Budowa ciała u kolarza
Napisano 22 kwiecień 2011 - 19:26
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 22 kwiecień 2011 - 21:39
#87 Gosc_Pegos_*
Napisano 22 kwiecień 2011 - 21:45
za 5-6 lat ci odpowiemy, do tego czasu nie zaprzątaj sobie głowy takimi pierdołami, budowa nie ma wiele do rzeczy, porównać można Gustawa Erika Larsona, Wigginsa, Milara z takim "klockiem" jak Spartakus.Ja mam 182 cm i obecnie 62 kg (jeszcze dwa miechy temu miałem 66 kg ) A ud i łydy nie mierze :-) No i muszę dodać że mam dopiero 15 lat.. Mam pytanie bo nie jestem za bardzo obeznany w sprawach kolarstwa szosowego (dopiero od tego roku zaczynam jeździć "na prawdę" po szosach ). Czy mam predyspozycję na czasowca ? Każdy mi mówił, że nadaje się na górala ale ostatnio po kryterium usłyszałem od jednej osoby że niezły by był ze mnie czasowiec.. :roll:
#89 Gosc_Pegos_*
Napisano 22 kwiecień 2011 - 22:28
Michał Kwiatkowski ma 21 lat niecałe, Mistrz Świata za juniora, teraz też super śmiga na czas, masa ma sa sukcesów a niedawno czytałem w jakimś wywiadzie że nie wie jeszcze co będzie jego specjalnością, więc mając 15 lat to jest pierdoła a nie wybór. Trenuj, jak będziesz mocny na etapach to i na czas będziesz, no chyba ze coś mnie ominęło i u juniorów młodszych już taka specjalizacja?No właśnie to dla mnie nie taka pierdoła bo nie wiem czy wiesz jak to teraz jest z kolarstwem szosowym młodzieży ale chcąc być czasowcem musiał bym już teraz pod to trenować..Bo chyba inaczej się trenuje pod jazde na czas , tak ? ? :oops:
#91 Gosc_adam.kolarz_*
Napisano 24 kwiecień 2011 - 07:36
Napisano 24 kwiecień 2011 - 10:26
moim zdaniem budowa ciała jest każdego inna. nawet u nas w kadrze Polski każdy zawodnik ma inne paramerty. np Ratajczyk jest bardzo wysoki i szczupły, ma smukłe i długie kończyny, ale są i tacy, któzy są nizcy i bardziej krępi, bardziej umięśnieni. 3 dni temu mieliśmy badania wydolnościowe w Pruszkowie i pomiar tłuszczu no i tłuszcz w kadrze waha się między 7-15%.
To dziwne. Wydaje mi się, że nieco niżej.. 15% u nas w klubie nikt nie ma, a co dopiero mogliby sobie na to pozwolić zawodnicy kadry.. Tak więc to chyba bujda..
Nikogo poniżej 7%? Też mi się wierzyć nie chce bo u kolarzy zatłuszczenie organizmu powinno oscylować w granicy 5-7% nie więcej.
Wybacz, ale wydaje mi się, że ściemniasz... :roll: :roll:
#93 Gosc_kobrys_*
Napisano 24 kwiecień 2011 - 11:36
Też mi się wierzyć nie chce bo u kolarzy zatłuszczenie organizmu powinno oscylować w granicy 5-7% nie więcej.
Maks Trochę przesadzasz - 5-7% to może mieć góral przed najważniejszą imprezą w sezonie i to bardzo wysuszony... to jest wyniszczające dla organizmu i utrzymanie takiego współczynnika przez dłuższy czas to grawantowana intensywna hospitalizacja...
Choć jak właśnie czytam Armstrong przed TdF w 2005 roku miał 5% przed startem, ale to dzięki temu, że przez miesiąc przed startem zrzucił 8kg.
Podobnie Contador zrzucał przed TdF. Tak na marginesie właśnie Clenbuterol jest środkiem wspomagającym odchudzanie
Z drugiej strony kolarz mający 15% to już przesada... nawet sprinter mieć tyle nie może... choć ja mam dużo więcej
Napisano 24 kwiecień 2011 - 13:04
Maks Trochę przesadzasz - 5-7% to może mieć góral przed najważniejszą imprezą w sezonie i to bardzo wysuszony... to jest wyniszczające dla organizmu i utrzymanie takiego współczynnika przez dłuższy czas to grawantowana intensywna hospitalizacja...
Wiesz co, jak my mieliśmy robione badania to był chłopak z zatłuszczeniem 3,3% a reszta oscylowała w granicach 6-8%. Sam profesor, który opisywał wyniki badań, zwracał niektórym uwagę, że 8% to jak na kolarza już nieco za dużo i trzeba się zastanowić jak zmniejszyć tkankę tłuszczową.
Nie wiem jak do tego ma się wiek, ale może kolega to już elita i wtedy zatłuszczenie organizmu jest inne?
Napisano 24 kwiecień 2011 - 14:03
U mnie według różnych wzorów oscyluje przy 5% i czuję się jak najbardziej ok, raczej daleko mi do hospitalizacji. Taki niski BF może być groźny raczej dla kulturysty który przy masie 100kg potrafi zejść nawet do 3%, a nie dla zwykłego człowieka.Też mi się wierzyć nie chce bo u kolarzy zatłuszczenie organizmu powinno oscylować w granicy 5-7% nie więcej.
Napisano 24 kwiecień 2011 - 20:59
Napisano 27 kwiecień 2011 - 13:41
A to może ja też dorzucę swoje wymiary
Wzrost 190cm
waga 73,5kg
Udo 57cm
Łydka 38cm
Dodam jeszcze że trenuje dopiero nieco ponad pół roku i mam 19 wiosen
To jesteśmy troche "podobni"
Wzrost 192cm
Waga 69,8kg
Udo 53cm
Łydka 35cm
Też jeżdzę od niedawna coś koło pół roku;)