Jump to content

Photo

Siodełka Szosowe

jakie wybrać

1880 replies to this topic

#621 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Posted 13 August 2010 - 17:55

tcp, Tzn byłes w sklepie i ci mierzyli zadek czy jak bo nie łapie co miałeś okazje testować.

No w koncu musze poszukać dobrego siodełka bo problemy z bolącym kroczem momentami piekącym występują u mnie, po przejechaniu 40-50 km juz sie zaczyna, dalsza jazda to myslenie w wiekszości tylko o siodle i zadku że boli :-(
Poradzcie co robić, kupić siodełko za 4-5 stów nie sztuka bo wybór jest ale żeby dobre było, mówi sie ze żeby dobrać siodełko trzeba sie na nim przejechać ale jak skoro cos kupie użyje póżniej juz nie oddam przeciesz.
A może te siodełka za tyle kasy jak sie kupi to nie ma prawa żeby były nie dobre, nie wiem co robić.

#622 Gosc_arek1973_*

Gosc_arek1973_*
  • Gość

Posted 13 August 2010 - 18:18

tomiek prawdopodobnie masz złą pozycje na rowerze ewentualnie zamała rama i głównym punktem podparcia jest dupsko- w ubiegłym roku też tak miałem ,kupiłem trzy siodełka za ok.2k.nawet wyścigowy skórzany model Brokksa które po ok.20godzinach jazdy dopasowuje się do < :lol: i dopiero pomogła zmiana ramy na większą do której dostałem siodełko w komplecie,ale to tylko moje doswiadczenie-pozdrawiam

#623 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 posts
  • SkądZ nienacka

Posted 13 August 2010 - 18:25

tcp, Tzn byłes w sklepie i ci mierzyli zadek czy jak bo nie łapie co miałeś okazje testować.

Zapłaciłem 20 pln i dostałem siodełko do jeżdżenia na cały dzień. Ponieważ mi nie pasowało to dostałem następne itd. . 20 pln odejmują od ceny jak się już zdecydujesz.
Swoją drogą arek1973 może mieć rację. Spróbuj pokombinować z ustawieniem siodełka tylko uważaj żeby się np. na kolana nie przerzuciło :mrgreen:

#624 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4,694 posts
  • SkądKraków

Posted 13 August 2010 - 20:08

Ja mam Bontragera siodełko , jane , miękkie , wygodne, kształt przywoity , da sie jechać dłuższe trasy bez bólu, gdzieś w temacie nasze rowerki jest na mojej Gazeli zamontowane, moze wkleje zdjecie jak zrobi osobno, .
Drugie to w góralu mam jakiegoś Fizyka z tych szosowych w przedziale 250-200 zł i tez jest ok , jest twardsze niż Bontrager ale podpiera co ma podpierać i jest tez dobre ( wkleje zdjecie , moze jutro ) .

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#625 mr40164

mr40164
  • Użytkownik
  • 99 posts
  • SkądWarszawa

Posted 22 August 2010 - 18:01

Hej! Moje C2 ewidentnie nie pasuje do mojej wielkiej d...
Jestem zdesperowany i szukam czegoś znośnego (bo o wygodzie nawet nie marzę)
Czy idę dobrym tropem kombinując z czymś szerszym (ponad 140mm)
myślałem o max flite, prolink lub fizik arione (z tym że mimo wielu zachwytów nad tym siodłem strasznie mi się nie podoba- ale jakby co, to tyłek ma pierwszeństwo nad estetyką :-P )

#626 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 22 August 2010 - 19:57

C2 to dośc specyficzne siodełko - może spróbuj je troche inaczej ustawic - pamiętam, ze jak je kupiłem, to trochę zajęło mi jego własciwe ustawienie. Może powinienes je troche pochylic przodem ku dołowi ? Jak nic nie pomoże polecam Ci Selle Italia Slk.

#627 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 27 August 2010 - 18:24

Witam pisalem wczesniej o swoim problemie z siodełkiem i tak mniej wiecej moj wybór pada na selle italia tylko jest kilka opinij i nie wiem ktore wygodniejsze bedzie,
Selle Italia SLR Gel Flow
czy
Selle Italia MAX FLITE GEL FLOW

Dodam ze moja waga to 76, przy obecnym siodle jazda od 40-50 km zamienia sie w ból i myslenie tylko o tym :/ Polećcie które z nich bedzie dobre.

