Jump to content

Photo

Tubeless

372 replies to this topic

#121 admsk

admsk
  • Użytkownik
  • 389 posts

Posted 15 January 2021 - 14:20

U mnie spoko zadziałało, a już miałem koło oddać do ponownego zalania.

Wpompowałem całe to ustrojstwo w oponę i już nie musiałem jej nawet pompować.... Inna sprawa, że przy wyciąganiu została mi ta guma na wentylu i został on ciągle otwarty, co spowodowało przerobienie mojego tshirtu na szmatę do napędu.... Trochę piany wyszło na zewnątrz.

Chciałem tylko napisać, że opinia człowieka z YouTube, że jak piana ma uszczelnić jest kompletną bzdurą. On to przedstawia jak pianę zrobioną z ludwika, gdzie w rzeczywistości chwilę po ubrudzeniu ramienia, piana zamieniła się w latex, sklejając mi włosy

Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka

#122 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 15 January 2021 - 14:51

Osobiście wożę stans dart. Jeszcze na szczęście okazało się nie przydatne. Jak rozeznawalem temat to
Dynaplug też jest polecane.

#123 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 15 January 2021 - 15:42

Właśnie zastanawiam się co kupić z tych rozwiązań - stans dart wydaje się fajniejszy. W Dynaplug ta końcówka wydaje się strasznie gruba i na filmach widać jak ciężko się ją wpycha. Bałbym się, że uszkodzę obręcz od środka albo poszarpię taśmę na obręczy. Za to ma fajną opcję jednoczesnego podpięcia naboju i dopompowania opony przez dziurę. 

Stan's dart wydaje się lżejszy, mniejszy i łatwiejszy w obsłudze. Ma plastikową końcówkę, jeżeli dobrze widzę na filmach. 

W ogóle ciekawe, że w większości filmów prezentujących działanie obu rozwiązań występują opony MTB, większe, ze znacznie mniejszym ciśnieniem, więc pewnie łatwiejsze do naprawy z użyciem tych narzędzi. 

#124 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 15 January 2021 - 15:51

U mnie spoko zadziałało, a już miałem koło oddać do ponownego zalania.

Ale używałeś Trezado, czy tego co podlinkowałem??

Ten Stans Dart wygląda ciekawie ale przypomina mi popularne knoty, a te się u mnie nie sprawdziły, ciśnienie wypychało je spowrotem po paru minutach

#125 mareq

mareq
  • Użytkownik
  • 232 posts
  • SkądBielsko-Biała

Posted 15 January 2021 - 15:55

Wygląda, że ten Dart ma właśnie tak plastikowy element, który ma zabezpieczyć przed wypchaniem z opony.

#126 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 15 January 2021 - 16:11

No może... Muszę się temu przyjrzeć na spokojnie. W pracy teraz jestem

#127 big75

big75
  • Użytkownik
  • 1,560 posts
  • Skądpolska

Posted 24 February 2021 - 18:49

Takie pytanie: dotyczy tubeless ready ale mtb.

Kupiłem jakiś czas temu opone Michelin Force  27,5 *2,25...dziś założyłem na koło ,napompowałem  i ...................od razu trzyma powietrze. Mleczka nie dolewałem wcale ale pewnie stare uszczelniło ''szprychy'' dlatego teraz nie trzeba nic kombinować. Jedyne co poprawiłem to nowa taśma bo stara zeszła jak  to zwykle bywa.

Tylko nie wiem teraz ile dolać  mleka .....bo chyba tyle co zalecane   do uszczelniania nowego koło ( o ile pamiętam 60 na koło) to nie ma potrzeby???

#128 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 24 February 2021 - 21:16

Aż tak cenne jest dla Ciebie mleczko, że zastanawiasz się trzy razy? :)

Wg mnie szkoda kombinować, lej ile piszą. Kiedyś może Ci zabraknąć tych 10 mililitrów, których pożałowałeś.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#129 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 February 2021 - 11:17

To ja jeszcze w temacie zadam pytanie - czy kupować w ciemno coś takiego do tubelessów?

https://allegro.pl/o...ych-10041038833

#130 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 February 2021 - 11:33

W ciemno wg mnie nie. Nie zawsze jest potrzebny, a z każdym rokiem technologia wydaje się coraz lepiej dopracowana i opony są coraz łatwiejsze w montażu.

