Skocz do zawartości

Zdjęcie

Kola W Rejon Beskidow

98 odpowiedzi w tym temacie

#81 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 31 październik 2015 - 10:26

Mag..., a według ciebie nie ma różnicy na podjeździe między kołami 2kg i 1,5kg? Tak przy okazji, na jak ciężkich kołach (nie wypada mi pytać o markę) jeździsz?

Jeżdżę na ok 1kg kołach.

Więc nie twierdzę, że nie warto czy nie powinno się mieć drogich zabawek bo byłbym hipokrytą. Ale to tylko czysta fanaberia / zachcianka / możliwość.

Oczywiście że jest różnica na podjeździe (minimalna choć odczuwalna), ale ja chyba bardziej odczuwam różnicę wynikającą z większej sztywności niż nieco mniejszej wagi, gdzie drugi komplet kół mam w ok 1,4 -1,5 kg.

Natomiast też twierdzę, że na same wyniki w jeździe, a tym bardziej w wyścigu różnica 0.5 kg w kołach nie ma żadnego wpływu. W teorii może tak, ale w stopniu tak promilowym, że w zasadzie niemierzalnym.

Więc zdecydowanie, uważam, że jeśli puszcza się komuś koło na kilkaset metrów przed kreską / szczytem , to winni tego faktu są w takiej kolejności:

1. głowa

2. wytrenowanie

3. taktyka

4. dyspozycja dnia

5-19. różne inne pierdoły mało znaczące (wymówki)

20. za ciężkie koła - z tym że wartość tego wpływu jest tak mikroskopijna, że taka wymówka jest śmieszna delikatnie mówiąc. 

Gdyby odwrócić tą tabelę, to rowerem powinienem tylko kierować :) bo mam takie koła jakie mam i goliłbym wszystkie ogórki w okolicy, a tak niestety nie jest :) Może też dlatego że nie startuję w ogórkach w okolicy ?   :)

Poniżej cytat z podsumowania testu tych kół w jakimś brytyjskim portalu, czy magazynie, chyba trafne podsumowanie.

Verdict

Result, I’m 0.2 seconds faster than the year before (well, not even Lightweight can perform miracles) but at least I didn’t go slower, and being the wrong side of 40, I’ll take that, but I don’t want to give them back.

PS.

99,5% amatorów nawet nie zbliża się do maksimum możliwości swojego organizmu, a tylko wydaje im się, że jechali w trupa. Więc rezerwy są naprawdę gdzie indziej niż w sprzęcie. Choć fajnie jest mieć fajny sprzęt :)

• Greek lubi to

#82 Szuwareck

Szuwareck
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądMyslenice

Napisano 31 październik 2015 - 10:52

Nie podejrzealem ze rozpetam taka dyskusje :)

W zalaczeniu schemat z artykulu dotyczacego kol w teren gorski - czy warto :)

where-does-it-pay-off-to-drop-the-weight

#83 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 31 październik 2015 - 10:57

Więc zdecydowanie, uważam, że jeśli puszcza się komuś koło na kilkaset metrów przed kreską / szczytem , to winni tego faktu są w takiej kolejności:
1. głowa
2. wytrenowanie
3. taktyka
4. dyspozycja dnia
5-19. różne inne pierdoły mało znaczące (wymówki)
20. za ciężkie koła - z tym że wartość tego wpływu jest tak mikroskopijna, że taka wymówka jest śmieszna delikatnie mówiąc.
[/size][/font][/color]

Ale jak głowa wie, że koła są bardzo lekkie i sztywne, to też ta głowa tak łatwo nie odpuści przed końcem. To tak żartobliwie o wpływie pkt 20 na pkt 1. :)

#84 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 31 październik 2015 - 11:15

Nie podejrzealem ze rozpetam taka dyskusje :)

W zalaczeniu schemat z artykulu dotyczacego kol w teren gorski - czy warto :)

where-does-it-pay-off-to-drop-the-weight

Bzdura!

Są kolarze, którzy nie mają już z czego zejść z wagi. 

Spadek wagi wiążę się ze spadkiem mocy!!! Więc ten argument jest dobry właściwie tylko w przypadku otyłych amatorów...

Strava
Instagram
Z blatu po świecie- zapraszam na mój fotoblog!

#85 mag...

mag...
  • Użytkownik
  • 590 postów
  • Skądpomorskie

Napisano 31 październik 2015 - 11:15

Jak głowa przejmuje się takimi drobiazgami jak ciężkie koła to trzeba na poważnie porozmawiać z głową :)

#86 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 31 październik 2015 - 11:37

Bzdura!

Są kolarze, którzy nie mają już z czego zejść z wagi. 

Spadek wagi wiążę się ze spadkiem mocy!!! Więc ten argument jest dobry właściwie tylko w przypadku otyłych amatorów...

"most people" vs "są [istnieją] kolarze". Dalej rób k***ę z logiki.

Otyłych to pojęcie względne. Do 17% BF dla mężczyzn sylwetka jest traktowana jako fitness, także ciężko takiego gościa nazwać otyłym. Zejście o 2-3kg tłuszczu do 13-15% BF nie powinno w żaden sposób wpłynąć na wydolność organizmu.

