Skocz do zawartości

Zdjęcie

Konflikt Ze Sklepem Www O Pieniądze

153 odpowiedzi w tym temacie

#81 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 03 wrzesień 2015 - 12:07

I gitara! Piwo się, jak napisał @mikroos się należy!
Cieszę się, że sprawa się rozwiązała. A wątek sam z siebie, na pewno okaże się przydatny dla wszystkich.

• sirkozi lubi to

#82 andreedk

andreedk
  • Użytkownik
  • 4 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 14:27

Tez bym kurierowi odpalił jakąś kasę

#83 Stasko

Stasko
  • Użytkownik
  • 497 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 15:17

Nagroda za uczciwość co niestety nie jest już normalnością...

#84 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 18:13

Wierzycie w ta bajke ze nadwyzka poszla do wspolnego worka i nie wiadomo bylo kto nadplacil? Wedlug mnie oszustwo kuriera wydalo sie a DPD wybrnelo z tej sytuacji dyplomatyczna bajeczka. W ogole jakie nadwyzki pieniedzy od kurierow? Wspolny wor? No sorry ale nie kupuje tego tlumaczenia.

#85 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 wrzesień 2015 - 18:29

Kocham to zakładanie złej woli u ludzi. Domyślam się, że każdy na każdym kroku chce Cię orżnąć, ale o sobie złego słowa nie powiesz i Ty jedyny oddałbyś wszystko co do grosza?
  • puchaty lubi to

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#86 Ultek

Ultek
  • Użytkownik
  • 1695 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 19:05

Wierzycie w ta bajke ze nadwyzka poszla do wspolnego worka i nie wiadomo bylo kto nadplacil?

Prawdopodobnie, gdy klient wyciągnął rulon pieniędzy, kurier odruchowo założył, że przesyłka jest za pobraniem i wziął kasę. Potem, przy rozliczeniu wyszła nadwyżka i choć w pierwszym odruchu żałował, że się nie spostrzegł i nie zatrzymał „premii” dla siebie, to po chwili poczuł dumę, że jednak jest uczciwy i nie ma w sobie złych pokus :D

Kiedyś miałem wysłać pieniądze  komuś, kto mi wcześniej je przelał przez Bank Pocztowy. Też nie zwróciłem uwagi i skopiowałem konto z przelewu. Okazało się, że był to numer właśnie tego Banku i wierzyciel nie dostał pieniędzy. Zadzwoniłem i przez telefon sprawa się wyjaśniła. Też mieli konto na takie okazje, gdy forsa spada im z nieba i czeka, co będzie dalej. W kilka minut zwrócili mi kasę.

Ciesze się, Kris, że masz ten koszmar za sobą. Nie chciałbym przeżywać tego co Ty.

#87 Damiano

Damiano
  • Użytkownik
  • 321 postów
  • SkądDąbrowa Górnicza

Napisano 03 wrzesień 2015 - 19:39

Witam serdecznie wszystkich, 

Otóż około 20 czerwca 2015 kupiłem w sklepie internetowym GPS Garmin 500 o wartości 885zl. 
Zamówienie było złożone z platnoscia za pobraniem. 

Któregoś dnia przyszedł Kurier. Wziął pieniądze , kazał podpisać protokół odbioru paczki i poszedł. 

To teraz powiedzcie jak się uchronić przed taką sytuacją? Wybieram pobranie, a sklep wysyła normalną przesyłkę, tylko że ja o tym nie wiem. Płacę kurierowi, a za miesiąc sklep chce kasę ode mnie?

#88 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 03 wrzesień 2015 - 19:42

Może można przygotować sobie pisemko:

"Ja niżej podpisany pracownik firmy kurierskiej oświadczam, że przyjąłem pieniądze w kwocie xxx zł do paczki o numerze xxxxxxxxx."

I kurier to podpisze ? Czy można od niego żądać jakiegoś paragonu / kwitu / oświadczenia OPRÓCZ listu przewozowego ?

#89 Coriner

Coriner
  • Użytkownik
  • 164 postów
  • SkądSwinoujscie

Napisano 03 wrzesień 2015 - 19:49

"Kwituję odbiór gotówki w wysokości ............, dnia ..............., czytelny podpis" - wystarczy. Może Ci to napisać na odwrocie listu przewozowego lub faktury. Kurier zawsze żąda podpisu, to i Ty możesz coś od niego zażądać. Albo płać przelewem z góry.

#90 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8636 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 03 wrzesień 2015 - 20:03

"Ja niżej podpisany pracownik firmy kurierskiej oświadczam, że przyjąłem pieniądze w kwocie xxx zł do paczki o numerze xxxxxxxxx."

Ten konkretny kurier nie jest pracownikiem DPD! Jest podwykonawcą. Lepiej, żeby napisał, że "w imieniu firmy kurierskiej DPD przyjął kwotę 885 zł tytułem pokrycia pobrania za przesyłkę nr ..... ".

