Tubeless
Napisano 15 styczeń 2021 - 14:20
Wpompowałem całe to ustrojstwo w oponę i już nie musiałem jej nawet pompować.... Inna sprawa, że przy wyciąganiu została mi ta guma na wentylu i został on ciągle otwarty, co spowodowało przerobienie mojego tshirtu na szmatę do napędu.... Trochę piany wyszło na zewnątrz.
Chciałem tylko napisać, że opinia człowieka z YouTube, że jak piana ma uszczelnić jest kompletną bzdurą. On to przedstawia jak pianę zrobioną z ludwika, gdzie w rzeczywistości chwilę po ubrudzeniu ramienia, piana zamieniła się w latex, sklejając mi włosy
Wysłane z mojego ELE-L29 przy użyciu Tapatalka
Napisano 15 styczeń 2021 - 15:42
Właśnie zastanawiam się co kupić z tych rozwiązań - stans dart wydaje się fajniejszy. W Dynaplug ta końcówka wydaje się strasznie gruba i na filmach widać jak ciężko się ją wpycha. Bałbym się, że uszkodzę obręcz od środka albo poszarpię taśmę na obręczy. Za to ma fajną opcję jednoczesnego podpięcia naboju i dopompowania opony przez dziurę.
Stan's dart wydaje się lżejszy, mniejszy i łatwiejszy w obsłudze. Ma plastikową końcówkę, jeżeli dobrze widzę na filmach.
W ogóle ciekawe, że w większości filmów prezentujących działanie obu rozwiązań występują opony MTB, większe, ze znacznie mniejszym ciśnieniem, więc pewnie łatwiejsze do naprawy z użyciem tych narzędzi.
Napisano 15 styczeń 2021 - 15:51
Ale używałeś Trezado, czy tego co podlinkowałem??U mnie spoko zadziałało, a już miałem koło oddać do ponownego zalania.
Ten Stans Dart wygląda ciekawie ale przypomina mi popularne knoty, a te się u mnie nie sprawdziły, ciśnienie wypychało je spowrotem po paru minutach
Napisano 24 luty 2021 - 18:49
Takie pytanie: dotyczy tubeless ready ale mtb.
Kupiłem jakiś czas temu opone Michelin Force 27,5 *2,25...dziś założyłem na koło ,napompowałem i ...................od razu trzyma powietrze. Mleczka nie dolewałem wcale ale pewnie stare uszczelniło ''szprychy'' dlatego teraz nie trzeba nic kombinować. Jedyne co poprawiłem to nowa taśma bo stara zeszła jak to zwykle bywa.
Tylko nie wiem teraz ile dolać mleka .....bo chyba tyle co zalecane do uszczelniania nowego koło ( o ile pamiętam 60 na koło) to nie ma potrzeby???
Napisano 24 luty 2021 - 21:16
Aż tak cenne jest dla Ciebie mleczko, że zastanawiasz się trzy razy?
Wg mnie szkoda kombinować, lej ile piszą. Kiedyś może Ci zabraknąć tych 10 mililitrów, których pożałowałeś.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 25 luty 2021 - 11:17
To ja jeszcze w temacie zadam pytanie - czy kupować w ciemno coś takiego do tubelessów?
https://allegro.pl/o...ych-10041038833
Napisano 25 luty 2021 - 11:33
W ciemno wg mnie nie. Nie zawsze jest potrzebny, a z każdym rokiem technologia wydaje się coraz lepiej dopracowana i opony są coraz łatwiejsze w montażu.
- bonobo lubi to
Napisano 25 luty 2021 - 11:51
Nie korzystałem z Gianta. Natomiast Stans jest sprawdzony i wg mnie najlepszy.
- bonobo lubi to
Napisano 25 luty 2021 - 13:01
Jednak ilu użytkowników tyle opinii. Przez niektórych polecany jest Orange, a wręcz odradzany Stans - przez innych odwrotnie. Chyba kwestia, że jak jeden zawiedzie to spróbować drugi.
Napisano 25 luty 2021 - 13:13
Przez niektórych polecany jest Orange, a wręcz odradzany Stans - przez innych odwrotnie. Chyba kwestia, że jak jeden zawiedzie to spróbować drugi.
No ja w zeszłym roku jezdziłem na Schwalbe Doc Blue, a to podobno to samo co Stans, dlatego na ten rok zakupiłem już Orange
Napisano 26 luty 2021 - 10:34
a to ciekawostka!! Zaraz spróbuję to wyśledzić na opakowaniu, może jest coś w rodzaju "wyprodukowano dla Giant przez .... "
--
Dobra, mam przed sobą stansa i gianta. Faktycznie są spore podobieństwa w informacjach i oznaczeniach na butelkach:
oba made in US and A,
oba z trwałością 2-7 miesięcy w oponie w zależności od warunków;
oba do użytku poniżej 0 stopni Celsjusza,
oba z naturalnym lateksem
oba non-hazardous
oba non-corrosive
oba non-toxic
przy czym te ostatnie cztery oznaczenia są identyczne i w identycznym układzie graficznym.
Zerknąłem na zdjęcia mleka w dużym opakowaniu i są to identyczne butelki (tyle, że w giancie biała), o identycznej pojemności oraz z identycznymi oznaczeniami.
Uważam zatem, że jest wielkie prawdopodobieństwo, że w środku jest ten sam płyn. Potwierdzają to wpisy na zagranicznych forach.
- Marcin321 lubi to