Skocz do zawartości

Zdjęcie

Deadhorse'a sposób na klamkomanetki

• Zamknięty Temat jest zamknięty
68 odpowiedzi w tym temacie

#41 Gosc_Stas_*

Gosc_Stas_*
  • Gość

Napisano 19 luty 2010 - 12:05

Deadhorse, dla mnei manetki przy ramie są o wiele lepsze niż te przy kierownicy.

Absolutna prawda. Manetki przy ramie nie tylko nie psują wyglądu rowerka ale są znacznie lżejsze. Kiedyś jeżdżono z manetkami nawet wtedy gdy powszechnie używano już klamek. Miłośnikami manetek na ramie byli m.in. Pantani, Jaskuła (widac to w materiałach filmowych z przed kilku lat) Pantani nawet używał zestawu prawa klamkomanetka i lewa menetka na ramie.
Fakt zakładanie takich dziwolągów jak manetki od górala na kierownicę szosówki jest sprawą osobistą właściciela roweru, jednak forum jest po to aby się wypowiadać na te i inne tematy. Więc się wypowiadam: dla mnie to szczytowy obciach i nawet do głowy by mi nie przyszło, że tak można ... zrobić.

Stas

#42 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 19 luty 2010 - 12:23

Jakby to było babskie forum o ciuszkach i torebkach to bym się nie zdziwił, że temu nie pasuje kolor, tamtemu kształt, a innemu torebka to butów.

Dla mnie moja rozwiązanie też jakimś wielkim dokonaniem estetycznym. Ale decydując się na nie porzuciłem względy estetyczne, a pierwszoplanowe okazały się względy parktyczne,techniczne i ekonomiczne. Pisałem o tym setki razy, napisze poraz kolejny - to nie jest mój świadomy wybór, tylko wybór mniejszego zła. Dla mnie właśnie to rozwiązanie było najkorzystniejsze, tłumaczyłem to już, powtarzać tego nię będę.

Poza tym czy mój rower to jakiś pokaz mody? czy to jest dzieło sztuki by je podziwiać? NIE!, to jest maszyna stworzona do połykania kaemów i łosiów, którzy kupują rower i osprzęt oczami, a nie głową. W tym sezonie zmieniłem korbę z jakiegoś RPMa kwadrat, na 105 HTII, manetki z 7 na 9, kasete z 8 na 9, RD kiedys sora, potem tiagra teraz DA, FD planuje z 2200 na ultegre, hamulce z sachsa na tiagre, piasty z sory na ultegre, wiec jak widać postepy znaczące, może za rok kto wie - przyjdzie czas na zmiane na true klamkomanetki.

#43 fan911

fan911
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŁódź / Łowicz

Napisano 19 luty 2010 - 13:27

Fakt zakładanie takich dziwolągów jak manetki od górala na kierownicę szosówki jest sprawą osobistą właściciela roweru, jednak forum jest po to aby się wypowiadać na te i inne tematy. Więc się wypowiadam: dla mnie to szczytowy obciach i nawet do głowy by mi nie przyszło, że tak można ... zrobić.

Stas

Deahorse - no ładną wywołałeś dyskusję :lol: Same skrajne opinie... Powinieneś zrobi tak: jak będziesz chciał coś zmieni w rowerze, to zapodaj sondę na forum. Wszyscy zagłosują i większośc zadecyduje, w którą stronę dalej będziesz "ulepszał" swój rower :lol: Może zamiast "ulepszał" powinienem napisac: "zmieniał", bo te ulepszenia są jak widac mocno kontrowersyjne :lol:

#44 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 19 luty 2010 - 13:31

ba, nawet doczekałem się imiennego tematu :mrgreen:

może opatentuje swoje dzieło :lol:

#45 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 19 luty 2010 - 14:05

Deadhorse, muszę Cię zmartwić, Thorian miał to u siebie dużo wcześniej niż Ty...

#46 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 luty 2010 - 14:32

Deadhorse
Osobiście uważam, że porażką było wymyślenie kilkadziesiąt lat temu manetek na ramie.

A jestem ciekaw czy wiesz w którym miejscu były (była) jeszcze wcześniej manetka od przedniej przerzutki? ;-)
i jak się dowiesz to jestem ciekaw jak byś to nazwał, skoro na ramie to porażka...

Pamiętam jak zaczynałem z tymi manetkami i pamiętam jakie niepewne był moje poczynania gdy pusciłem kierownicy by sięgnąc do manetki ;>

za mało jeździłeś... zmienia się szybko i dosyć łatwo

a co do finiszu to masz jeszcze KOLANO które działa rewelacyjnie na kresce

Ale jak sobie stryjenka życzy i powodzenia

#47 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 19 luty 2010 - 14:35

Deadhorse, muszę Cię zmartwić, Thorian miał to u siebie dużo wcześniej niż Ty...

wiem, zz tym patentem to żart ;)

Grequ, wiem, że były jeszcze manetki przy mostku, nie wiem czy o to chodzi ;)

#48 Mike93_KMI

Mike93_KMI
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • SkądWioska

Napisano 19 luty 2010 - 14:46

hm a nie myślałeś nad zamontowaniem Deadhorse, tak tych manetek ?
http://img46.imagesh...us/i/szosa.jpg/ tak mam i nie narzekam i spokojnie kase odkładam na klamkomanetki . A co do twojego tricku to mi się nawet to podoba :mrgreen:

#49 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 19 luty 2010 - 14:48

a jak Ty je tam umieściłeś? Do czego przykręciłeś?

