Hhmm no to czuję długa dyskusje
Ale to dobrze.
Kół nigdy nie budowałem ale projektuje zawieszenia i elementy zawieszeń do samochodów sportowych. Tak więc humanistą nie jestem i wierszy nie piszę to też wydaje mi się, ze mogę zabrać udział w tej rozmowie
To, że Ty budujesz koła nie znaczy, że musisz znać się na inżynierii i mechanice. Poprostu czasem warto odejść od standardów i warto otworzyć się na coś nowego albo "starego" na co niektórzy od dawna patrzą nieprzychylnie. Przykład szersze opony szosowe gdzie po latach wyszło, że są lepsze. Kolejny przykład kół 29" gdzie już prawie 15 lat temu GF je promował , a wszyscy mówili mu puknij się w czoło. Albo widelec upside down RS-a. Takie widelce były już conajmniej 10 jak nie 15 lat temu na rynku robione przez Marcoka. Ale nie przebił się produkt. Być może wystarczyło go delikatnie zupgarować i był by to produkt niemal doskonały. Tą drogą poszedł RS. Co do koł. Lutowanie szprych. Robina oto 30 i 40 lat temu. w latach 90-tych i dwutysiecznych odchodzono od tego do teraz... od kilku lat wiele osób lutuje szprychy.
Wracając do piast. Zobacz piast torowe. Dlaczego mają tak wysokie kołnierze? W zasadzie miały ponieważ teraz używa sie kół o trochę innej konstrukcji. M.in karbonowych. Kiedyś prawdopodobnie używano takich piast dlatego by uzyskać wyższą sztywność. Czyli to o co wszystkim nam chodzi. Piasty AC. od zawsze kiedy pamiętam AC miało wysokie kołnierze w szosowych piastach. Pierwsze egzemplarze peękały ale o najnowszych wypustach nie słyszę złego słowa. Kilku innych producentów tez znalazłem promujących wysokie kołnierze albo przynajmniej sam kołnierz od strony napędu gdzie jak pisałem wcześniej występują wyższe naprężenia.
Jest pewna ciekawa firma produkująca piasty z wysokim kołnierzem ale tylko tym DS. Doszedłem do tego, ze nawet jakaś prokontynentalna grupa ściga się na kolach opartych o te piasty, Cena tylnej piasty to ok 250 Euro. Wg mnie dużo.
http://www.bartimecycling.com/piszą w zasadzie oni o tym wszystkim co już wiem od dawna albo inaczej co poprostu przypuszczam i pisze to wyzej. Wg mnie BARDZO ciekawa sprawa : http://www.bartimecycling.com/product-Road-Hubs.php
Mam swoją teorię ale chciałbym usłyszeć Twoje zdanie ( być może dzięki Tobie dowiem się czegoś nowego ) . Czy możesz mi wytłumaczyć 2 sprawy dlaczego :
- " im wyższy kołnierz tym bardziej niekorzystny kąt dla szprychy "
- " Przy wysokich kołnierzach także niewskazane jest stosowanie wysokich profili obręczy "
Nie chce byś się na mnie obraził i nie pisze tego bezpośrednio do Ciebie ale wiesz znam mechaników samochodowych ( a w tej branży siedzę całkiem powaznie ) którzy naprawiają masę aut , a dobrymi mechanikami nie są... Oni nie otwierająsie na nowości i na sugestie z zewnątrz. Niestety.