• bonobo likes this

rowerplus-logo-2.png

#131 Marcin321

Marcin321
  • Użytkownik
  • 2,241 posts
  • SkądWarszawa

Posted 25 February 2021 - 11:35

Ja radzę sobie zwykłą warsztatową pompką. Zakładałem w MTB maxxisy i vittoria - potrzeba nieco wprawy ale do ogarnięcia.
  • bonobo likes this

#132 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 February 2021 - 11:48

dzięki, w takim razie jeszcze się zastanowię nad tym zakupem. A jeszcze zapytam o mleko - Stans? Dostałem do roweru dwie butelki Giantowskiego mleka i nie wiem czy lać czy może lepiej kupić Stansa. 

#133 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 February 2021 - 11:51

Nie korzystałem z Gianta. Natomiast Stans jest sprawdzony i wg mnie najlepszy.

• bonobo likes this

rowerplus-logo-2.png

#134 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 25 February 2021 - 13:01

Stans u mnie po nieco ponad 7 miesiącach nadal był lekko płynny, co raczej dobrze o nim świadczy.
Jednak ilu użytkowników tyle opinii. Przez niektórych polecany jest Orange, a wręcz odradzany Stans - przez innych odwrotnie. Chyba kwestia, że jak jeden zawiedzie to spróbować drugi.

#135 EmPe

EmPe
  • Użytkownik
  • 1,027 posts

Posted 25 February 2021 - 13:13

Przez niektórych polecany jest Orange, a wręcz odradzany Stans - przez innych odwrotnie. Chyba kwestia, że jak jeden zawiedzie to spróbować drugi.

No ja w zeszłym roku jezdziłem na Schwalbe Doc Blue, a to podobno to samo co Stans, dlatego na ten rok zakupiłem już Orange  ;)

#136 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 25 February 2021 - 13:14

mam stans dart, więc zakładam, że te łatki też najlepiej się dogadują z mlekiem stans. Chyba zamawiam. Ehh, szkoda Mikroos, że przy ostatnim zamówieniu od Ciebie o tym nie pomyślałem. 

#137 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8,614 posts
  • SkądSzczecin

Posted 25 February 2021 - 13:18

Co zrobisz, jak nic nie zrobisz ;)

rowerplus-logo-2.png

#138 zbrozin

zbrozin
  • Użytkownik
  • 103 posts
  • SkądWarszawa

Posted 26 February 2021 - 09:16

Dostałem do roweru dwie butelki Giantowskiego mleka i nie wiem czy lać czy może lepiej kupić Stansa. 

Nie wiem jak jest w obecnym sezonie, ale kiedyś mleczko Giant to był Stan's z inną naklejką.

Może da się to potwierdzić u dystrybutora.

#139 bonobo

bonobo
  • Użytkownik
  • 1,981 posts
  • SkądWrocław

Posted 26 February 2021 - 10:34

a to ciekawostka!! Zaraz spróbuję to wyśledzić na opakowaniu, może jest coś w rodzaju "wyprodukowano dla Giant przez .... "

--

Dobra, mam przed sobą stansa i gianta. Faktycznie są spore podobieństwa w informacjach i oznaczeniach na butelkach:

oba made in US and A,

oba z trwałością 2-7 miesięcy w oponie w zależności od warunków;

oba do użytku poniżej 0 stopni Celsjusza,

oba z naturalnym lateksem

oba non-hazardous

oba non-corrosive

oba non-toxic

przy czym te ostatnie cztery oznaczenia są identyczne i w identycznym układzie graficznym. 

Zerknąłem na zdjęcia mleka w dużym opakowaniu i są to identyczne butelki (tyle, że w giancie biała), o identycznej pojemności oraz z identycznymi oznaczeniami.

Uważam zatem, że jest wielkie prawdopodobieństwo, że w środku jest ten sam płyn. Potwierdzają to wpisy na zagranicznych forach.

• Marcin321 likes this

#140 alterego

alterego
  • Użytkownik
  • 1,224 posts

Posted 20 March 2021 - 20:12

Zaczął mi prześwitywać oplot na bocznej ściance w GP5000. Gumy jeszcze bardzo dużo (dwa znaczniki). Spotkał się ktoś z czymś takim?

Reply to this topic