tobo Nie daję żadnej kartki, mówię jak było u mnie i ze dwóch moich kolegów. Jeżeli nie miałeś takich przypadków,
w ramach doświadczeń zawodowych właśnie ci je zgłosiłem. Mówienie o ,,generacjach'' to chyba przesada - w uszczelnieniu
łożysk, a w tym chyba leżał problem nic się przecież nie zmieniło.
A tak na marginesie, mówisz jak jakiś mechanik - mentor. Ile lat serwisujesz rowery? Dwadzieścia? W takim razie szacunek.
Ale mam wrażenie, że chyba znacznie krócej.
Powiedzmy że rowery z ostatnich 15 lat w ilości kilku tysięcy. Używane w warunkach i w sposób, który przeciętnego polskiego użytkownika roweru/szosy nawet pieszo nie zmuszą do wyjścia z domu.
A skoro trzeszczą łożyska to jaka w tym wina korby? Byłaby ewentualnie, gdyby każda korba Shimano musiała być montowana z dedykowanym suportem.
Jeszcze jedno mi się przypomniało, w mojej 6800 (jak i każdej innej 11 rzędowej grupie podejrzewam) są spore przekosy łańcucha. Dlatego trzeba się troszkę pobawić w regulację tego sprzętu i na mój przykład przy tarczy 53x39 i kasecie 11x28 przełożenia jakie obsłuży "blat" kończą się właściwie na 19, można kombinować z tym biegiem pośrednim, ale to też średnio działa w tym przypadku i max do 21. Ja wiem, że na dużych przekosach się jeździć nie powinno, ale zwracam na to uwagę, bo na początku po przesiadce na 11 rzędów ktoś może mieć z tym problemy, tak jak czasami mam ja, lub gdzieś podczas wyścigu gdy ktoś nie zrzuci z blatu, a zaskoczy go podjazd to wtedy też musi się liczyć z tym, że łańcuch będzie mu mocno chrobotał po wózku przedniej przerzutki.
Nie zauważyłem takiego problemu, przy użyciu biegu "pośredniego" bez ocierania pracuje cała kaseta poza największą koronką.
Czyli mniej więcej taka sama różnica jak ze 105 na Ultegre... A przesiadając się ze 105 na Dura Ace ta różnica jest już bardzo wyraźnie odczuwalna ?
Odczuwalna różnica jest w pracy klamkomanetek - "kliki" przy wrzucaniu i zrzucaniu są bardziej wyczuwalne i słyszalne niż przy ultegrze i 105 gdzie zrzucanie jest miękkie i mało zdefiniowane.
DA ma też część elementów poszczególnych komponentów wykonane z aluminium i tytanu zamiast stali, co trochę lepiej sprawdza się w mokrych warunkach - ze względu na rdzewienie.
A hamulce? Przy Ultegrze Di2 vs. Dura Ace Di2 też nie odczuje żadnej różnicy?
Jaki jest związek dla Ciebie między hamulcami a elektrycznymi wersjami tych grup?
Możesz też kupić znacznie tańsze kółka, np. Sunrace SP856, Tacx albo BBB Rollerboys - każde z nich będą pasowały, a będą kosztowały grosze w porównaniu do DA. Konia z rzędem temu, kto wyczuje różnicę między nimi a oryginałem 
Różnica między oryginalnymi DA a BBB jest taka że nowe kółka BBB po rozpakowaniu trzeba przesmarować - ilość smaru jest symboliczna i tylko po jednej stronie łożysk - jazda w mokrych warunkach powoduje szybkie ich zatarcie. Łożyska w kółkach Shimano trzeba zdecydowanie mocniej poniewierać by odmówiły posłuszeństwa. Podobny problem jest z Tacxami. Jeśli wiem że właściciel nie dba o rower albo użytkuje go przez cały rok to nie montuję kółek innych niż Shimano.