Prawidłowa pozycja na rowerze
Posted 01 August 2023 - 15:22
Aplikacja do pomiaru kątów rowerzysty jadącego rowerem lub siedzącego na rowerze? Nie mam smartfona, ale gdybym miał i posiadał taką aplikację, to na każdej transmisji z wyścigu na Eurosporcie robiłbym dziesiątki stopklatek w celu sprawdzenia jakie kąty stosują konkretni zawodowi kolarze i kolarki, zarówno podczas wyścigów ze startu wspólnego jak i podczas jazdy na czas - potem bym to zestawił z najczęściej pojawiającymi się zaleceniami dla amatorów...
Tak przy okazji, od lat się zastanawiam, dlaczego pozycja wypracowana na rowerze zapiętym na trenażer zupełnie nie sprawdza się w normalnej jeździe, nawet gdy zadbam o jak najdokładniejsze wypoziomowanie osi kół - być może to kwestia sztywności trenażera i braku możliwości choćby niewielkiego bujania rowerem na boki, zatem może tylko i wyłącznie trenażer rolkowy nadaje się do ustawiania roweru w warunkach domowych, nawet myślałem o zakupie takowego, jakiejś używki, tylko i wyłącznie w celu dobierania ustawień roweru w domu.
Posted 01 August 2023 - 16:39
- Senninho and ogreczek like this
Posted 01 August 2023 - 18:13
Tadej zmieniał kąt nachylenia siodełka i klamek w zależności od profilu wyścigu na początku sezonu. Im więcej pod górę i krótszy etap tym nos siodełka niżej, bo bardziej mu zależało na stabilnej pozycji na długim podjeździe. Na klasykach jeździł z kierownicą i klamkami ustawionymi wąsko i siodłem bardziej do przodu żeby jego atak a potem samotna ucieczka była bardziej wydajna.
Albo metodą prób i błędów albo dobry fiter, który nie tylko zbada zakres ruchów ale i sposób jazdy, wysiłki i zoptymalizuje pozycję na rowerze pod wymagania klienta.
Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka
- piotrkol and EmPe like this
Posted 17 June 2025 - 12:47
Witam ....
odkopie , i mam pytanie o jakieś drobne sugestie zanim pojde na fitting żeby jeszcze samemu coś sprobować:
- w tym sezonie mam jakiś problem z kolanami ( przebiegałem zime złapałam kontuzje achillesa jak zawsze po bieganiu coś trafi.... i może troche zużyłem kolana ale.. ) wiele lat temu zacząłem jeździć bo nie mogłem biegać z powodu kolan - kilkanaście lat zero problemów, nawet na dystansach 10-12 godzin longiem....
w tym sezonie zauważyłem że kolano zwłaszcza lewe zwłaszcza przy mocniejszej jeździe lekko ucieka do środka . ....
Rozumiem że generalna zasada mowi że jak kolano ucieka do środka - to but przesuwamy bliżej korby czyli bloki na zewnątrz ? - dobrze kminie ? a jak ucieka na zewnątrz - odsuwamy but na zewnątrz ew dodajemy dystans do osi pedału . ? coś jeszcze ?
jak z rotacją buta ( siadając na blacie stopy ustawiają sie na kaczke ) ?
( choć próbowałem i nie zbyt działa ) ,mimo to pojawia sie czasem ból po zewnętrznej a czasem wewnętrznej stronie rzepki , nie jakiś mocny ale odczuwalny ale czuje jakby chondromolacja się odzywałą co przez kilkanascie lat na rowerze nigdy sie nie działo :/ i zauważam lekkie uciekanie kolana do wewnątrz... co jeszcze mogę zmienić prócz przesunięcia buta bliżej korby... ( niby +- rzut rzepki pada na oś pedału , niby blok ustawiony przód tył ok 1cm za haluxem ) wysokość siodełka od lat ta sama...
druga sprawa - siodełko - mierzyłem kilka razy rozstaw kości ( wychodzi jakoś mało jakieś 9cm... albo ciut mniej ) - na niektórych spodenkach mam wyciśnięte w pampersie dziury - środek środek wytarcia i wgłębienia na pampersie - też wychodzi koło 8-9cm -
- i co z siodełkiem ? jakies sugestie na wąskie kości? próbowałem kiedyś 128 mm ale wcale nie było ok - niby lepiej na +-140mm- ale też nie jakoś wybitnie... i tyłek już po1,5- 2h zaczyna boleć. na 155 już za szeroko i ociera..
a może czas na pierwszy bikefitting, człowiek sie starzeje , kości już nie te co naście lat temu :/
Posted 18 June 2025 - 06:22
Witam ....
odkopie , i mam pytanie o jakieś drobne sugestie zanim pojde na fitting żeby jeszcze samemu coś sprobować:
- w tym sezonie mam jakiś problem z kolanami ( przebiegałem zime złapałam kontuzje achillesa jak zawsze po bieganiu coś trafi.... i może troche zużyłem kolana ale.. ) wiele lat temu zacząłem jeździć bo nie mogłem biegać z powodu kolan - kilkanaście lat zero problemów, nawet na dystansach 10-12 godzin longiem....
w tym sezonie zauważyłem że kolano zwłaszcza lewe zwłaszcza przy mocniejszej jeździe lekko ucieka do środka . ....
