Prawidłowa pozycja na rowerze
Napisano 01 sierpień 2023 - 15:22
Aplikacja do pomiaru kątów rowerzysty jadącego rowerem lub siedzącego na rowerze? Nie mam smartfona, ale gdybym miał i posiadał taką aplikację, to na każdej transmisji z wyścigu na Eurosporcie robiłbym dziesiątki stopklatek w celu sprawdzenia jakie kąty stosują konkretni zawodowi kolarze i kolarki, zarówno podczas wyścigów ze startu wspólnego jak i podczas jazdy na czas - potem bym to zestawił z najczęściej pojawiającymi się zaleceniami dla amatorów...
Tak przy okazji, od lat się zastanawiam, dlaczego pozycja wypracowana na rowerze zapiętym na trenażer zupełnie nie sprawdza się w normalnej jeździe, nawet gdy zadbam o jak najdokładniejsze wypoziomowanie osi kół - być może to kwestia sztywności trenażera i braku możliwości choćby niewielkiego bujania rowerem na boki, zatem może tylko i wyłącznie trenażer rolkowy nadaje się do ustawiania roweru w warunkach domowych, nawet myślałem o zakupie takowego, jakiejś używki, tylko i wyłącznie w celu dobierania ustawień roweru w domu.
Napisano 01 sierpień 2023 - 16:39
- Senninho i ogreczek lubią to
Napisano 01 sierpień 2023 - 18:13
Tadej zmieniał kąt nachylenia siodełka i klamek w zależności od profilu wyścigu na początku sezonu. Im więcej pod górę i krótszy etap tym nos siodełka niżej, bo bardziej mu zależało na stabilnej pozycji na długim podjeździe. Na klasykach jeździł z kierownicą i klamkami ustawionymi wąsko i siodłem bardziej do przodu żeby jego atak a potem samotna ucieczka była bardziej wydajna.
Albo metodą prób i błędów albo dobry fiter, który nie tylko zbada zakres ruchów ale i sposób jazdy, wysiłki i zoptymalizuje pozycję na rowerze pod wymagania klienta.
Wysłane z mojego motorola edge 20 przy użyciu Tapatalka
- piotrkol i EmPe lubią to