Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prawidłowa pozycja na rowerze

483 odpowiedzi w tym temacie

#141 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 11 lipiec 2013 - 15:26

Może trochę do przodu ? Przy poziomym ułożeniu linia kolana powinna pokrywać się ze osią pedału.
pzdr

#142 IRON

IRON
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądPrzemyśl

Napisano 11 lipiec 2013 - 15:36

Cześć

Dodam że ból pojawia się tak między 20 a 40Km. I trwa do końca jazdy. Potem następnego dnia boli mnie kolano przy schodzeniu po schodach. Dwa dni później jest wszystko ok.

mam podobnie. zazwyczaj wiekszy nacisk jest na prawa noge. u mnie ból wystepował ok 40km dlatego oszczedzałem prawe kolano i starałem sie wiekszy nacisk stawiac na lewym. Ostatnio i lewe mi poszło. I juz zgłupiałem czy to wina ustawien czy tego ze w robocie troche kilko sie przerzuca i kolana wtedy siadają .

#143 Gosc_mathanus_*

Gosc_mathanus_*
  • Gość

Napisano 12 lipiec 2013 - 07:43

Wczoraj przesiadłem się na rower miejski. Wcześniej jeździło mi się na nim bardzo wygodnie i komfortowo. Jednak po 20km znowu pojawił się ból kolana. Myślę, że to przez to, że przedwczoraj jeździłem na kolarce i kolano nie zdążyło się zregenerować.

Nie wiem już sam co mam robić :(... Wkurza mnie, że nie zdążę się dobrze zmęczyć bo kolano się odzywa. Nigdy nie miałem żadnych problemów z nogami, kolanami. Praca jaką wykonuję to praca biurowa więc ich też nie przeciążam. 2,3 razy w tygodniu chodzę na Power Pump-a , wykonuję się tam kilka serii składów ze sztangą i martwe ciągi, no ale bez przesady. W tych zajęciach chodzi o zwiększenie wytrzymałości, a nie o podnoszenie bardzo dużych ciężarów.

Siodełko przesunąłem o cm do przodu. Jednak kolano dalej boli. W sobotę spróbuję może jeszcze je przesunąć. Czy nie mam za nisko kierownicy lub siodełka ?
Podczas jazdy na górnym chwycie ( szerokim) trochę bolą mnie dłonie. Musze co chwilę zmieniać ułożenie dłoni. Po jeździe w rękach czuję małe sprężynki przez 15 min. Dziwne uczucie.

Nie wiem czy zbierać na SPD i buty bo jak się okaże, że to sport nie dla mnie to szkoda mi kasy :(.

#144 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 12 lipiec 2013 - 08:25

że to sport nie dla mnie

Ale to nie jest kwestia, czy kolarstwo jest dla Ciebie, czy nie, tylko znalezienia przyczyny bólu i wyeliminowania jej. Kolano boli Cię okolicach rzepki, pod rzepką z boku, z tyłu??
Kolejna rzecz SPD pewnie nie poprawi sprawy, bo noski dają chyba większą swobodę ustawienia stopy.
Jeżeli przesunąłeś siodło do przodu i dalej boli polecam wizytę u lekarza. Jak się okazało u jednego kolegi z forum, którego też bolało kolano, zrobiła się narośl na kości, co wyszło w RTG. Jeśli nic nie pomaga, trzeba iść do lekarza.

#145 krzysio dm

krzysio dm
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • Skądlublin

Napisano 13 lipiec 2013 - 20:33

Może ten artykuł coś pomoże http://www.pro-cycli...z=1&artykul=378
Ja zrobiłbym USG u dobrego fachowca a póżniej poszukał dobrego sportowego ortopedy.

#146 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 14 lipiec 2013 - 11:02

A ja mam pytanie związane z pedałowaniem. Jak to w końcu jest, bo spotkałem się z dwoma opiniami. Kolana mają być skierowane do środka, czy też trzy stawy (biodrowy, kolanowy, skokowy) powinny pracować w jednej linii?
Osobiście przemawia do mnie bardziej ta druga opcja, gdzie moc nie powinna uciekać na boki. Jest też chyba zdrowsza dla stawów.
Z drugiej strony widać dużo kolarzy z kolanami skierowanymi do wewnątrz...

#147 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 14 lipiec 2013 - 14:33

czmiel, wydaje mi się, że zależy to również od budowy stawu skokowego i jego położenia podczas pedałowania. Cóż z pracy w linii prostej jeśli pedałowanie nie będzie tak efektywne przez złe przeniesienie siły(śródstopie pod zbyt dużym kątem względem pedału) i niezdrowe obciążenie stawu skokowego.

#148 Gosc_mathanus_*

Gosc_mathanus_*
  • Gość

Napisano 15 lipiec 2013 - 08:44

Jeżeli przesunąłeś siodło do przodu i dalej boli polecam wizytę u lekarza. Jak się okazało u jednego kolegi z forum, którego też bolało kolano, zrobiła się narośl na kości, co wyszło w RTG. Jeśli nic nie pomaga, trzeba iść do lekarza.

Podniosłem siodełko o 5mm i jest ok :). Przejechałem już ok 140km i kolano nie boli. Za to łokcie mnie teraz bolą :P. Jednak nie jest to tak irytujące jak kolano. Da się z tym żyć.
Dzięki za rady.

#149 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 502 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 29 lipiec 2013 - 19:59

Hm, to ja mam pytanie. Nie dotyczący mojej wygody na rowerku, ale zaciekawiło mnie to po dzisiejszych zainspirowanych tym tematem pomiarach mojego roweru.