Rozumiem że generalna zasada mowi że jak kolano ucieka do środka - to but przesuwamy bliżej korby czyli bloki na zewnątrz ? - dobrze kminie ? a jak ucieka na zewnątrz - odsuwamy but na zewnątrz ew dodajemy dystans do osi pedału . ? coś jeszcze ?
jak z rotacją buta ( siadając na blacie stopy ustawiają sie na kaczke ) ?
( choć próbowałem i nie zbyt działa ) ,mimo to pojawia sie czasem ból po zewnętrznej a czasem wewnętrznej stronie rzepki , nie jakiś mocny ale odczuwalny ale czuje jakby chondromolacja się odzywałą co przez kilkanascie lat na rowerze nigdy sie nie działo :/ i zauważam lekkie uciekanie kolana do wewnątrz... co jeszcze mogę zmienić prócz przesunięcia buta bliżej korby... ( niby +- rzut rzepki pada na oś pedału , niby blok ustawiony przód tył ok 1cm za haluxem ) wysokość siodełka od lat ta sama...
druga sprawa - siodełko - mierzyłem kilka razy rozstaw kości ( wychodzi jakoś mało jakieś 9cm... albo ciut mniej ) - na niektórych spodenkach mam wyciśnięte w pampersie dziury - środek środek wytarcia i wgłębienia na pampersie - też wychodzi koło 8-9cm -
- i co z siodełkiem ? jakies sugestie na wąskie kości? próbowałem kiedyś 128 mm ale wcale nie było ok - niby lepiej na +-140mm- ale też nie jakoś wybitnie... i tyłek już po1,5- 2h zaczyna boleć. na 155 już za szeroko i ociera..
a może czas na pierwszy bikefitting, człowiek sie starzeje , kości już nie te co naście lat temu :/
Olej fitera idź do fizjo niech cie sprawdzi. Ja bym strzelał, że masz osłabione stopy i pewnie jakiś problem z przywodzicielami/odwodzicielami uda. Może jesteś ponapinany. Rozciągasz się, rolujesz? Robisz ćwiczenia w pełnym zakresie? Jak chodzisz w butach z wąskim czubem i amortyzacją, zastanów się nad pracą nad stopą i przejście na buty typu barefoot
Posted 18 June 2025 - 12:01
Chodze w sportowym obuwiu
Z rozciaganiem faktycznie roznie bywa, szalu nie ma z poziomem rozciągnięcia/ gibkością.
Dziwne że naście lat był spokoj wręcz kolana sie "naprawiły" zdecydowanie poprawiły po tym jak je zarżnąlem biegajac wiele lat temu. A w tym sezonie...jakby sie psuje.
Posted 18 June 2025 - 13:10
Chodze w sportowym obuwiu
Z rozciaganiem faktycznie roznie bywa, szalu nie ma z poziomem rozciągnięcia/ gibkością.
Dziwne że naście lat był spokoj wręcz kolana sie "naprawiły" zdecydowanie poprawiły po tym jak je zarżnąlem biegajac wiele lat temu. A w tym sezonie...jakby sie psuje.
Ciało to ciągła przebudowa, jak coś jest nie potrzebne to jest odłączane, bo po co marnować na to energię.
Wiek, siedzący tryb życia, nawarstwiające się problemy, stres, żywność wszystko wpływa.
Z Fiterem to bywa różnie pójdziesz zrobi pomiary, może coś zmieni w ustawieniu, może nie, może zaproponuje nowe siodełko, kierownicę, mostek, a może nie i wybulisz hajs, a nawet nie dostaniesz jakiś wskazówek co robić, aby było lepiej.
Byłem u jednego to tak to się skończyło, ponad 1 tys na dwa rowery, plus wymiana siodełek, a w rezultacie dalej jakiś problem był. Fizjo i zagłębianie się w temat coś popchnęło dalej.
Ale wiadome Fiterzy bywają różni.
- MaciekTu likes this
Posted 18 June 2025 - 14:44
Na szosie nie siedzicie na tych kościach więc rozstaw mija się z celem. Idealnie byłoby zrobić RTG i i zrobić odbicie całego łuku oraz wymodelować siodło tak aby siedział jak największą częścią łuku na siodle bez gniecenie i tarcia. Co do zmian w pozycji bez zmian to zobacz czy but jest w dobrym stanie oraz czy skarpety i wkładki nie są ubite.
- MaciekTu likes this
Posted 19 August 2025 - 10:25
Jeśli ktoś ma problem z kolanami to polecam "olać" kolana, a spojrzeć wyżej czyli na biodra, choćby na ich rotacje. Długie siedzenie, siedzenie z noga na kolanie sprzyja rozleniwianiu się pośladów, rotatorów.
Zróbcie test: siedząc na stole, krześle aby nogi zwisały i skręcajcie nogą w prawo/lewo teoretycznie powinno być po 45^.
Kolejne jak spacerujecie, biegniecie to niech ktoś spojrzy, albo nakręci film jak idziecie, jak układają sie stopy - pięty mogą iść do środka, a to błąd i już sugeruje, że rotatory zewnętrzne (gruszkowaty itd.) są silniejsze/napięte.