Aspide przysowałby mi też ze względu na otwór anatomiczny no i cenę - bo ostatnie zostało: http://www.velo.pl/p...3&pk=%&id=2144. Generalnie to nie miałem nigdy okazji przejechać się na droższych siodełkach San Marco i zastanawiam się czy za ceną idzie jakość wykonania?

#655 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 21 grudzień 2010 - 19:12

To że tam jest napisane że jest ostatnia sztuka to nic nie znaczy. W połowie roku próbowałem zamówić w sklepie San Marco Aspide Racing Team i było tez napisane ostatnie sztuki. Okazało się że już Velo nie ma ich w magazynie.

Ja sobie w połowie roku wylicytowałem to cudo:
http://www.velo.pl/p...=13&pk=%&id=809
To dopiero jest deska, ale ja uwielbiam takie deski :-)

Niestety aukcja była na tyle pechowa że okazało się iż siodełko jest niekompletne a koleś mnie oszukał mówiąc że jest nowe. Tak czy inaczej brakowało w nim tego dolnego elementu karbonowego. Koniec końców zostawiłem je sobie bo wygląda i jeździ się na nim super :-)

Natomiast co do Twojego pytania to mam dwa w sumie trzy siodełka z wyższej półki tej firmy.
To San Marco Magma - po jednym maratonie MTB zszedł cały lakier z siodełka :-( fakt faktem pisali na roadbikereview.com że lakier jest bardzo mało trwały, ale nie spodziewałem się że sam tyłek ubrudzony błotem jest w stanie zedrzeć lakier...

San Marco Zoncolan Racing Team - po 24 godzinnym maratonie i ocieraniu się o nos siodła jest już trochę wytarte na czubku. Do tego woda rozmiękczyła klej który łączy poszycie ze skorupą z dołu. Miałem to reklamować, ale przykleiłem na super glue i jest ok.

Ostatnio kupiłem jeszcze białe San Marco Aspide Racing Team (do przełajki hehe).

Zobaczymy... w każdym razie mam poczucie, że trwałością San Marco ustępują Selle Italia. Miałem Dwa siodełka Selle Italia i szybko się wyrobiły, były bardzo elastyczne i momentalnie schodziła z nich farba. Na San Marco jeżdżę raptem kilka miesięcy ale mimo powyższych wad jestem z nich zadowolony - dupa nie sługa i bardziej mi pasują.

#656 Gosc_wolk13_*

Gosc_wolk13_*
  • Gość

Napisano 12 styczeń 2011 - 21:15

A ja polecam siodło Selle Italia Thoork Team Edition na karbonowych prętach. Mam takie w góralu i w szosie. Lekkie i wygodne. No tak ale ile dupek tyle opinii. Bo co dupa to inne wymogi :-)

#657 rafalwspin

rafalwspin
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądUK

Napisano 15 styczeń 2011 - 12:14

Potrzebuje informacji o wysokości prętów w siodełkach (odległość środek prętów - górna powierzchnia siodełka). Odległość mierzona od prętów tam gdzie zaznaczone 0. U mnie jest to 4,7cm, czy bardzo to się różni w siodełkach? Jak ktoś ma jakieś pojęcie, to proszę o pomoc.

#658 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 15 styczeń 2011 - 14:27

U mnie jest to 4,7cm

W moim Fi'zi:k-u dla odmiany jest 47mm :mrgreen: ale jest to wymiar "po zewnątrz" - dół prętów-góra siodła.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#659 Piotr01

Piotr01
  • Użytkownik
  • 111 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 15 styczeń 2011 - 15:26

Rafalwspin, siodełko Fizik Arione 48[mm] (środek prętu - górna krawędz siodełka).
Pozdrawiam, Piotr01

#660 Kowalski_vp

Kowalski_vp
  • Użytkownik
  • 234 postów
  • SkądRacibory

Napisano 05 luty 2011 - 18:56

Witam,

Nie długo będę kupował nowe siodełko, i mój wybór padł pomiędzy San Marco SKN, a Fizik Arione, (stawiam przede wszystkim na komfort).
Z tego co przeczytałem obydwa siodełka są niezwykle wygodne ,ale raczej z nastawieniem na Fizika.
Słyszałem głosy że SKN, "pływa", podobno lekko się ugina, czy jeżdżący na tym siodełku mogą odpowiedzieć mi na to pytanie? Ponieważ mi osobiście SKN o wiele bardziej się podoba.

Dodaj odpowiedź