haligówka, dnia 13 Sty 2016 - 08:44, napisał:
Jeszcze jedno mi się przypomniało, w mojej 6800 (jak i każdej innej 11 rzędowej grupie podejrzewam) są spore przekosy łańcucha. Dlatego trzeba się troszkę pobawić w regulację tego sprzętu i na mój przykład przy tarczy 53x39 i kasecie 11x28 przełożenia jakie obsłuży "blat" kończą się właściwie na 19, można kombinować z tym biegiem pośrednim, ale to też średnio działa w tym przypadku i max do 21. Ja wiem, że na dużych przekosach się jeździć nie powinno, ale zwracam na to uwagę, bo na początku po przesiadce na 11 rzędów ktoś może mieć z tym problemy, tak jak czasami mam ja, lub gdzieś podczas wyścigu gdy ktoś nie zrzuci z blatu, a zaskoczy go podjazd to wtedy też musi się liczyć z tym, że łańcuch będzie mu mocno chrobotał po wózku przedniej przerzutki.
tobo, dnia 13 Sty 2016 - 17:10, napisał:
Nie zauważyłem takiego problemu, przy użyciu biegu "pośredniego" bez ocierania pracuje cała kaseta poza największą koronką.
Mam Ultegrę 6800, korba 34/50, kaseta 11-28 i również nie mam problemu z ocieraniem łańcucha przy przekosach, oprócz skrajnych, czyli blat-28 i "mała"-11.