Skocz do zawartości

Zdjęcie

Budowa ciała u kolarza

264 odpowiedzi w tym temacie

#81 Rooney

Rooney
  • Użytkownik
  • 187 postów
  • SkądCzęstochowa

Napisano 22 kwiecień 2011 - 07:26

Też mam podobny problem , bo w każdych jeansach udo ledwo wchodzi w nogawkę.
Muszę wymienić całą garderobę. :mrgreen: :lol:

#82 GreQ

GreQ
  • Użytkownik
  • 524 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2011 - 08:35

w waszym wieku miałem tak samo, teraz jest troszkę inaczej ;-)

#83 88_sikor

88_sikor
  • Użytkownik
  • 85 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 22 kwiecień 2011 - 08:51

Też mam podobny problem , bo w każdych jeansach udo ledwo wchodzi w nogawkę.
Muszę wymienić całą garderobę. :mrgreen: :lol:

Ze spodniami jest jakaś masakra... same ciasne spodnie teraz robią. Ciężko coś znaleźć na szerokie uda.

#84 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 22 kwiecień 2011 - 10:39

Ajtam uda ...
Ja muszę pasa coraz bardziej zaciskać, bo od zeszłego roku 'zrzuciło mi się' ponad 10kg (obecnie 62kg żywej wagi! :-) ). No ale cóż ... Taki żywot górala (znad morza haha) ;-)

#85 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 22 kwiecień 2011 - 19:26

Travisb wiem co czujesz, ja mam wymiary (wzrost i waga) idealnie takie jak Szmyd :D
pzdr

#86 maciej1408

maciej1408
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWlkp

Napisano 22 kwiecień 2011 - 21:39

Ja mam 182 cm i obecnie 62 kg (jeszcze dwa miechy temu miałem 66 kg :lol: ) A ud i łydy nie mierze :-) No i muszę dodać że mam dopiero 15 lat.. Mam pytanie bo nie jestem za bardzo obeznany w sprawach kolarstwa szosowego (dopiero od tego roku zaczynam jeździć "na prawdę" po szosach ). Czy mam predyspozycję na czasowca ? Każdy mi mówił, że nadaje się na górala ale ostatnio po kryterium usłyszałem od jednej osoby że niezły by był ze mnie czasowiec.. :roll:

#87 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2011 - 21:45

Ja mam 182 cm i obecnie 62 kg (jeszcze dwa miechy temu miałem 66 kg :lol: ) A ud i łydy nie mierze :-) No i muszę dodać że mam dopiero 15 lat.. Mam pytanie bo nie jestem za bardzo obeznany w sprawach kolarstwa szosowego (dopiero od tego roku zaczynam jeździć "na prawdę" po szosach ). Czy mam predyspozycję na czasowca ? Każdy mi mówił, że nadaje się na górala ale ostatnio po kryterium usłyszałem od jednej osoby że niezły by był ze mnie czasowiec.. :roll:

za 5-6 lat ci odpowiemy, do tego czasu nie zaprzątaj sobie głowy takimi pierdołami, budowa nie ma wiele do rzeczy, porównać można Gustawa Erika Larsona, Wigginsa, Milara z takim "klockiem" jak Spartakus.

#88 maciej1408

maciej1408
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWlkp

Napisano 22 kwiecień 2011 - 21:50

No właśnie to dla mnie nie taka pierdoła bo nie wiem czy wiesz jak to teraz jest z kolarstwem szosowym młodzieży ale chcąc być czasowcem musiał bym już teraz pod to trenować..Bo chyba inaczej się trenuje pod jazde na czas , tak ? ? :oops:

#89 Gosc_Pegos_*

Gosc_Pegos_*
  • Gość

Napisano 22 kwiecień 2011 - 22:28

No właśnie to dla mnie nie taka pierdoła bo nie wiem czy wiesz jak to teraz jest z kolarstwem szosowym młodzieży ale chcąc być czasowcem musiał bym już teraz pod to trenować..Bo chyba inaczej się trenuje pod jazde na czas , tak ? ? :oops:

Michał Kwiatkowski ma 21 lat niecałe, Mistrz Świata za juniora, teraz też super śmiga na czas, masa ma sa sukcesów a niedawno czytałem w jakimś wywiadzie że nie wie jeszcze co będzie jego specjalnością, więc mając 15 lat to jest pierdoła a nie wybór. Trenuj, jak będziesz mocny na etapach to i na czas będziesz, no chyba ze coś mnie ominęło i u juniorów młodszych już taka specjalizacja?

#90 maciej1408

maciej1408
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWlkp

Napisano 23 kwiecień 2011 - 17:33

No w sumie jednak się z Tobą zgadzam.. :-P

#91 Gosc_adam.kolarz_*

Gosc_adam.kolarz_*
  • Gość

Napisano 24 kwiecień 2011 - 07:36

moim zdaniem budowa ciała jest każdego inna. nawet u nas w kadrze Polski każdy zawodnik ma inne paramerty. np Ratajczyk jest bardzo wysoki i szczupły, ma smukłe i długie kończyny, ale są i tacy, któzy są nizcy i bardziej krępi, bardziej umięśnieni. 3 dni temu mieliśmy badania wydolnościowe w Pruszkowie i pomiar tłuszczu no i tłuszcz w kadrze waha się między 7-15%.