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#91 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 20:12

Chyba nie to zacytowałeś ;)
  • mikroos lubi to

#92 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 20:19

Wystarczy przy odbiorze powiedziec kurierowi, żeby pokazał na liście przewozowym pole POBRANIE i jego kwotę, a wy kombinujecie z jakimiś podpisami.

#93 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 03 wrzesień 2015 - 20:27

No i jak będzie kombinator to pokaże mi jak na moim liście przewozowym: "Dostawa pobranie....o wartości 885zł"

I po takich slowach bym dalej zapłacił. Teraz już wiem, że nie.

#94 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 20:34

Na liście każdej firmy kurierskiej jest zawsze pole POBRANIE, nie pobranie o wartości. Doskonale widac to na liście który sam wkleiłeś. Wartośc jest w osobnym okienku.

#95 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 03 wrzesień 2015 - 20:37

I myślisz, że ktokolwiek o tym wie, kto sobie od czasu do czasu zamówi paczkę za pobraniem ?

Sądzę że ok 75% ludzi dałoby się oszukać w dodatku że czekaliby za pobraniem pieniędzy i pewnie sami je kurierowi od razu dali.

#96 tessio

tessio
  • Użytkownik
  • 302 postów

Napisano 03 wrzesień 2015 - 20:42

Nie wiem czy wie, ale napisałem co wystarczy zrobic (Damiano pytał), żeby nie znaleźc się w Twojej sytuacji w najprostszy sposób.

• kris91 lubi to

#97 Gosc_kubapie_*

Gosc_kubapie_*
  • Gość

Napisano 03 wrzesień 2015 - 23:21

Zobacz jak to u kolegi wyglądało. Zwykła tabelka bez opisu. W jednym miejscu napisane "Dostawa pobranie". W drugim "Wartość 885 PLN"

Tego się praktycznie nie da potwierdzić, czy wszystko jest jasne. Na druczkach z poczty się zaznacza odpowiednie opcje - pobranie, przelew na konto, przekaz. A tutaj sobie coś podopisywali zamiast napisać kwota pobrania:x.

#98 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 04 wrzesień 2015 - 05:49

Wierzycie w ta bajke ze nadwyzka poszla do wspolnego worka i nie wiadomo bylo kto nadplacil? Wedlug mnie oszustwo kuriera wydalo sie a DPD wybrnelo z tej sytuacji dyplomatyczna bajeczka. W ogole jakie nadwyzki pieniedzy od kurierow? Wspolny wor? No sorry ale nie kupuje tego tlumaczenia.

W gruncie rzeczy nie ma to znaczenia jakie kurier miał intencje - prawda jest nie do poznania więc po co się nad nią zastanawiać? Ważne, jeśli czuje się wdzięczność, jest to, co zrobi się z tym samemu. Tylko tak można zmieniać swój świat.

• mikroos lubi to

#99 kris91

kris91
  • Użytkownik
  • 1314 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 04 wrzesień 2015 - 08:00

Kupiłem 6-paka tyskiego dla kuriera. Niby nic, ale chociaż coś jakiś mały gest. Należy im się.
  • puchaty i mikroos lubią to

#100 przmor

przmor
  • Użytkownik
  • 500 postów

Napisano 04 wrzesień 2015 - 11:07

Nalezy im sie. Szczegolnie za to, ze przez miesiac nawet nie probowali sytuacji wyjasnic. Sytuacji ktorej w ogole nie powinno byc. Narazili cie na stres a ty im jeszcze piwko fundujesz. To oni tobie powinni cos zafundowac. Dla mnie sytuacja jest karygodna. Jak mozna pobrac od klienta pieniadze i trzymac je u siebie we wspolnym worku i czekac az klient sie o nie upomni? Rob jak uwazasz ale wedlug mnie nagradzanie zwyklych zachowan jest zbedne. Gdyby ktos te pieniadze znalazl na ulicy i ci oddal ok nagroda sie nalezy. Ale za to, ze ktos przynosi ci twoje pieniadze po miesiacu w dodatku po twojej interwencji nagradzac kogos? Dla mnie dziwne. Ciekawe o ile dni stres skrocil twoje zycie, ile siwych wlosow przybylo lub pojawi sie wczesniej niz powinny, ile zmarnowanych dni, wieczorow czy nieprzespanych nocy miales z powodu tego, ze DPD wzielo od ciebie pieniadze, ktorych brac nie powinno a biedny kurier chcial oddac ale amnezji dostal bo ciezko kwote nadwyzki skojarzyc z listami przewozowymi. Rob jak uwazasz byleby tylko uczciwy kurier pijac piwko nie smial sie z ciebie ze mu numer nie przeszedl ale chociaz piwo dostal.

Dodaj odpowiedź