#628 rzeznik14

rzeznik14
  • Użytkownik
  • 80 posts
  • Skądpolska

Posted 27 August 2010 - 18:34

ja sie przesiadlem z dwoch slr'ow(tytan) na flite kit carbonio(145g,carbon0 - miód

#629 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 27 August 2010 - 18:38

Wiesz jadąc i od pewnego momentu sobie mysle nie ważna już waga tylko aby było wygodnie i nie bolało, bo nogi mogą a du*a nie pozwala i to dopiero boli.

#630 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 posts
  • SkądŻory

Posted 27 August 2010 - 18:38

Ciężko stwierdzić które dla Ciebie będzie dobre ,każdy zad jest inny.Ja mam Slr i chwale go sobie podobnie jak SLK jest ok.Miałem model Flite ale nie max ,miał on zdecydowanie mniejszy otwór ,model max ma go naprawdę duży.Co do samej dziury tu muszę powiedzieć ,że siodełka wcześniejsze które miałem czyli Flite,Filante gel flow miały zdecydowanie mniejszy otwór niż SLR .Kiedy przyszło mi to siodełko od razu duży otwór rzucił mi się w oczy .I muszę powiedzieć ze SLR jest zdecydowanie wygodniejszy niż te wcześniejsze siodełka .

#631 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 posts

Posted 28 August 2010 - 10:10

Mam dylemat które kupic, które wygodniejsze bedzie.
Selle Italia SLR Gel Flow
-
Selle Italia MAX FLITE GEL FLOW

#632 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 28 August 2010 - 11:37

Wygodniejsze na pewno bedzie max flite, wiem bo je mam i miałem przez chwilę SLR, ale fibra.

#633 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 06 September 2010 - 10:11

o co chodzi Fi'zi:k'owi z jego klasyfikacją siodełek, a właściwie to przeznaczeniem dla: byków (Aliante), kameleonów (Antares) i węży(Arione)?

Wszystko zależy od tego jak mocno jesteś rozciągnięty. Aliante jest dla najmniej rozciągniętych, dla mnie pasuje idealnie. Wiele zawodowców także je używa, nie każdy pro jest super rozciągnięty i wszystko cacy.

No i przypadkiem znalazłem wyjaśnienie doboru poszczególnych typów siodełek Fizi:k'a - na tej stronie - fi'zi:k Spine Concept jest opis wraz z rysunkami.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#634 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 25 September 2010 - 22:34

http://centrumrowero...08/Produkt.aspx

jeździ ktoś na tym ? miał ktoś styczność albo chociaż słyszał opinie ? warto ?
wygodne ? :roll:

bo chcę je brać - bo się podoba - tylko czy wygodne dla dupska.. lepsze o san marco SKN ?

#635 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Posted 26 September 2010 - 01:08

Najpierw się upewnij czy ten model w wersji 2008 faktycznie wyglądał tak jak ten na fotce u nich.

#636 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 26 September 2010 - 08:35

xubix, luknij koles z forum sprzedaje takie jak ja mam http://allegro.pl/se...1234803210.html i o ile sie orientuje Dominik, też je ma

u2250y2014v3.gif

#637 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Posted 26 September 2010 - 18:32

Ja ostatnio zamienilem karbonowa deske na takie cos jak na obrazku ponizej jazda na szytkach z duzym cisnieniem dawala mi w pupe na dziurawych drogach w okolicy
waga urosla o 60 gram (deska miala 100 gram to ma 160) siodlo jest wykonane w calosci z carbonu z mieka czescia posrodku, warstwa amortyzujaca na carbonie jest dosc gruba, pokrycie wykonane perfekcyjne - teraz mam wreszcie miekko :)

wymianie ulegla tez sztyca poniewaz uklad pretow wymusil seatback

Posted Image
Posted Image

#638 slaweko

slaweko
  • Użytkownik
  • 599 posts
  • Skądz Polski

Posted 26 September 2010 - 19:24

Bardzo efektowne wizualnie siodło. Gdzie kupiłeś?

#639 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Posted 26 September 2010 - 19:36

przywiozlem z targow eurobike - ale z tego co wiem firma planuje wejscie do polski, najlepiej napisz do ich dystrybutora pod ten adres [email protected] (nie chce tu nikomu reklamy robic moderatora prosze o ew poprawke)

na stronie widze ze jest tez biala i czerwona wersja
Posted Image
Posted Image

narazie po 300 km jest ok, napisze jak cos wiecej pojezdze

#640 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1,165 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 September 2010 - 21:04

A ile takie cudo? Podniesiony tył tak jak lubię i miękkie jak piszesz.

Zobacz sobie xubix, jakiegoś taniego fizika aliante, miękki, dobrze trzyma tyłek i nie czuć tak asfaltu, dobrze tłumi.

np. http://allegro.pl/si...1230493087.html

Reply to this topic