Skocz do zawartości

Zdjęcie

Prawidłowa pozycja na rowerze

483 odpowiedzi w tym temacie

#441 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1981 postów
  • SkądWrocław

Napisano 24 kwiecień 2022 - 14:41

U mnie się sprawdza, ale nie u każdego musi.

W mojej grupie kolarskich znajomych jest sporo narzekania na te komputerowe fittingi, jeżeli w całym zamieszaniu nie bierze udziału fizjoterapeuta i jeżeli fitting nie przebiega pod jego nadzorem. W takim wypadku wszyscy są ustawiani pod jedno kopyto, bez względu na uwarunkowania konkretnego zawodnika. Czyli niejednemu można uczynić więcej krzywdy niż dobra. 

• Bzyk lubi to

#442 mataman

mataman
  • Użytkownik
  • 394 postów

Napisano 24 kwiecień 2022 - 19:08

Komputerowy fitting jest do d.... W fittingu musi brać udział fizjoterapeuta.

#443 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 kwiecień 2022 - 19:52

U mnie najlepszy fitting to był ten bez udziału kompa :). Potem ten sam fizjo jeszcze robił ze wspomaganiem się kompem i wcale lepiej niż za pierwszym razem nie było. 

#444 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 24 kwiecień 2022 - 20:30

Polecacie jakiegoś dobrego fitera w okolicach Wrocławia, który dobierze coś optymalnie efektywnego pod możliwości fizyczne danej osoby (w sensie aero a jednocześnie bezpiecznie dla zdrowia)?

Chyba już dorosłem do tego, aby się pofatygować do specjalisty. Cały czas mi tyłek po siodełku jeździ (musze poprawiać tyłek na siodełku co 5 min), a w dodatku ponad 2h jazdy zawsze jestem poobcierany.

#445 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 24 kwiecień 2022 - 20:32

Tomasz Niedźwiedzki, który fittuje w Immotion. Robiłem dwukrotnie i polecam.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#446 Chikushou

Chikushou
  • Użytkownik
  • 886 postów
  • SkądOstrów Wlkp.

Napisano 12 maj 2022 - 12:56

Odświeżyłem ten temat, masakra jak ceny poszły do góry. Do tej pory żyłem w przeświadczeniu że Bike-Fit kosztuje okolicach 350-400 zł. Niestety nasza nowa polska rzeczywistość to 650 zł za Bike-Fit u Tomasza Niedźwiedzkiego.

#447 Patrysbgc

Patrysbgc
  • Użytkownik
  • 48 postów

Napisano 12 maj 2022 - 14:07

Spoko, ja w Warszawie wydałem stówę więcej po czym trener stwierdził, że "tak złej pozycji na rowerze to dawno nie widział" i że najlepiej mam jechać do Krakowa bo tylko tam mnie dobrze sfittują xD

#448 blackrain

blackrain
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maj 2022 - 08:53

Spoko, ja w Warszawie wydałem stówę więcej po czym trener stwierdził, że "tak złej pozycji na rowerze to dawno nie widział" i że najlepiej mam jechać do Krakowa bo tylko tam mnie dobrze sfittują xD

Gdzie tak źle fittują?

#449 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 13 maj 2022 - 10:21

I w drugą stronę: skąd założenie, że rację ma trener, a nie fitter?

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#450 blackrain

blackrain
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 13 maj 2022 - 10:31

I w drugą stronę: skąd założenie, że rację ma trener, a nie fitter?

Trener z założenia jest nieomylny ;)

#451 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 04 lipiec 2022 - 09:57

Witajcie, pytanko odnośnie fitingu, mam problem z ustawieniem całości, kombinuje niemiłosiernie - największy problem to drętwienie lewej dłoni po jakiś 20km. Kombinuje z wysokością mierząc przekrok - 10cm, ustawiam siodło na metodę z piętą (różnica w wysokości między metodą A - wyżej i B- niżej jest spora) i nadal wydaje mi się że nie siedzę prawidłowo. Ostatnio znalazłem aplikację myvelofit i pytanie czy korzystał ktoś z pakietu np. za 35$ i czy taki fitting ktoś testował? Zrobiłem w wersji darmowej i niby mam wszystko w zakresach (tyle, że nie pisze nic o wymiarach tych zakresów więc zakres może mieć równie dobrze 10 cm jak i 1cm)

Może ktoś mógłby rzucić okiem na ustawienie A z którym przejeździłem już jakieś 300km (zdjęcie). Zamówiłem sobie trenażer z myślą o ustawieniu siodła i testuje teraz niższe ustawienie na zasadzie mocnej jazdy i puszczeniu kierownicy - jeżeli nie lecę do przodu to pozycja ok. Ogólnie wydaje mi się że za duży ciężar leci mi na ręce i chyba jestem za wysoko? Tu mierzyłem przekrok z dociągnięciem poziomy mocno do góry - 10cm, siodło wylądowało po tym pomiarze na 81cm

Teraz zjechałem z siodłem w dół dosyć mocno (test z piętą) i będę próbował z takim ustawieniem. Ogólnie interesuje mnie mocno ta opcja za 35$ z myvelofit ale nie mogę znaleźć żadnych recenzji z PL tej apki, wszędzie raczej marketingowe zachęty etc. 