#87 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 31 październik 2015 - 11:38

To znajdz mi gorala z 13% BF
Strava
Instagram

#88 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 31 październik 2015 - 21:27

Okej, popełniłem obiecany tekst: http://zblatuposwiecie.cba.plsmacznego ;)

Strava
Instagram

#89 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 01 listopad 2015 - 01:54

Czegoś tu nie kapuję. Obliczyłeś, że całkowita energia układu (kolarz+rama+koła) wyniosła 2890J i 2835J. Te 2835J to spadek udziału energii kin. kół z 2,6% do 1,7% czyli o 0,9% mniej. Owszem, porównując tylko te dwie energie kół (75J vs 47J), to różnica wyniosła 37%, ale w końcowych wnioskach powinieneś chyba rozpatrzeć przyspieszenie jako cały układ, a nie tylko koła, bo porusza się cały rower wraz z kolarzem, a nie same obręcze. W tym przypadku spadek całkowitej energii kin. wyniósł nie 37% lecz 0,9%, przy spadku masy obręczy i opony aż o ile gram? 

Ja to rozumiem tak, że jak byś chciał przyspieszyć tylko same obręcze (np. rower postawiony na stojaku) to one faktycznie by zyskały maksymalną prędkość o 37% szybciej, ale wsadzając na nie kolarza z ramą, wszystko spada do marnych 0,9%. W art. autor mówił o 0,5% przy 200g. No i cały czas mowa o przyspieszeniach, interwałach, a ile zyskamy przy równej jeździe pod górę wciągając 200g mniej? 

Moim zdaniem popełniłeś błąd we wnioskach, cały czas obliczałeś Ekc, a wnioski wyciągnąłeś tylko z Eko. Zresztą sam na wstępie napisałeś:

masa kół czy też całego roweru wraz z kolarzem odgrywa największą rolę przy zmianach prędkości.

#90 Szuwareck

Szuwareck
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądMyslenice

Napisano 01 listopad 2015 - 08:13

Magia statystyki

Odpowiednia proporcja potrafi wyolbrzymic pewne fakty a realne zyski jw.

Idac za logika identyczny zysk da odchudzenie zadka otyloego amatora

#91 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 01 listopad 2015 - 10:32

I tak i nie, ja tylko porównuję oba zestawy więc błędu nie robię. Jednak z drugiej strony, aby wyliczyć dokładne przyspieszenie to potrzebuję wziąć wartość masy całkowitej układu

Strava
Instagram

#92 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 01 listopad 2015 - 10:52

Wiem, że błędu nie robisz w obliczeniach i pomijasz masę piast oraz szprych, ale tak wyciągnięte wnioski końcowe są już błędne, bo cały rower z kolarzem nie przyspieszy szybciej o 37% (a tak czyta się twój wywód niestety) lecz o ułamek procenta, ułamek o którym tu dyskutujemy i to tylko podczas przyspieszeń.

Powiedz mi jeszcze, o ile spadła masa w tym lżejszym kole, bo to też istotne?

#93 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 01 listopad 2015 - 11:27

Napisałem, z 1,84 do 1,16. zatem 0.68kg

Strava
Instagram

#94 Arni

Arni
  • Użytkownik
  • 3088 postów
  • SkądWLKP

Napisano 01 listopad 2015 - 12:04

No faktycznie napisałeś, ale tak zagmatwanie, że ciężko to wyłuskać :)

Czyli 0,68kg i zysk 28J (0,9%) przy całkowitym zapotrzebowaniu na energię ponad 2800J by rozpędzić kolarza, rower i te nowe, super lekkie koła. Kurna, puszczę dymka z 4 liter i te 28J nadrobię :D

A gdzie teraz konkretne zyski przy równym tempie?

Tak jak kolega Szuwarek napisał, odpowiednia proporcja potrafi wyolbrzymić pewne fakty gdzie tymczasem zyski są jw.

#95 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 01 listopad 2015 - 13:23

Fajny filmik na temat wpływu zmiany kół: https://www.youtube....h?v=-QekUwBmckQ

#96 haligówka

haligówka
  • Moderator
  • 853 postów
  • SkądRzeszów/Kraków

Napisano 01 listopad 2015 - 14:18

W wolnym czasie pokuszę się o dalsze wnioski i obliczenia, tylko musi się zrobić troszkę luźniej z obowiązkami na uczelni. Ten tekst tez dość na szybko tworzyłem, więc wygląda bardzo amatorsko :P

Strava
Instagram

#97 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 01 listopad 2015 - 15:41

Nic nowego, ale.... człowiek to nie maszyna. Jest tyle zmiennych fizycznych , psychicznych, pogodowych itd, że moim zdaniem nie da się tego ustalić jednoznacznie. I to jest właśnie to, czym kręci kolarstwo, a właściwie sport.  pozdr

#98 Szuwareck

Szuwareck
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądMyslenice

Napisano 01 listopad 2015 - 16:02

Wracajac do poczatku tematu najpewniej finalne kola to beda :

Obrecze Pacenti SL23  , 24 / 28

Piasty Aivee SR5 chyba ze w sensownej cenie bede Edition One

Szprychy Sapin CX Ray

Powinny byc okolo 1460 gram

#99 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 02 listopad 2015 - 08:07

Jakbyś zszedł na 1450 to byłaby rakieta.
  • mag..., Greek i PAVULONIX lubią to

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

Dodaj odpowiedź