#92 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwiecień 2011 - 10:26

moim zdaniem budowa ciała jest każdego inna. nawet u nas w kadrze Polski każdy zawodnik ma inne paramerty. np Ratajczyk jest bardzo wysoki i szczupły, ma smukłe i długie kończyny, ale są i tacy, któzy są nizcy i bardziej krępi, bardziej umięśnieni. 3 dni temu mieliśmy badania wydolnościowe w Pruszkowie i pomiar tłuszczu no i tłuszcz w kadrze waha się między 7-15%.

To dziwne. Wydaje mi się, że nieco niżej.. 15% u nas w klubie nikt nie ma, a co dopiero mogliby sobie na to pozwolić zawodnicy kadry.. Tak więc to chyba bujda..

Nikogo poniżej 7%? Też mi się wierzyć nie chce bo u kolarzy zatłuszczenie organizmu powinno oscylować w granicy 5-7% nie więcej.

Wybacz, ale wydaje mi się, że ściemniasz... :roll: :roll:

#93 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Napisano 24 kwiecień 2011 - 11:36

Też mi się wierzyć nie chce bo u kolarzy zatłuszczenie organizmu powinno oscylować w granicy 5-7% nie więcej.

Maks Trochę przesadzasz - 5-7% to może mieć góral przed najważniejszą imprezą w sezonie i to bardzo wysuszony... to jest wyniszczające dla organizmu i utrzymanie takiego współczynnika przez dłuższy czas to grawantowana intensywna hospitalizacja...

Choć jak właśnie czytam Armstrong przed TdF w 2005 roku miał 5% przed startem, ale to dzięki temu, że przez miesiąc przed startem zrzucił 8kg.

Podobnie Contador zrzucał przed TdF. Tak na marginesie właśnie Clenbuterol jest środkiem wspomagającym odchudzanie :)

Z drugiej strony kolarz mający 15% to już przesada... nawet sprinter mieć tyle nie może... choć ja mam dużo więcej ;)

#94 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 postów
  • SkądKraków

Napisano 24 kwiecień 2011 - 13:04

Maks Trochę przesadzasz - 5-7% to może mieć góral przed najważniejszą imprezą w sezonie i to bardzo wysuszony... to jest wyniszczające dla organizmu i utrzymanie takiego współczynnika przez dłuższy czas to grawantowana intensywna hospitalizacja...

Wiesz co, jak my mieliśmy robione badania to był chłopak z zatłuszczeniem 3,3% a reszta oscylowała w granicach 6-8%. Sam profesor, który opisywał wyniki badań, zwracał niektórym uwagę, że 8% to jak na kolarza już nieco za dużo i trzeba się zastanowić jak zmniejszyć tkankę tłuszczową.

Nie wiem jak do tego ma się wiek, ale może kolega to już elita i wtedy zatłuszczenie organizmu jest inne?

#95 Linker

Linker
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 kwiecień 2011 - 14:03

Też mi się wierzyć nie chce bo u kolarzy zatłuszczenie organizmu powinno oscylować w granicy 5-7% nie więcej.

U mnie według różnych wzorów oscyluje przy 5% i czuję się jak najbardziej ok, raczej daleko mi do hospitalizacji. Taki niski BF może być groźny raczej dla kulturysty który przy masie 100kg potrafi zejść nawet do 3%, a nie dla zwykłego człowieka.

#96 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 24 kwiecień 2011 - 14:06

A jak można sobie "najłatwiej i najdokładniej" obliczyć % tłuszczu ?

#97 Linker

Linker
  • Użytkownik
  • 58 postów
  • SkądBydgoszcz

Napisano 24 kwiecień 2011 - 14:10

A jak można sobie "najłatwiej i najdokładniej" obliczyć % tłuszczu ?

Najdokładniej to chyba fałdomierzem, ale ręki uciąć sobie nie dam. Kiedyś liczyłem na podstawie różnych obwodów, ale wyszło mi na minusie. :D

#98 maciej1408

maciej1408
  • Użytkownik
  • 59 postów
  • SkądWlkp

Napisano 24 kwiecień 2011 - 20:59

No zgadza się.. Nawet ja mam z tego co pamiętam mniej niż 10% .. A po za tym kolego Adamie, w Pruszkowie przez ostatni tydzień były zgrupowania kadry wielkopolski juniora (j.mł + junior+orlik) i coś mi się wydaje że tam żadnego badania nie było.. Może tylko mi się tak wydaje więc jak coś to przepraszam :-P

#99 Jenas

Jenas
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 27 kwiecień 2011 - 13:41

A to może ja też dorzucę swoje wymiary ;)
Wzrost 190cm
waga 73,5kg
Udo 57cm
Łydka 38cm :)
Dodam jeszcze że trenuje dopiero nieco ponad pół roku i mam 19 wiosen :)

To jesteśmy troche "podobni"
Wzrost 192cm
Waga 69,8kg
Udo 53cm
Łydka 35cm
Też jeżdzę od niedawna coś koło pół roku;)

#100 marcinxy

marcinxy
  • Użytkownik
  • 36 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 15 maj 2011 - 14:45

Ja jeżdżę od trzech lat i mam parametry:
Wzrost 194cm
waga 65kg
Udo 54cm
łydka 34cm

I ma takie pytanko czy moje parametry wagowe nie są za niskie w stosunku do wzrostu, czy jest wszystko ok?

Dodaj odpowiedź