#50 Mike93_KMI

Mike93_KMI
  • Użytkownik
  • 143 postów
  • SkądWioska

Napisano 19 luty 2010 - 14:53

http://img18.imagesh.../i/manetki.jpg/ tak mi to zrobił serwisant dał jakąś objemkę i taka blaszkę dał która trzyma pancerz i linki . Naped 8s i smiga sie nawet fajnie ;-)

#51 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 19 luty 2010 - 15:02

I tak to najmlodszy uczestnik dyskusji z "jakims tam" serwisantem dobili DEADiego swoim patentem ! Tanio,szybko i wygodnie :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
No i w miare po "szosowemu"........

#52 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 luty 2010 - 15:04

Grequ, wiem, że były jeszcze manetki przy mostku, nie wiem czy o to chodzi ;)

no niestety nie, to nawet ciężko nazwać manetką była to dźwignia około 25 cm umieszczona na rurze podsiodłowej w miejscu gdzie mocuje się drugi koszyk i przekładało się z małej na dużą tarczę. Może jak czas pozwoli fotkę zrobię i zapodam

A może kiera od górala ;-) z rogami i masz prawie czasową

#53 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 19 luty 2010 - 15:18

Pomysł Mike calkiem niezły, ale estetyka pozostawia wiele do życzenia. Poza tym musiałbym mieć manetki montowane na obejme, wiec jareczku to nie takie proste jak Ci sie wydaje.

Greq myślałem już nawet o kurierce, ale dodatkowe koszty, zmiana klamek - nie ma sensu. Przy mojej pierwszej szosie jeździłem na prostej kierownicy z rogami i było całkiem OK, ale co baranek to baranek :)

Jak złoże wszystko, uwstawie kiere, klamki i manetki, założe owijke i dopiero będzie można się chwalić gotowym rezultatem :)

#54 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 19 luty 2010 - 15:44

Deadhorse, dla chcacego nic trudnego.........

#55 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 19 luty 2010 - 16:01

http://img18.imageshack.us/i/manetki.jpg

Widziałem taki patent masę razy na mieście w Krakowie w poczciwych stalakach - nie wyglądało to dziwnie wcale. To mógł być jakiś stary przepis na przerzutki w kategorii rowerów turystycznych kiedy to osobie jadącej raczej nie chciało się schylać tak głęboko.

Właśnie w takich rowerach je widywałem gdzie były często błotniki i bagażnik nieraz.

#56 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 19 luty 2010 - 16:58

tak sobie patrze na tą fotke kokpitu Dediego to brakuje mi tam jeszcze koszyczka na bidon , co wy o tym myślicie ?? A może wiatraczek jeszcze by się przydał..

u2250y2014v3.gif

#57 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 19 luty 2010 - 17:43

tak sobie patrze na tą fotke kokpitu Dediego to brakuje mi tam jeszcze koszyczka na bidon , co wy o tym myślicie ?? A może wiatraczek jeszcze by się przydał..

Heh ciesze sie widze , takiego wygibasa bo ded jest chyba wyjatkowy w swoim rodzaju :mrgreen:

Powiem tak kolega Deadhorse, lubi mixowac na calego , heh ogolnie mowiac mi to nie przeszkadza sam widzialem kolesia ktory w meridzie mial podobne lapki .

Jezeli sie nie sciga to mysle jak na takiego amatora jak on styknie mu to w zuplenosci , heh tylko poco te cale rozmowy w monopolu cenowym .

Pozdrowienia z gor od janosika :mrgreen: Deadhorse, <3

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#58 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 19 luty 2010 - 17:51

Moim zdaniem rozwiązanie, jakie zaprezentował Dead jest najgorszym z możliwych. Szosówkę zamieniłeś na hybrydę, która bardzo ogranicza. Rozumiem, że szukałeś ekonomicznego rozwiązania, że nie korzystasz z górnego chwytu, ale Twój pomysł w moim odczuciu jest wyjątkowo niepraktyczny, brzydki i nijak ma się z prawdziwą szosą. Oszczędzałeś, a mam wrażenie, że pieniądze wywaliłeś w błoto. Rozwiązanie które zaprezentował Mike wydaje się być najlepszym wyjściem, ale jest już po ptakach. Piszesz o estetyce, która pozostawia wiele do życzenia. Wystarczy wypolerować i będzie stylowo.

Nie bierz tych przemyśleń za atak, po prostu taką mam opinię. Zauważyłem, że masz problem z przyznawaniu innym racji, nawet jeśli sam się mylisz. Nie mnie jednak to oceniać, każdy ma swój gust, pieniądze i szosę. Miłej jazdy życzę.

#59 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 19 luty 2010 - 18:04

Rozwiązanie które ma Mike93_KMI jest niezłe, znam lepsze. Manetki (te do montażu na ramie) montowane na kierownicy przy korpusach klamek za pomocą obejm. Daje się to obsługiwać z górnego chwytu i pancerze można poprowadzić pod owijką.

#60 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 19 luty 2010 - 18:38

Pomysłowe Macieju86, trzeba przyznać. Kierownica Dead'a to jakaś profanacja wyglądu roweru szosowego :roll: