Niech każdy handluje, tylko niech stosuje normlane marże a nie wyzysk.
1. Dead, jakby klientów było więcej to i ceby by spadły.
2. - Marże - czy Ty wiesz ile kosztuje utrzymanie miesięczne nawet jednoosobowej firmy-sklepu czy serwisu - conajmniej półtora razy tyle co Ty zarabiasz - weż zarób tyle , jak na Klamkomanetkach 3400 zarabiasz ok 50 zł po znjamości - no bo koledze nie odmówisz sprzedać taniej..
2. Shimano monopolu nie ma bo skończył się jak sporo firm zamawia towar w hurtowniach niemieckich - zasady handlu takie same, szybka dostawa itd.
Dostałem oferte z takiej sieci w zeszłym roku - mają kilka tysięcy pozycji sprzętu - wszystko co jest produkowane przktycznie ze znanych szpejów - opada szczęka.
Kupując w sklepie internetowym Ty nie wiesz skąd pochodzi część.
Shimano od roku załatwiło elegancko swoją polityką - upust od obrotu wiele firm i sklepów stacjonarnych - o czym pewnie paru z was wie.
Jesli mogą dać ta duże upusty sklepom internetowym to czemu nie pomniejszym firmom ??
ha, bo mają mniejsze obroty.
Ty jako klient do tego pośrednio sie przyczyniasz bo kupujesz w sieci internetowej a nie w stacjonarnym sklepie - stąd duże rozbiezności cenowe.
Jeśli np mój sklep dostałby upust tak jak np. CR to kupowałbyś klamkomanetki 3400 tegoroczne po 320 zł brutto.
Shimano ma najgłupszą polityke cenową jaką mozna było wymyśleć stwarzajac pozory uczciwego handlu - dajac wiecej zarobić tym którzy najwięcej sprzedają -uklady hadlowe - cicha zmowa , tak dużych rozbieżności nie ma u innych importerów.
Problem - chcesz mieć taniej - kupujcie w Polsce, zwiększcie sprzedaż tutaj, co i tak pewnie i nie pomoże.
Co do monopolu - to tutaj temat jest zle sformułowany bo konkurentów na rynku w stosunku do Shimano jest paru - Sram, FSA itd, ale nikt nie wpakuje tyle kasy aby mieć coś , czego sprzedaż jest nikła, tak samo z Campagnolo - Kto w Krakowie jeździ na tym a kto na Shimano, ha , a kto na Sramie ??
Chcesz zarabiać wiecej - zatrudnij sie za granicą, badania rynku dowiodły ostatnio iż jesteśmy krajem , w którym % stosunek zarobków kadry kierowniczej do pracowników stawia nas na ostatnim miejscu wśród krajów cywilizowanych, potem za nami są tylko kraje co zyją z wyzysku siły roboczej - Korea, Chiny itd.
I to prawda.
Druga sprawa to też i taka że Polak z natury szuka aby cos najtaniej wychwycić, co czasem okazuje sie w czasie drożej.
Jeśli kupisz np. korbe w sklepie X to : dostaniesz upust, odbiór na miejscu, montaż czasem gratis i serwis takze na miejscu.
Jesli kupisz przez int. to zakładasz sam, gwarancja jest gdzieś tam - jeśli co to koszty wysyłki, przesyłki itd, czas zmarnowany na oczekiwania- a póznie dajesz setki pytań na forach dlaczego to nie chodzi, dlaczego , co i jak.
Problemem jest nie to iż coś jest drogie - problemem jest brak odpowiedniej ilości kasy .
I nie mówcie że My okradamy klientów, spróbuj sam poprowadzic biznes z którego zarabiasz 5 miesiący w roku - a reszta ???
Dead - przykład dla ciebie:
Wiesz co to hamulce tarczowe ????
wiesz .
Klient mówi że tarcza ociera o zacisk. a wiec :
- przelanie hamulca, odpowietrzenie - nic to nie dało
- rozebranie zacisku na części, wyczyszczenie tłoczków, zacisków, ponowne napełnienie płynem - efekt - zaden dalej tłoczki chodzą bezsensu raz jeden raz drugi nie odbija.
- dzień drugi - ponowne rozbebeszenie tłoczków - oringi - szlifowanie, itd, ponowne napełnienie płynem - no jest jakis efekt zauwazalnuy , tłoczki jakoś w miare odbijają.
Wynik autopsji - Shimano wyfrezowało za mału otwór pod uszczelke , która za mocno zaciska tłoczek - co powoduje za duże tarcie i nierówną prace.
Całosć roboty zajmuje ok 2-3 godz, ale jeszcze trzeba mieć do tego odpowiednia wiedze i umiejętności - i co za taką robote weżmiesz 50 zł od tego podatek, % na czynsz itd.
A hamulec kosztuje nowy 170 zł a kicha jakich mało.
Zazdroszcze tym którzy potrafią powiedzieć klientom - tak ma być , tegio sie nie da zrobić itd. tyle że zamiast duuuzej kasy masz czasem szacunek .
[ Dodano: 2010-02-05, 10:05 ]
EDIT:
http://www.allegro.p...?item=910268189
koleś mnie dosłownie roz**ebał:
- Jaka cena pana interesuje?
- Interesuje mnie cena 500 zł
nie mam sił...
Napisz moze jaką oferte dostałeś ode mnie na klamkomanetki rózne - dostałeś niższą niż sklepy internetowe, może walnij się w pierś