Ewentualnie może ktoś ma ochotę na wspólne konto na rok za 75$ dla testów? Tam jest nolimit pod względem ilości rowerów etc. 

#452 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 lipiec 2022 - 10:14

Ekspertem w fittingu absolutnie nie jestem, ale...

Wysokość siodełka nigdy nie powinna służyć do ustawiania pochylenia pleców.

Wysokość siodełka reguluje WYŁĄCZNIE pozycję bioder pod kątem optymalnego pedałowania. Pozycję górnej części ciała ustalasz poprzez ustawianie kierownicy oraz mostka. Dopiero po ustawieniu górnej części ciała możesz ewentualnie delikatnie skorygować sztycę/siodełko, aby powrócić do optymalnej pozycji bioder i nóg względem korb.

rowerplus-logo-2.png

#453 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 04 lipiec 2022 - 10:18

również ekspertem nie jest ale wszędzie gdzie czytam/oglądam każdy kładzie nacisk na to, że ustawienie siodła (wysokości) to kluczowa pozycja od której to należy wyjść na samym początku bo ona może powodować większość dolegliwości. Ogólnie może źle opisałem mój problem, najprościej to wydaje mi się, że mój mój środek ciężkości jest za mocno wysunięty przez co spory ciężar opieram na rękach. 

#454 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1111 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 04 lipiec 2022 - 10:30

W pozycjonowaniu siodełka i jego wpływie na ramiona bardziej znaczące jest jego ustawienie w dwóch pozycjach:

- przesunięcie "przód-tył" względem korby, ponieważ wpływa na balans górnej części ciała. Im siodełko bardziej wysunięte do przodu tym gorsze podparcie, tułów opada na kierownicę i zwiększa nacisk na dłonie, ramiona i obręcz barkową.

- pochylenie - przesadzenie w pochyleniu nosa do dołu powoduje zjeżdżanie tyłka i jak wyżej "zwiększa nacisk na dłonie, ramiona i obręcz barkową".

Trzepak 

"MAMIL"

#455 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 lipiec 2022 - 10:31

Zgadza się, od siodełka zaczynasz, ale wysokością siodełka nie regulujesz górnej części ciała. Dopiero WTÓRNIE po ustawieniu kokpitu może dojść do zmiany kątów w biodrach i nogach i dlatego po ustawieniu kokpitu może być konieczna nieznaczna korekta siodełka - ale tylko w takim zakresie, aby przywrócić optymalne kąty nóg i bioder, a nie po to, aby bezpośrednio regulować w ten sposób nachylenia pleców względem ziemi.

rowerplus-logo-2.png

#456 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 04 lipiec 2022 - 10:37

ok z tego co piszesz, musiałbym ustawić kierownicę - podnieść do góry aby przesunąć ciężar ciała w tył. Będę miał z tym problem prawdopodobnie bo jest już chyba na maxa ;/ i w zasadzie by się zgadało bo w aplikacji w darmowej wersji mam do poprawy wysokość kierownicy jako jedyny punkt na czerwono, tyle że brak wskazówki góra/dół. Wezmę wykupie raczej pakiet i sprawdzę to 

#457 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3220 postów
  • SkądPoznań

Napisano 04 lipiec 2022 - 10:44

To wcale nie jest takie oczywiste. Tym bardziej że wcale tej kierownicy u ciebie nie widać. 

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#458 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8620 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 04 lipiec 2022 - 11:22

W pozycjonowaniu siodełka i jego wpływie na ramiona bardziej znaczące jest jego ustawienie w dwóch pozycjach:

- przesunięcie "przód-tył" względem korby, ponieważ wpływa na balans górnej części ciała. Im siodełko bardziej wysunięte do przodu tym gorsze podparcie, tułów opada na kierownicę i zwiększa nacisk na dłonie, ramiona i obręcz barkową.

- pochylenie - przesadzenie w pochyleniu nosa do dołu powoduje zjeżdżanie tyłka i jak wyżej "zwiększa nacisk na dłonie, ramiona i obręcz barkową".

Zgadzam się, ale uparcie będę twierdził, że w obu przypadkach nie wolno ruszać siodełka, jeżeli uzyskało się optymalne ustawienie ciała do pedałowania. Jeżeli zjeżdżasz w stronę kierownicy, należy ją podnieść albo przybliżyć, ale pomijając sytuacje absolutnie bez wyjścia, nie ruszać pozycji bioder względem korb.

rowerplus-logo-2.png

#459 Mattpl

Mattpl
  • Użytkownik
  • 88 postów

Napisano 04 lipiec 2022 - 12:07

ok to chyba wyzeruje ustawienia i ogarnę to od początku bo już namieszałem.

Według Was, które metody są odpowiednie aby wyjść od jakiegoś punktu

Wysokość siodła:

a) test pienta na pedale

B) pomiar przekroku - 10cm

c) pomiar przekroku i ustawienie na 88,3%

#460 Kekacz

Kekacz
  • Użytkownik
  • 1111 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 04 lipiec 2022 - 12:19

Kąt między udem a podudziem.