Jest ten przepis dotyczący położenia czubka siodła względem osi supportu. Jeżeli dobrze zrozumiałem, musi to być przynajmniej 50mm. Przy długich nogach - mocno wysuniętej sztycy jest to żaden problem, im siodło wyżej tym dalej od supportu. Jako człowiek miniaturka stwierdzam, że mój czubek siodełka wisi właściwie nad środkiem supportu, albo nawet minimalnie przed nim. Siodło normalnej długości, 275mm. Sztyca z małym offsetem, trzyma siodło za pręty właściwie po środku. I tak się zastanawiam jakim cudem miał bym uzyskać pozycję wymaganą przepisami, to by było aż zbyt idiotyczne :D I do tego dochodzi taki ciekawy paradoks. Im mniejsza rama tym większy kąt podsiodłówki, tym samym rama "bardziej triatlonowa" i znów czubek siodła przesuwa się do przodu zamiast do tyłu.
I tu pojawia się właściwa kwestia: są lub byli jacyś bardzo kompaktowi :D pro, mężczyźni kobiety? Ktoś wie jak w praktyce radzono sobie z tą kwestią? Bo z której strony nie oglądałbym swojego roweru to nijak mi to nie pasuje :)

Szukając na szybko znalazłem np takie zdjęcia:
http://www.veloverit...10-Dumoulin.jpg
http://upload.wikime...in_TDF_2011.jpg
Rozwiązanie - krótkie siodło, albo źle widzę. Z tym, że musiałoby być mocno krótkie. Dodatkowo może celowo stosunkowo przyduże ramy? To byłby bezsens!
Jakieś inne techniki/rozwiązania? Zwolnienie od lekarza może jak ktoś ma dobre kontakty z sędziami? :)

#150 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 29 lipiec 2013 - 20:09

W trakcie Tour de France niemieccy komentatorzy mówili coś, że Alberto Contador właśnie z powodu wzrostu i tych 50 mm nie ma tak dokładnie wypoziomowanego siodełka, a jego czubek jest bardziej schylony ku dołowi.

#151 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8623 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 29 lipiec 2013 - 20:29

Teoretycznie zawodnicy mają prawo do czegoś takiego jak "zwolnienie morfologiczne" (morphological exemption). Chodzi o to, że bardzo niscy lub bardzo wysocy zawodnicy mogą w drodze wyjątku otrzymać zgodę na ustawienie roweru niezgodne z ogólnymi przepisami, o ile jest to potrzebne i nie powoduje powstania nieuczciwej przewagi.

Jedyny problem polega na tym, że zezwolenie jest wydawane każdorazowo podczas kontroli roweru podczas wyścigu - a to oznacza, że od widzimisię komisarza zależy, czy zawodnik zostanie dopuszczony, czy będzie musiał w ostatniej chwili zmienić pozycję na zupełnie sobie obcą. Z tego powodu wielu zawodników woli jeździć w pozycji dalekiej od optimum, ale przynajmniej w miarę stałej.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#152 heavy_puchatek

heavy_puchatek
  • Użytkownik
  • 502 postów
  • SkądWroclaw

Napisano 29 lipiec 2013 - 20:37

Hm, a to psikus z tymi sędziami. Jak na lekcji "wuefu". Człowiek przynosi każdorazowo karteczkę ze zwolnieniem :)
A co do Contadora, on jakiś bardzo malutki nie jest więc zdziwiło mnie, że też nie mieścił się w limicie.

#153 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 16 sierpień 2013 - 22:08

Witam

Czy coś wiadomo dlaczego strona http://www.competiti...LOC_ID=BFGL0001 nie działa poprawnie?

Pozdrawiam

#154 emilioni

emilioni
  • Użytkownik
  • 322 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 sierpień 2013 - 11:49

a to coś złego z tym czubkiem ku dołowi? ja właśnie tak mam bo mi zdecydowanie wygodniej się jedzie. Jak miałem pod poziomice czułem dyskomfort.

#155 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 19 sierpień 2013 - 21:37

Witam

Można prosić o link do innego kalkulatora pozycji?

Pozdrawiam

#156 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 styczeń 2014 - 18:41

Cześć,

Proszę o uwagi odnośnie pozycji na rowerze. Wydaje mi się że siodło jest ustawione ok. 

Jeśli chodzi o kierownicę  

#157 willy

willy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądWrocław

Napisano 12 styczeń 2014 - 18:56

Cześć,

Proszę o uwagi odnośnie pozycji na rowerze. Mam wrażenie że siodło jest ustawione ok, zarówno jeśli chodzi o wysokość jak i pozycję przód/tył. Bardziej zastanawia mnie kierownica. Mam wrażenie, że mostek mógłby być odrobinę dłuższy. Zastanawiam się również czy nie podnieść mostka nieco wyżej.

https://picasaweb.go...068823919254098

https://picasaweb.go...068821716104434

Dzięki za opinie
-willy-

#158 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 18 styczeń 2014 - 08:16

kalkulatory pozycji na rowerze, może komuś się przyda

http://www.argonautc...-fit-calculator

http://pedalforce.co...ine/bikefit.php

#159 severall

severall
  • Użytkownik
  • 690 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 02 luty 2014 - 09:58

Panowie jakieś sugestie ?

Myślę nad delikatnym podniesieniem siodła.

http://www.fotosik.p...ce8f941258.html

#160 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 02 luty 2014 - 13:38

Zobacz na Holmes metod.

Kat 25-35st. Czym blizej 25, tym lepiej, wg tej teorii.

Jestem ciekaw wg jakich metod ustawiaja w roznych bike fittingach?

Jest tu grono osob, ktore mialy fitting, moze sie podziela, z jakim katem jezdza. 

Dodaj odpowiedź